RAZNO > AUTO / BRODO MODELI

Pomoc oko prvog autica

<< < (5/14) > >>

vladasimon:

--- Quote from: Vaci on September 22, 2014, 12:52:42 PM ---Jao bre ljudi... ja pricam da nemam pare... sad me vec plasite, jer pocinjem da razmisljam o 1/8 truggy..... (___) ")

Isplati li se uzeti nesto u kitu, i gde ima to da se nadje? Pa da odma uzmem i motor i esc i servo koji mi preporucite.... ili ipak neki RTR? Uh, stvarno me plasite...

--- End quote ---

Prelažem da dođeš u nedelju i vidiš kakvi su modeli, koje su razlike, gde se i kako mogu nabaviti, kako sve to izgleda itd. Siguran sam da će ti neke stvari biti jasnije ;) Msm ne bih da te plašim ali spremaj pare  :_D

Agama:
Ljudi  (res) da mnogo ne pišemo...najbitnije je da prvo dođete na stazu i vidite kako to izgleda uživo i koliko je to ozbiljno !
Npr.sa videa Kyosho Rage, vidite i sami da je to za vožnju tj.zezanje po travi i za igranje.

Najteži je početak i tu treba napraviti pametan izbor. Pričam ovo iz iskustva jer mi je prvi model bio iz Conrad-a, svima nama poznata marka Reely a model "air attack " 1/8 2wd nitro, rtr....koga sam vozio na galovici i uvek imao problem, dal sa poteznicom, dal sa ležajem na kvacilu, krta plastika...itd... Hteo sam da batalim sve >:(
Želeo sam da rešim problem pa sam kupio još dva ista da bi imao u rezervi, delove...drugi kompletan auto da mogu odmah da nastavim vožnju kad prvi crkne, naravno svi su imali iste probleme...a ja se pitao 3 x 150€=450€ potrošeno? ...a za taj novac sam mogao da odmah kupim jedan al kako treba ...posle problem kome prodati reely, jer ih ima i na Bubanj potoku koliko hoćeš  itd.itd.

Tako da je najbolja, najjeftija i najbezbolnija solucija  :)  moj predlog za početak odn.šta uzeti :

1. Dobra šasija tj.kit polovan npr. losi 1.0 ili 2.0, mugen mbx 6, agama a8, kyosho mp 777 za koje je cena od 150-250€

2. 2 x servoa za upravljanje i gas/kočnica koje kasnije možemo zameniti za bolje, a cena polovnih a da nešto valja        je od 30-50€  a novih od 40-70€ (za brushless el.modele je potreban samo jedan servo)

3. Motor nitro 21 tj.3,5 ccm koji je polovan, provereno dobar od 80-140€ a novi su od 140-300€, dok za elektro
     Brushless combo ESC + motor od 100-150€ novo je od 160-300

4. Daljinski ima već od 20-30€ i kasnije idete ka boljem modelu...

5. Za brushless modele je potreban punjac i baterije

6. Za nitro modele je potrebno gorivo, starter box i grejač za svećicu

A sve ovo može nekog zadovoljiti  nov ili polovan RTR model...npr.

1. KYOSHO NEO nitro buggy 1/8
2. KYOSHO VE brushless buggy 1/8
3. RB ONE nitro ili brushless buggy 1/8
4. SERPENT COBRA 2.0 buggy 1/8
5. LOSI 8-ight 2.0 buggy ili truggy ....itd itd.

Koje firme modela treba preferirati i bilo koji da uzmete nema greške.

1. MUGEN
2. KYOSHO
3. LOSI
4. RB
5. AGAMA
6. X-RAY
7. SERPENT
8. LRP
9. HB odn.HPI

Nitro motori

1. NOVAROSSI
2. RB
3. TEAM ORION
4. ALPHA
5. GO
6. OS

Komande tj.daljinki upravljači

1. FUTABA
2. SANWA
3. SPEKTRUM
4. KOPROPO

SERVOI

1. KOPROPO
2. FUTABA
3. SANWA
4. SAVOX
5. X PERT

BRUSHLESS combo

1. TEKIN
2. HOBBYWING
3. CASTLE CREATION tzv.mamba monster
4. LRP
5. TEAM ORION
6. TRACKSTAR

ITD...ITD

magic:
Ovo je ispao jako dobar topik. Stvarno je sa jako malo postova tema obradjena u potpunosti tako da je zasluzio da postane sticky! Molim vas da u ovom topiku izbegavate cisto dopisivanje i postovanje od par reci jer je poenta da ostane vrlo konkretan i da neki pocetnik brzo shvati sta mu je ciniti.

Topik je ociscen od nepotrebnih postova.

poz

Vaci:
I ja sam iznenadjen kvalitetom topika, nisam se nadao da ce biti ovako cisto, kulturno i lepo upakovano informacijama  (nene)

Elem, idemo dalje. Ubedjen sam da vredi sacekati, stekati pare, i kupiti nesto kasvetno. Hvala vam ljudi na savetu, bolje da ulozim 500e nego da bacim 200e... U to sam se uverio citajuci pazljivije materijale za top modele. Razlika u shasiji izmedju 2-3mm plastike za jeftine modele i 3mm 7075 aluminijuma sa tvrdom anodizacijom.... svako ko se i malo laicki razume u materijale shvatice sta je to... E sad, naravno kada neko krece od nule ne zna ni sta da gleda, ni sta vidi na slikama, ni sta je procitao. Za to treba vremena, ali ajmo ovako...

Ono sto bih zaista voleo je Mugen... recimo ovaj
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXEGXV&P=SM

A ono sto je daleko isplatljivije je HPI
http://www.hobbytron.com/HPIRacingTrophyFluxRTR18BrushlessElectricRCBuggy.html#

Daleko isplatljivije jer HPI dolazi RTR a Mugen u kitu, znaci jos gume i tockovi, esc, motor, servo, radio oprema... dakle mnooogo je skuplji, mozda i duplo. Hpi je dobar, nije 7075 aluminijum ali je opet dobar. Pitanje je dakle, samo za iskusne ljude, dali je Mugen toliko bolji koliko je i skuplji?

Sledece jako bitno pitanje na koje pocetnik ne moze da odgovori je, dali je RTR dobra ili losa stvar? Dobijas ti nesto, ali dali je to nesto sto ces nakon par meseci menjati jer shvatas da ti treba vise snage za trke ili sta god, ili je to dobro optimizovano? Dali je kupovina kita bolja solucija jer ne bacas pare na inferiorniju opremu koja je tu "da auto ide" cim bocnes bateriju, i koju ces posle baciti u fioku?

Nadam se da me razumete koliko je ovo pitanje bitno, jet moze da duplira cenu kupovine prvog modela...

magic:
Evo da probam da ti ponovo pomognem. Ja ranije nisam nesto bio odusevljen 1/8 modelima zbog cene eksploatacije. Za divno cudo napravio sam jednu pametnu stvar pre nego sto sam potrosio puno para, kupio sam jedan polovan model cisto da vidim koliko mi se to svidja. Uzeo sam Kyosho tragi na struju koji je bio u pristojnom stanju, daleko od novog, narocito gume, ali kao sto rekoh dovoljno dobar za eksperiment. I naravno svidelo mi se! Posle 2 meseca igranja sam uspeo da za njega dobijem mislim isti novac koji sam bio dao kod kupovine, prakticno sam samo potrosio jedan set guma, tj. one sa kojima sam ga prodao bile su bolje od onih sa kojima sam ga kupio.

Nakon toga je usledila analiza koji brend najvise koristi istih delova za bagi i tragi modele, posto sam bio odlucio da uzmem i jedno i drugo i zakljucak je bio Losi. Uz fenomenalnu robustnost i pristojnu cenu rezervnih delova i sa cinjenicom da je americki brend i da delovi nikada nece zafaliti. Mozda sada mislis ma bice mi dosta samo jedan auto, gresis sinak, silno gresis, nazalost  :sljus ...

U ovoj ranoj fazi nemoj se loziti na izgled, karbone i ostala cuda kao i citanjem testova koji je bolji jer da bi stigao do tog nivoa da ti je bitan auto koji vozis (tu mislim na onih par vec pomenutih brendova) moras da pocepas mnogo, mnogo guma i da naucis da stelujes auto i da ga prilagodis stazi.

Kupovinom polovnog modela dobijas par lepih mogucnosti, da ga prodas maltene bez gubitka ako zelis neku promenu, ili da ga zadrzis za rezervne delove a da uzmes nov ili skoro nov isti model.

Eto, moje najiskrenije savetovanje svih vas u nedoumici kako da pocnete, bilo da su to 2WD 1/10 SC ili 1/8 modeli. Zelja mi je da cela ova prica stvarno zazivi da bude uzivanje i da nas bude puno  :jaki:!

poz

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version