RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Mini Quad 250 FPV
marko.jovanovic:
Nije mi jasno zašto su ti dali 2 PDB-a i onaj DIATONE i onaj mali četvrtasti?
Kada budeš sklapao quad ako hoćeš da poslušaš na toj ploči DIATONE imaš dva regualtora napona.
Jedan je 7805 koji daje napon 5V kao BEC a drugi 7812. koji daje napon od 12V. Da bi to radilo stabilno pogotovo ako budeš koristio FPV trebaće ti par elektronskih komponenata kao što su kondenzatori i jedan induktor od makar 100 mH. Ili kupi gotov LC filter.
Kondenzatore bi bilo dobro da uzmeš 200 mF od recimo 25V čisto da budeš siguran ako ti nekada padne na pamet da koristiš 4s baterije.
Treba ti bar 4 komada i svaki vezuješ paralelno na ulaz i izlaz svakog regulatora napona. induktor vezuješ redno na + izlaza koji koristiš za napajanje kamere i predajnika za FPV.
Na ovaj način ćeš izbeći gomilu žičurina pri spajanju i možeš koristiti tih 5V slobodno za napajanje flight kontrolera.
Takođe pošto ćeš verovatno lemiti esc-ove tj žice od motora za esc direktno i skidati termobužir gledaj da odmah odlemiš i + i - žicu sa BEC-a jer ti u gornjem slučaju nisu potrebne. Treba ti samo žuta žica za signal u tvom slučaju.
Gledaj da one duže vijke iskoristiš za spajanje gornje i donje ploče sa onim aluminijumskim cevčicama iz razloga što su oni mali prekratki pa čim dođe do prvog pada isščupaće ti navoje. A umesto dugačkih za spajanje donje ploče, krakova i PDB-a kupi u prodavnici šrafovske robe neki adekvtne dužine. Plastični odstojnici ti nisu potrebni jer imaš PDB DIATONE.
ESC-ove stavi na krakove jer u protivnom samo komplikuješ sebi život pri spajanju a ne dobijaš ništa posebno.
Ta DIATONE PDB je skroz dobro napravljena iako je jako siromašna sa priključcima ima ono što ti treba osnovno i vodovi su dobri i izdržljivi za veće struje.
matic:
diatone i DIY FRSKY 8Ch sam posebno uzeo sa banggooda
marko.jovanovic:
Svejedno ako se razumeš u lemljenje i spajanje nije problem nikakav da to popakuješ. A ako ne tu smo pa pitaj. Ja sam ih sklopio bar 5 komada do sada što meni što nekom drugom i bile su varijante sa raznim PDB-ovima i bez njih....
Proveri da li motori imaju levi i desni navoj na prop adapterima jer ako je taj slučaj treba voditi računa koji će ti navoj ići uz koju rotaciju motora. Uglavnom gledaš da kada se motor vrti navoj zatežeš na kontra stranu u odnosu na koju se motor vrti.
U koliko to nije slučaj onda gledaj da uzmeš sigurnosne matice za te navoje bezbednije je.
Šta je to od kontrolera naze, flip ili cc3d?
Koji su motori, koji esc-ovi?
Odnosno daj neki link od tog proizvoda da vidimo šta su mu specifikacije...
xtrem:
Moje iskustvo sa tim PDB-ovima je užasno. Samo šminka za diodice ako ih ima. Mada ni one ne rade posao za miniquad. Ako mene pitaš,ESC-ove na ruke,pospajati napojne žice lemljenjem,dodati kabal za napajanje,i izlaz za TX i kamericu. Taj izlaz prevesti preko kupovnog ili pravljenog LC filtera. 5V za kontrolnu ploču sa ESC-ova i miran. Poslije ako ne daj Bože šta crkne,samo zamjeniš tu komponentu,a sve ožičenje ostaviš staro. Uglavnom,bez PDB-a,bez eksternih regulatora napona... Njih samo ako moraš. BEC-ovi na ESC-ovima rade odličan posao.
Drazen82:
Treba mi mala pimoc. Dal plocica cc3d moze biti na pocetku modela? Il mora bit na sredini?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version