AERIAL PHOTGRAPHY > OPREMA
koju stanicu da izaberem
zajko:
Koja ima softwere za telemetriju…
Ne zauzima kanal, jer ima poseban "DATA" port i dalje ima slobodnih kanala koliko inace ima…
senzor za bateriju Rx, pogonsku batt, ampermetar, brzinomer, visinomer, GPS, RPM, termometar it'd… a sa dodatkom sTI
mozes sve te podatke, takodje ocitavati na iPhone ili iPad-u, i snimiti sve te parametre na disc i ceo let, ako je ukljucen GPS… sve ovo vazi za Spektrum DX6, DX7s, DX8, DX9, DX10, DX10T, DX18, DX18QQ sa odgovarajucim Receiverima AR8000 ili napredniji
igorpl:
ok sada mi je malo jasnije.
Ali interesuje me seldeće.
DA li postoji neka telemetrija koja može da radi sa dx6i i da (obzirom da ta stanica nema podršku za telemetriju) podatke očitavaš na android telefonima.
Takođe mene bi za početakinteresovalo da nabavim recimo senzor za merenje voltaže baterije, i gps u koliko se nešto dogodi nepredviđeno da mogu posle model da nađem preko gps koordinata.
DA li je tako nešto izvodljivo na dx6i ili moram da imam minimalno dx7 ili dx8
odnosno interesuje me pošto kupujem stanicu a hoću da to bude za poduži peiod i nešto kvalitetnije jer mi je muka iše od kineskih nekvalitetnih stvari koje kupiš više puta pre nego što shvatiš da si ispao MAGARAC i na kraju kupiš nešto što valja i košta te duplo skuplje.
Odnosno pošto nameravam da se bavim samo avionima i eventualno brodovima a da imamo gore navedeno da li mi recimo dx6i radi posao ili da uzmem dx7 ili dx8?
zbabic:
Jesi li pogledao Auroru9?
grebic:
Trenutno je, apsolutni best buy, dx6i kod Zajka za 130e. Ako si pocetnik, par godina ti ne treba bolja stanica sigurno. Da sada, na pocetku pljunes 400-500e za stanicu i da sa njom letis 2-3 godine neke stiroporce, a da pritom ne iskoristis ni 5% mogucnosti stanice, to je sasvim suludo.
Ovde kod nas ako ima 5 ljudi koji koriste vise od 6 kanala na avionima koje lete, lete, a ne da skupljaju prasinu u podrumu, onda se situacija drasticno promenila u zadnje vreme. Jos ih je manje koji koriste telemetriju. Dok dodjes na taj nivo, da su ti zaiste potrebene sve te zezalice na stanici, izaci ce neke nove, jos bolje...naprednije stanice...i uzmi je tada. Za sada ti je dx6i, za te pare vrh. Jedina mana su joj punjive NiMh baterije...to ako moze da se resi sa nekom Lipo ili Life baterijom...miran si par godina sigurno.
Te pare u razlici u ceni bolje ostavi za neke kvalitetnije komponente, da ne mucis muku sa glupostima na pocetku. Bolje kupi dobar punjac, koju bateriju vise i neki lep pocetnicki model od Epo pene da naucis odmah da letis. Ne da lepis i smirglas po mesec dana a u vazduhu 15 sec, pa opet u krug...
Za te 9x stanice...to je jbga...uzmi je u ruku i sve ce ti biti jasno. Radi to lepo, ali... nije to to...nekako ne uliva poverenje. Mada je dosta ljudi ovde koristi i zadovoljni su
(<--)
zajko:
Slažem se sa Grebićem u 99%… ima samo jedna stvar, ne znam da li zna..
Pojavila se DX6 (bez onog i), to je nova slična, čitaj savremeno doradjena DX6i, antena fiksna bolja, 250 Memo, novi softwere, priča na pet jezika, Telemetry Ready it'd it'd …
Generalno DX6i/DX6 je prva u nizu stanica sa softwerom, kako stara, tako i ova nova… Druga nova generacija… i malo savremeniji design…
http://shop.malaivanca.com/kupi/spektrum-dx6-dsmx-6ch-tx-rx-ar610-402811
Za razliku u ceni, ako ti nije velika…
Zaista, najveci problem je sa baterijama,za novu i staru verziju DX5/DX6i/DX6, Akumulator ne može, napajanje 4.8v i kutija u samoj stanici je tolika da samo ovo knap stane, mogu punjive baterije na primer Gens Ace 2200Mah
http://shop.malaivanca.com/kupi/2200mah-1s-1-2v-ni-mh-baterija-4-kom-pakovanje-402299
i stiže za koji dan kod mene adapter 220V Wall, koji se ubode u stanicu i puni ih…. originalni Spektrum
http://shop.malaivanca.com/kupi/ispravljac-za-punjenje-baterija-u-spektrum-dx5-dx6-402849
U svakom slučaju, za Telemetry, osnovni Rx u letelici mora biti savremeniji DATA portom, na koji se priključi Telemtry RX, dodatni ima za helije sa manjim dometom (TM1100) i avionski (TM1000), u njega ubadas senzore, razne ili GPS…
Ovde GPS ne služi za traženje aviona kad padne, već ti izbaci karakteristike leta na nekom ekranu iPhone Ipad, preko google map (mislim), a to možeš i da snimiš i da natenane analiziraš sebe…svoj let… Ide jedan prijemnik STi koji se ubode u iPhone/iPad, prima signal Telemetrije, iz tog TM1000/1100 koji je u letelici… Senzor napona je prosta zica koja se kaci na bateriju, meri napon… Moje licno misljenje je da je GPS sasvim dovoljan i zabavan za vecinu
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version