RAZNO > PREDSTAVITE SEBE I VAŠ HANGAR
Nova ptica ceka pun gas
pnedic:
Razumem sta je expo, ipak hvala na dodatnim pojasnjenima. OK, redukovacu limite i staviti expo na elerone i elevator.
Inace nesto ovih dana razmisljam da stavim neki expo (ustvari pre neku krivu slicnu expou) na throttle gde ce to oko 50% gasa da bude "ravnija" linija tako da vrednosti recimo izmedju 40 i 60% gasa "razvucem" na palici. Cini mi se da mi se model (ne ovaj iz posta) na gasu oko 50% ponasa po principu on/off u smislu da krene ostro da propada kada blago oduzmem gas i krene da penje kada blago dodam gas. Da li ste vi nesto tako radili ?
Vaci:
Posto letim DLG necu da pricam o gasu, ali za ostale kontrolne povrsine nikakvo ogranicenje nije dobro. Expo ti zavrsava posao oko osetljivosti, i daje ti malo oduska oko centralnog polozaja palica. A limitiranje ti samo nasilno ukida mogucnost da se povadis iz nezgodnih situacija. Kada sam za malo limitiranjem slupao par puta avion, lepo sam vratio sve na 100% da dam sebi sansu u kriticnim situacijama.
pnedic:
--- Quote from: Vaci on October 08, 2014, 10:07:20 AM ---Posto letim DLG necu da pricam o gasu, ali za ostale kontrolne povrsine nikakvo ogranicenje nije dobro. Expo ti zavrsava posao oko osetljivosti, i daje ti malo oduska oko centralnog polozaja palica. A limitiranje ti samo nasilno ukida mogucnost da se povadis iz nezgodnih situacija. Kada sam za malo limitiranjem slupao par puta avion, lepo sam vratio sve na 100% da dam sebi sansu u kriticnim situacijama.
--- End quote ---
Thanks, ocigledno mi je logika bila pogresna.
nedbojsa:
Za 3d modele limitiranje otklona nema nikakvog smisla, ali kod ostalih modela ima i tek kako. Ko je kupio neki model ili pravio po planovima uvek je dobijao i podatke za maksimalne otklone kontrolnih površina i to ne bez razloga. Npr. Na mom Mustangu eleroni idu samo po par milimetara gore i dole tj. Eleroni 11mm, a dubina 13 mm. I sa takvim otklonima je vrlo osetljiv a sami otkloni fizički mogu i za jednu i za drugu površinu još najmanje po toliko mm u svaku stranu i nema te ekspo krive koja može da kompenzuje razliku ako se fizički ne ograniči ili softverski... Prvo i osnovno pravilo je da se hod servo ne dira već da se maksimalni otkloni podese polugama, a kasnije fino neko štelovanje stanicom, posebno ako se koriste diferencijalni eleroni, a za mid ili low rate se stave manji endpointi za servoe, i klikom prekidača uvek se trenutno može izabrati high rate u slučaju nužde ukoliko letite na low rates.
Nezavisno od toga može se i treba se podesiti expo za svaku komandu u koliko linearno kretanje servo ne odgovara iz nekog razloga.
Dakle prvo fizički postaviti otklone u skladu sa specifikacijom na max vrednosti, zatim sa putem dual rates postave maksimalni i minimalni ako ima i srednjo otkloni, pa sa expo štelovati linearnost ili nelinearnost pokreta servoa u odnosu na palicu na stanici.
Da nije tako ne bi postojale opscje kao što su servo limit, dual rates... Već bi samo posojao expo.
Čitajući par predhodnih postova sam shvatio da se predlaže ako kontrolna površina npr. može da se ide fizički 90° onda da se tako namesti servo pa sa expo funkciom regulisati što mi nikako me deluje kao normalna solucija.
dex:
U vezi palice za gas ! 4e
Potrebno je pravilno programirati ESC !
- Set the throttle range
- Timing
- Start up mode
i td .
Dex
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page