RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Drugara priveli na informativni zbog multirotora, i zbivanja na stadionu..
gizmo:
Veko zao mi za staklo, ali da kazemo da je dobro da su se na tome zaustavili.
Ja sam iz slicnih razloga kao i Bojan odustao od bilo kakvog brendiranja kola, posebno sto sam non stop na putu i ne zelim da razmisljam sta kome moze da padne na pamet.
Dobro je sto i vas pitaju za misljenje u vezi novih propisa i zakona i nadam se da ce tako biti i ovde.
Najgore bi bilo da izradu novih propisa prepuste nekom birokrati koji nema pojma o svemu tome i na kraju iz tudjih zakona
prepise najgore delove koji bi zakopali i nama posao od kog zivimo i RC hobiste.
zajko:
Tamo napolju (iza zavese) u EU, USA i Canada postoji već nekoliko decenija, tamo ovaj hobby nije od juče i jako je regulisan, čak i previše, zato i tamo hobisti cvile…. znači nema sta da čekaju, neko prepiše, prevede, ode u skupštinu i Tačka…..
Kao i sve drugo… E sad da li zaista misliš da Ti, mi, bilo ko, može da utiče, piše amadmane brani ih u Skupštini, replicira bar kod nas, Palmi/Velji itd… dugačak spisak… Ne znam kako kod Vas u CG, pa kod nas bi to bio HIT sezone, a nadam se da imaju posla… Smem, nekako da tvrdim da se od utkamice na ovamo, prelistava i ovaj forum, uz jutarnju kaficu i sugurno se neko smejuji na ove naše vragolije/dosetke/prepiske… Da nas zabrane/ukinu sigurno neće niti žele, da nas stave u neke okvire (pa i zakonske, kad dodje na red) budi siguran, u EU gde podjosmo sve mora biti uskladjeno sa većima i većinom, i jeste (čitaj sa centralom), tako da sumnjam da i zarez moze da se promeni, a mi kao hobisti smo državi nebitni, te će nas staviti u zadate okvire, i zaboraviti na nas, dok se ne ponovi neko sledeće Sra..e…
Kad nas uokvire, prvo ćes da izdvojis jedno 100 (a kod nas možda i više) za godisnju članarinu, (sa uključenim osiguranjem za štetu nanetu trećim licima), pa sa tom karticom u RC Klub, kojih nema (koji opet ište nešto), da bi ostvario svoje RC Želje
ako budeš imao želje i para za dalje korake…
…. I ja Vama želim svega najboljeg (<--)
zajko:
Ja samo moram da Vas iskreno pohvalim, to sam rekao i pre neki dan kod mene kad se okupila ekipa… Ne znam koliko Vas ima u CG, rekao bih zavidan broj, ali ste ove godine krenuli silovito i izgleda organizovali, bar po onome sto se vidi na forumu sa slika i videa, 3-4 odlicno organizovana i velika skupa, delujete nekako jedinstveniji…
Manje Vas ima tamo, pa se lakse dogovorite, a imate i vise para, pa valjda lakse ide… :big smile Šala…Šala…
Zaista lepo ste krenuli, samo napred.. mozda to kod Vas i upali, mada i Vi oćete u EU mmmm
Danijel:
Zakon bi trebao da postoji jer sta ako se ovo desi nekom ko nema mnogo rc iskustva.
Negde na 45 sek snimka vidi se kako kamera ode na gore. U tom trenutku ja sam izgubio kontakt sa stanicom ne zbog dometa nego zato sto je letilica pobrljavila od nekih smetnji. Preuzimam letilicu u manual modu ali ona i dalje luduje sve dok je nekako ne izvucem jedno 50m od tog mesta.
letilica je sve vise i svi misle da znaju da lete jer taj dji svaka baba moze da poleti.
Ja cu svakako leteti kod Zajka i kad olivadim neki heli Zajko ga samo izvalja onim valjkom njegovim i nikom nista. :)aplauz
Salu na stranu ali sve veci helikopteri se proizvode za male pare i pristupacniji su nego ranije, u zadnje vreme sam gledao neke padove tih vecih helikoptera i nesmem da pomislim da ti ljudi to polete negde blize gradu a oni to lete sa takvom sigurnoscu kao da je to najbolji auto samo pali i gas.
Ovaj forum nije napravljen da donosi zakone niti da se o njima pise vec da se druzimo i izlazemo svoja misljenja o rc letilicama.
Zakoni su kod nas takvi da se ne primenjuju za ozbiljnije stvari a ne da uvedu jer je neko kupio igracku kod Zajka i leti po gradu.
Svako odgovara za svoje postupke i ako napravi stetu odgovarace za to.
Mozda svakako neko cita ovaj forum od kada se to desilo na stadionu pa ce i predloziti da se uvede neki zakon.
Nas sigurno nece niko nista pitati pa je pozeljno da se ta tema vise i ne pominje ovde.
Ovo na stadionu nije bilo da kazemo opasno jer je ono bila mala letilica prazna koja je jedva letela. Opasniji su snimci coveka koji kruzi za vreme jedne utakmice u krug i obilazi ceo stadion u gps modu a upravlja van stadiona sva sa velikim helikopterom.
Sreca ga posluzila ali ce to da vidi neki pocetnik pa i on isto tako i tada ce biti problem. Dosta nas je videlo i amaterski pad jednog s800 helikoptera na nekoj svadbi gde svi gledaju u heli a on luduje i sam pada jer pilot zna samo za gps mod.
Dosta od mene ali zbog takvih nam treba zakon kao i zbog mene jer na mestu gde sam imao problem sam isao sa manjim helikopterom da izvidim situaciju sta se desilo i opet isto ludovanje i na pesnice spustim helikopter. Da ima zakona ne bi pomislio tamo niko da snima bes posebne dozvole. I debelo da platis pa ne bi ni klijenti trazili preletanje brankovog mosta i pun krug oko hrama svetog save itd sl.
SABURO:
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/1730107/%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B8+%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%82e%D1%9A%D0%B5+%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0.html
(pijemo)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version