RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE

Blanik L-13 4.2 m + Jet engine

(1/16) > >>

zajko:
sredinom Nov. bi trebao da sleti jedan ovakav Blanik u Malu Ivancu.. normalno ARF….

Nisam znao gde da ga smestim… pa rekoh ajd ovde… Posto sam potpuni pocetnik sa jedrilicama.. imao bih million pitanja…
Plan je da ga vuce H9 Super Cub  2.7m, ali ipak sa 50cc Gas…. takoo ljudi pricaju po net-u…

Ali imam nedoumicu, ako nema motor, a ja promasim pistu ili ne sletim, onda je cabar….

Prva ideja *mozda suluda je da stavim 2 EDF 80mm* cisto da imam neki pogon, pomoc….
ali onda nadjoh na net-u ovog lika, sto mi se nekako vise dopalo, a mozda i kao ulazak u Jet….

E, sad pitanje koliki i kakv bi trebao biti taj Jet, koliko tu cega ima i treba…
Za Blanik kazu da je cca 10 kg letne tezine sa 4.2 m raspona… 2 x EDF 80 mm sa baterijama bi trebalo da bude oko 3-4 kg, pretpostavljam da je tunegde i Jet skalamerija sa svim elementma i gorivom….
Rekao bih da ovaj lik sa Jet-om leti prilicno brzo, sto mi se jako  (yay) (yay)…

Jet cak nikad nisam uzivo video, cuo etc… Al bi bilo zabavno  (pijanoo)

Dajte malo na ovu temu, smislenu umesto da se svadjate  ()-()  ali ne previse dubinski i komplikovano, sto prostije, to lepsije  (res)

rajker:
 mmmm  Pa gde bre Zajko da promasis svoju pistu  :big smile Neki  motor uvek dobro dodje,iako ces ti ovo hvatati pri sletanju u ruke  :big smile
Salu na stranu,ja nisam strucan sa ovakvim velikim jedrilicama,ali ovo na snimku fino izgleda  mmmm

Sava:
Po meni praktičnija varijanta je pogon sa EDF, iz prostog razloga što možeš u letu ugasiti i po potrebi upaliti motore, što je po meni svrha jedrilice. Tako možeš ostati poprolično vremena u vazduhu i uvek se dovući do piste, ako termoka zahvati tako veliku jedrilicu. Što se cene tiče, sigurno je osetno jeftinija varijanta. Ovo je moje mišljenje.

nedbojsa:
Zašto čabar? Jedrilica je to, kada vidiš da si visoko u prilazu novi zaokret pa na sletanje nije to avion, pitanje da li će jedrilica izgubiti više od 1m visine u nekom "uskom" zaokretu, ako si brz imaš flapsove, vazdušne kočnice...

Ako već ima nešto što će je vući ne bi stavljao nikako bilo kakav motor nema sekiracije sa jedrilicom oko sletanja nije to avion.

Ja za sledeću sezonu spemam jedanu makinu za vuču jedrilica airworld yak112 2,7m sa motorom od 80cc. I planiram za sledeću sezonu samo vežbu i navikavanje na model, pa ako sve bude kako treba, možda odradim možda baš L-13 i okušam se u šlepu.

shelle:
Ma Zajko :-)
Ne beri brigu za sletanje sa jedrilicom. I sam znas da je vece modele lakse leteti. Sa tolikim rasponom krila upravljivost je fantasticna. Gledao sam par snimaka sa ovim Blanikom. Uzivanje i opustencija do maximuma. Imas veliku povrsinu tamo kod tebe i sve moze da se odradi bez problema.
Ja bi trebalo da stignem za Srbiju 7-8 Novembra. Inace da ti spomenem da sam poleteo onu moju novu pticu ciji je razmah takodje 4,2 m. Jeste da ima motor ali na prvom poletanju nisam imao nikakav problem od poletanja pa sve do sletanja. Sve ti je u ruci druze moj, nisam nikada ranije licno leteo toliki model, ali sta da ti kazem kada sam u toku leta izvadio telefon i razgovarao sa nasim drugarom da mu se pohvalim sa prvim letom.
Ako hoces i ako se iskombinujemo mogu da navratim do tebe da poletimo moj model i samo da dobijes predstavu kako izgleda 4,2 m u vazduhu - kod tebe...
Ali poenta svega je da ne brines previse... Ja licno mu ne bi stavljao motor. Imaces mulu i to ti je dovoljno u usput i jednostavno

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version