RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
Crni Gruja
Jedrilicar:
I ja se zahvaljujem Milošu na pozitivnom stavu o mom postu. (res)
I da sebe malo ispravim - jesam donekle neprecizno izneo konstataciju o prednosti karbonskih cevi naspram fiberglas, kada je manja težina u pitanju. Naime, ovo je relativno, jer postoje obe vrste cevi sa različitim debljinama zida i načinom izrade. Kada sam napisao da bi karbonska bila lakša, u podsvesti mi je stajala činjenica koncepcije (nekadašnjeg takmičarskog) slobodnoletećeg modela, gde se obično karbonske cevi koje se upotrebljavaju za izradu trupova, posebno izradjuju ("namotavaju"), umesto da se koriste već postojeće (od ribolovačkih štapova na primer), a prilikom izrade se koriste drugačije smole i u manjim količinama, s obzirom na drugačiju prirodu zahteva (vrstu opterećenja) koje one treba da ispune. Dosta su lagane, skupe, a nisu baš preterano izdržljive u slučaju padova, jer su im zidovi tanki.
Takodje želim da se izvinim Milošu što sam mu "uvredio rep" :), opet nepreciznom konstatacijom da je "pun" (od pune balze), a nije. ")
Podržavam Miloševu ideju da se proba sa materijalima i opremom bez prevelikih ulaganja, naravno kad ima osnova, a da pri tome ne "pokvarimo" model.
A to da će da poleti - nema sumnje. Polete svakojaka "čudesa", sa krilima, ili bez, zahvaljujući dobrim motorima, baterijama...
Ovaj tvoj će da "zapliva". Tu razliku treba osetiti.
:mhm
Milos 94:
Da obnovim malo ovaj topik ....
Crni Gruja je nakon dosta vremena konačno dobio novi trup (prethodni je polomljen još na prvom letu) i rep i konačno poleteo! Dosta toga je promenjeno u odnosu na prvobitnu verziju: RES model, motor 2830 1000 kv, elisa 10 x 6, ESC 30 A, baterija 1500 mAh. Raspon je ostao isti, 2,1 m dužina 1,1 m poletna težina 820 gr.
Nisam izdržao da ga završim do detalja već sam još pre 10-tak dana otišao sa drugarima na livadu i isprobao da li ću dobiti ono što sam očekivao - duge mirne letove i model koji će biti ''sklon'' termalnom letenju. I jedno i drugo se potrefilo. Namerno kažem potrefilo jer moje skromno znanje i umeće ne doseže do toga da u dlaku napravim model koji će da se ponaša tako i tako ...
Utisci: verovatno zbog veće razlike uglova dugo smo se ''tražili'' i konačno se natrimovali. Model poleće izuzetno snažno i mora se kontrolisati uzgon jer postoji opasnost da ''pođe na leđa'', u letu je miran i stabilan bez nekih nepredviđenih pokreta čak i kada leti po vetru. Doduše, ne letim kada vetar kvari frizuru da mi ne pokvari model. Ali sa blažim vetrovima izlazi na kraj. Kada apsolutno nema termala letovi po jednoj bateriji traju 35-45 min. Sa termalima (a probali smo i to) išlo se i preko 1h. Nakon leta, baterija je blago zagrejana bolje reći vrlo mlaka a ESC takođe. Očekivao sam da će biti većih temperatura s obzirom na set-up.
Jenom rečju, veliko zadovoljstvo je videti da nešto što si sam napravio leti i to baš onako kako si zamislio.
Da ne zaboravim da se još jednom zahvalim ''starim pančevačkim asovima'' Damiru Beliću i Savi Lujanskom bez čije pomoći cela priča ne bi uspela.
.
https://www.youtube.com/watch?v=--wAu25fydQ&feature=youtu.be
Navigation
[0] Message Index
[*] Previous page
Go to full version