RC MODELI HELIKOPTERA > ELEKTRO HELIKOPTERI
HK 450
flugzeug:
--- Quote from: Gatti.Gatozza on February 04, 2011, 08:18:45 AM ---JR,
Probao sam sa timingom, ne dobija se ništa.
Aco,
Što se tiče šrafova, moram da proverim, ali mislim da su oni ok. Jer zvuk je dobar do nekih 30% gasa, onda počne da trese, i kad pređe nekih 60%, opet je ok.
Juče sam se zezao dva sata, skidao sve i svašta. Probaću danas da nekako amortizujem motor na ramu, da probam sa nekom tankom gumenom podloškom ili nečim sličnim.
U celoj priči mi je najsmešnije što još uvek nisam pop***eo i bacio sve u kantu :) Moji kući me gledaju i ne sećaju se kad sam poslednji put imao toliko strpljenja oko nečega. To je valjda dobar znak :)
--- End quote ---
Gatti, u narodu se kaže "u strpljenju je spas", samo polako, riješit ćeš to. Ja sam se kroz ovaj hobi i kroz forum riješio mnogih loših navika a ujedno istrenirao živce i strpljenje koje nisam imao ;)
sorry za offtopic
GILE:
Pomenuo si da do 30% gasa nemas probleme i preko 60% problemi nestaju. Zakljucak je da imas rezonantnu ucestanost od 30% do 60%. Ovi problemi se desavaju zbog loseg balansiranja ili neke greske u drajveru motora. Labav ili los kontakt u sprezi sa vibracijama bi mogao da bude uzrocnik.
jackrc:
Moze da se desi da motor nije fabricki dobro balansiran, mada nisam bas siguran da su to tvoji simptomi, ali nista te ne kosta da probas da proveris balans:
Uzmi i zategni plasticnu vezicu (tie-wrap) oko rotora motora. Motor nemoj drzati u ruci nego ga stegni za nesto na stolu. Ona glava vezice sada glumi teg, kao kad balansiras gume na autu. Pusti motor u praznom hodu i osluskuj rad. Okreni glavu vezice i vidi na koju stranu se vibracije smanjuju, tj. zvuk je slabiji. Tako okreci glavu vezice sve dok ne dobijes najzdraviji, tihi zvuk. Obelezi to mesto flomasterom, skini vezicu i na to mesto nalepi parce izolir trake. Ponovi postupak odozgo, dodajuci komadice trake preko prethodno nalepljenog komada. Motor je izbalansiaran kada je zvuk najtisi.
Srecno!
firebird:
--- Quote from: jackrc on February 05, 2011, 02:58:48 AM ---Moze da se desi da motor nije fabricki dobro balansiran, mada nisam bas siguran da su to tvoji simptomi, ali nista te ne kosta da probas da proveris balans:
Uzmi i zategni plasticnu vezicu (tie-wrap) oko rotora motora. Motor nemoj drzati u ruci nego ga stegni za nesto na stolu. Ona glava vezice sada glumi teg, kao kad balansiras gume na autu. Pusti motor u praznom hodu i osluskuj rad. Okreni glavu vezice i vidi na koju stranu se vibracije smanjuju, tj. zvuk je slabiji. Tako okreci glavu vezice sve dok ne dobijes najzdraviji, tihi zvuk. Obelezi to mesto flomasterom, skini vezicu i na to mesto nalepi parce izolir trake. Ponovi postupak odozgo, dodajuci komadice trake preko prethodno nalepljenog komada. Motor je izbalansiaran kada je zvuk najtisi.
Srecno!
--- End quote ---
Dobra ideja,
samo ja ti ne bih savetovao da lepis izolir jer vrlo lako moze da se desi kad se motor ugreje da se izolir odlepi i eto bruke.Vidi da nadjes u trgovini onu sivu ili crnu armiranu traku(kao sto koriste kriminalci u filmovima),nije skupa oko 300 din,i jos nesto kad ga probno ucvrstis na stolu za ovo balansiranje gledaj da to bude na parcetu spera ili lima duzine 10 cm,jedan kraj fiksiraj stegom za sto a na drugi kraj stavi motor.Ovo je dovoljna duzina da ako motor nije balansiran pocnu da se javljaju vibracije.Aj javi sta si uradio.. ()-()
Gatti.Gatozza:
Hvala vam svima što ste probali locirati problem, ali mi se čini da je ipak problem u motoru. Ponovo sam ga skinuo i povezao, ali sam ovog puta pažljivije pratio šta se dešava. Rad motora nije toliko miran i ujednačen kako sam na početku mislio. Na određenim obrtajima dolazi do izvesnih jako malih vibracija i razlika u zvuku. Čak u jednom trenutku nakon tih malih vibracija kao da rotor "legne" i jedva primetno ubrza. Pretpostavljam da alu ram od kog je telo helija te vibracije dodatno pojačava.
Da li se isplati otvarati motor i pokušavati popravku ili da poručujem novi? Ko uopšte može da popravlja ove stvari? Moći ću da ga iskoristim kao brushless upgrade na mom foamu, ako nije prejak.
Na žalost, odloženo je prvo poletanje :(
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version