RC MODELI HELIKOPTERA > ELEKTRO HELIKOPTERI

HK 450

<< < (11/47) > >>

IVAN3D:

jrlotpi:
vidim elise si promenio nisu iz paketa ,okaci sliku gde si spakovao esc risiver itd

IVAN3D:
Pa rotori su karbonski iz UH a kontroler je ispod baterije (fakticki) a prijemnik ispred ziroskopa ali cim budem imao vremena napravicu fotke.
E sad jos da ga probamo sa 13 zubaca i to bi trebalo da bude pun pogodak za 3D pa da pocnemo i to da ucimo!
Ali helikopter je besprekoran i iznenadjujuce stabilan i savrseno upravljiv i potpuno predvidljiv (bar za sada)!

sermilan:
        Ivane odličan si, a i kinez deluje samouvereno, imam jedno pitanje ali za gos'n Lazu:  čini mi se da si ugradio Turnigy UBEC 5V, da li to znači da ESC kontroler nema integrisan u sebi UBEC ili je razlog viši stepen bezbednosti napajanja prijemnika. I još jedno pitanjce može li dr. Lazo jednom prilikom da ispregleda ovakvog kineza koga sam ja kompletirao, utrimovao i podesio mehaniku, a onda da ga Ivan malo preznoji, naravno kompenzacija za uslugu može da bude, recimo Južno afrički SHIRAZ, vrhunsko suvo crveno ili gajba Kalsberga, ne pravim pitanje.

pozdrav Milan     

Lazo:
Milane, dobro si video. Iskustvo me je naučilo da UBEC-i ugrađeni u kontrolere nisu baš na nivou zadatka kada se radi o modelima koji imaju servoe koji mogu da povuku veću struju. Znači 3D modeli koji imaju ogromne elerone i kormila, helikopteri kod kojih svi ugrađeni servoi rade pri maksimalnom opterećenju i non-stop... Još ako su servoi digitalni, problem još više dobija na težini. UBEC-i u kontrolerima uglavnom su deklarisani na 3A. Taman i da je taj podatak tačan (a lično sumnjam), dovoljno je de u jednom kratkom momentu, pri nekoj evoliciji koja zahteva maksimalno angažovanje svih servoa, servoi povuku više struje, i eto ti nevolje. Padne napon ispod donje granice za rad prijemnika, isti odbije saradnju, a na maloj visini taj kratki momenat može da bude koban za model. Još opasnija situacija je kod procesorskih prijemnika, a takvih je danas mnogo (Spektrum...). E, kod njih povratak iz šoka traje oko 3 sekunde, a to je stvarno mnogo, naročito kod helikoptera.
Zato ja stavljam UBEC na sve moje modele, a crveni (+) pin kontrolera izvučem iz konektora i izolujem ga. Na taj način se zaštiti i kontroler od pregrevanja, jer njegov UBEC se dosta greje.
Što se tiče drugog pitanja, nema nikakvih problema. Samo da uskladimo termine (063/639358). Jedino me zbunjuje predložena kompenzacija. Tačnije, nadam se da se radi o Lapsus scribere, odnosno da si mislio na Južno Afričku Charlize Theron :big smile. Ako je to, ni ja ne pravim pitanje. Napraviću ti helikopter dvosed. Ma šta dvosed, četvorosed, pa nek ide život!

Pozdrav

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version