RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE

F5J & F5J -400

<< < (21/30) > >>

banbo:
Ljudi sta da vam kazem, svaka cast na svemu  :)aplauz :)aplauz :)aplauz  (res)

mirce:
Pre takmičenja moderi su napravili po koji start...

Sprave su, kao i u Szegedinu, bile vrhunske.
Ozbiljni takmičari imaju po dva - tri modela. Ovaj put su koristili najteže, a neki su dodavali i balast u krila ili trup...

mirce:
Hvala Banbo...

Koliko se može zaključiti iz razgovora, modelari imaj dva ista modela - laki i standard.
Laki je za mirno vreme bez vetra ili 1 - 2 m/s.
U njega ne može da se montira balast, jer konstrukcijski nema mesta i pitanje da li bi krila izdržala "nasviravanje" sa opterećenjem balasta.
Te jedrilice su teške oko 1300 - 1600 gr ( na 3800 - 4000 mm raspona!!! ) i lete samo po mirnom vremenu.

Standardne jedrilice su oko 1800 - 2000 gr i imaju mogućnost dodavanja balasta.
Čovek sa kojim sam razgovarao, Marko Laslo, ima dva Pike Perfection modela i leteo je težeg sa balastom.
Težina njegovog standard modela je 1800 gr, a sa balastom, u subotu je bila 2300 gr.
Posle kvalifikacija bio je drugi, sa minimalnim zaostatkom za vodećim.

Marko Laslo i Pike Perfection...

Na takmičenju skoro svi imaju ovakve šatore. Pokazali su se mnogo dobro, lako se sastavljaju, veliki su i ono najvažnije prave hlad...

Otvaranje...

Čovek u sredini sa crvenim gornjim delom trenerke i pecaroškim šrširom je Szeri Andraš, vlasnik hobi šopa Model Hungarija i pobednik jučerašnjeg takmičenja u F5J klasi...
Čovek leti Stork 6, leti ga godinama i to treba videti sa kojom se lakoćom i pogotovo mirnoćom takmiči.

Gledajući njega, ali i neke druge takmičare, ljudi lete iste modele godinama i znaju ih "u dušu". Mislim da kad se odabere model, ne bi trebalo često da se menja, jer time ne stignete da ga upoznate kako treba.
Naravno i broj letova, trening, adrenalin, sreća, sve je to "utkano", ali kod iskusnih takmičara se vidi rutina.

mirce:
Naša ekipa je imala mali peh, Lorika je uspeo u subotu da "spali" LiPo bateriju. No, našli smo lemilicu i stvar je "zbudžena"...

F5J-400 ekipa Srbije...

Ovaj gospodin je zadužen za razglas i rezultate. One narandžaste kutije koje vidite na slikama su zvučnici, ima ih jedno desetak komada i sve se lepo čuje. Priprema za start, radno vreme odbrojavanje, sve ide preko CD-a.
Čovek u gepeku svog Suzukija ima lap top, štampač i desetak minuta posle kraja turnusa već se vide rezultati...

mirce:
U subotu uveče smo imali smeštaj u ovoj lepoj zgradi...

Četvorokrevetna soba je bila super, posteljina, toalet, sve čisto.
Sama zgrada nije nova, šta više, ali kao što rekoh, higijena je na najvišem nivou.
Inače spavanje je koštalo 11 eura po osobi.

Posle putovanja do Pešte (ja sam ustao u 3 i 20 ujutro) i celog dana na terenu, mnoooogo prija tuširanje i čista soba.
Uveče smo otišli do samoposluge, nakupovali svega, lepo večerali, popili pivo - dva i "komirali se" do ujutro...

Kad već spomenuh pare i ovo takmičenje je imalo kotizaciju od 7000 Forinti ili 23 eura + 10 evrića za ručak (5 za subotu i 5 za nedelju), ko želi da ruča na terenu...
Klopa u Szegedinu je bila bolja nego ovde...

Smeštaj je bio u gradu koji se zove Godollo. Mesto je oko 25 km pored Budimpešte izuzetno je lepo, puno divnih starih zgrada. Koliko sam čuo tu je bila rezidencija ili letnjikovac nekog Austrougarskog vladara...

Dva brda dalje od aerodroma je Hungaroring. U nedelju se lepo čula buka trkačkih sprava, mora da je bilo neko takmičenje...

U nedelju smo ustali u pola osam i natenane otišli do aerodroma. Vreme je bilo oblačno, vetar je malo manje duvao, ali je bilo i hladnije.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version