RC MULTIKOPTERI > PITANJA POČETNIKA O MULTIKOPTERIMA

Potrebna pomoc oko ulaska u multikopter hobi

<< < (10/26) > >>

lazar89nis:
posto svakog dana vezbam letenje koliko mi baterije dozvoljavaju ( jos nisam nabavio dodatne ali planiram jos 2 da uzmem ovih dana) poceo sam sebi da postavljam neke zadatke :) tipa da sletim na odredjeno mesto. e sad koliko mogu da primetim sto je blize zemlji quad gubi stabilnost pa bas i nije tako lako da se sleti gde pozelim :( od 10 testa uspem 8 9 puta da sletim na a4 papir :) e sad me interesuje sta jos mogu sve da koristim za vezbu. koje pokrete da vezbam? :)

turshija:
Citam temu od prvog posta i sve cekam da ti predlozim da uzmes hubsana ili mini cheersona, kad vidim da si vec uzeo neki mikro quad :D
Moj Hubsan je i dalje ziv posle vise od godinu dana, sati i sati letenja :)
Stradalo je 5-6 propelera i jedan motoric, ali sam se opremio sa gomilom novih propelera i par motorica u startu, pa sam ga ozivljavao u par navrata :)

Hubsan ne moze da se pair-uje sa drugim stanicama (bar ja nisam nasao tutorijal), a njegova stanica je dosta losa, npr na levoj palici je jako tesko okrenuti letelicu po Z osi, a da pri tome ne izgubis visinu ili ga ne podignes gore (tj jako je tesko pomerati palicu levo-desno, a da je ne pomeris gore-dole ni malo) ... Kada budes presao na neku kvalitetniju stanicu videces koja je razlika, ludilo :)

Ja sam poceo da sklapam F450, ali nisam zeleo da uzimam nikakav FC, vec sam da ga napravim od Arduina i ziroskopa, ali kako vreme odmice, tako imam sve manje i manje vremena za takvu igrariju pa mi delovi samo sakupljaju prasinu, ako hoces mogu ti prodati za neke sitne novce posto sada posedujem fantoma dvojku i trebam da nadjem vremena da sklopim QAV250 koji mi pristize u delovima :)

Za f450 imam ove stvari:
-ram kupljen u rcsrbija - http://www.rcsrbija.rs/dji-f450-flame-wheel-quadcopter-frame?filter_name=f450
-isti takav ram preko dx.com (verovatno kineska kopija) jos uvek neraspakovan, uzeo ga zbog rezervnih delova kad krenu padovi :D
-esc - http://www.aliexpress.com/item/20A-Brushless-Motor-Speed-Controller-For-helicopter-2PCS-LOT/865126203.html
-motori - http://www.aliexpress.com/item/4X-EMAX-CF2822-1200KV-Outrunner-Brushless-Motor-for-RC-Helicopter-Airplane-RC-Model-4-axis-UFO/867045380.html
-neke obicne plasticne propelere, iskreno zaboravio sam koji su

ako hoces, poslacu ti sve to za 60-70 evropskih novaca, pa da imas sa cime da se igras :)

lazar89nis:
ovo sto ja imam je hubsana ili kopija ili isto on :) vise ni sam nisam siguran :) imam jedan a stize za par dana jos jedan :) i rezervnih 20 propelera 4 motora i 5 baterije :D

moj je jos uvek citav sa prvim elisama ali posto se svi igraju sa njim mislim da nece jos dugo :P

manje vise gledam svaki dan da se provozam koliko mi baterije daju :)

sto se tice kontrolera ja sam se uvezbao da ga okrecem a da se brzina ne promeni :) kad vozim da gleda ka napred mi super ide. kad ide ka suprotnoj strani onako nije lose :) ali kad ide po strani tu se malo jos uvek gubim :P

sacekacu jos malo da vidim prvo da nabavim stanicu pa sve ostalo :) badava mi svi ti delovi bez stanice :( a i moram jos da se uvezbam, nisam jos siguran dok letim :) mada manje vise letim u prostoriji 3x4 metra pa je to malo problem :P

lazar89nis:
danas mi je otiso jedan motorcic :( primetio sam da se cudno cuje vec par dana i danas je prestao da radi :( to jest radi samo ako pritisnem osovinu ka njemu :( kao da se polomio unutra :(

sad moram da se strpim da mi stignu motorcici koje sam porucio pre 10tak dana  (___)

igorpl:
Obično su to motori sa četkicama.
Ako ima 2 žice onda jesu sigurno, a ako ima 3 onda je bez četkica.
Ako je sa četkicama a 100% jeste pokušaj da otvoriš motor lagano ako je izvodljivo. Moćže da se desi da se četkica ukrstila....
Ali po tome najverovatnije je da je stradao ležaj pa se motor ukrsti i neće da radi.
Probaj u svakom slučaju da ga otvoriš pa vidi šta se desilo.
Jedna od opcija je i da se na delu rotora gde idu četkice koji se sastoji od bakarnih pločica poređanih u krug sa razmacima nakupilo dosta otpada od četkica(grafita) koji pravi kratak spoj pa motor stoji. Da bi rešio ovaj problem prvo skalperom probaj da kroz svaki prorez prođeš i očistiš ga lagano i izbaciš nakupljenih grafit, a nakon toga pčitiš alkoholom i krpicom taj deo po kome idu četkice (četkice su ti oni delovi koji prave spoj tj šalju struju na rotor i ima ih dve jednaje + jedna -) Takođe jedna od mogućnosti jeste i stradavanje kondezatora koji služa za start i povećavanje snage motora. Mada mislim da nije to. U svakom slučaju na tim malim motorićima se rlo često stavljaju kondenzatori koje možeš naći u skoro svim elektronskim starim uređajima (stari kasetofon, cd-player....) a oni se uglavnom nalaze spolja nalemljeni paralelno u odnosu na + i - žice. A opcija je i da ti se od temperature odlemila neka žica sa kalemova koja je na rotoru.
MAda po svemu sudeći biće da su ležaji u pitanju jer verovatno ukrsti osovinu i neće. A i po onome što si tirekao obzirom da se počeo čuti motor velika verovatnoća je da su upravo oni. Ono što možeš da uradiš je da ga otvoriš i probaš alkoholom dobro da očistiš ležajeve.
Obzirom da su to mali motorići ležajevi su samo čaure od bronze, mesinga.... E one se takođe troše zbog toga što nemaju podmazivanje nikakvo i ne smeš ih nikako ni podmazivati jer će da bude još gore.
probaj sve opcije šta te košta dok ne dođe novi motorić. Rastaviš ga polako pa proveriš i očistiš prvo sve što sam ti rekao. Pa sastaviš pa vidiš jel hoće. Naravno pregledaj svaku žicu.... Ako su recimo žice na rotoru crne onda možeš da baciš sve slobodno. A ako nisu onda ima nade makar u tragovima a i naučićeš nešto o motorima a četkicama ako već nisi znao.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version