RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Sta je bolje za MikroKopter Spektrum DX18 ili Graupner Hott mx 12
Danijel:
Da li neko ume precizno da objasni sta je bolje za MikroKopter, Spektrum DX18 ili Graupner Hott mx 12.
Razlog pitanja je od prijatelja covek je kupio MikroKopter sa Dx18 stanicom i ubedili su ga da ta stanica nije kompaktibilna sa MikroKopter elektronikom.
Ja sam leteo sve moje MikroKoptere sa tom stanicom i DX18QQ cak sta vise zadovoljan sam jer sa Spektrumom imam kompletnu telemetriju.
cakra:
Lepo sam rekao...mikrokopter ima najbolju telemetriju sa jetijem ili graupnerom hott...tacka!
Tu mislim na telemetrijske podatke sa Flight controlera koje jeti i hott prenose na jetibox/stanicu...
Mikrokopter ima te telemetrijske podatke extra odradjene...jedna od najbolje odradjenih stvari na mikrokopteru :)
Kao drugo-mikrokopter radi sa sum ppm ili cppm, ili ti povezivanje RX i Fc se vrsi jednom zicom...podrzan je i spectrum dsm i dsmx, ali je zaista ne bi preporucio da sa spojeniim jednim spectrum satelit prijemnikom covek leti dalje od 200-300m!
I zato spectrum NIJE najbolje resenje za mikrokopter!
MX12 ima malo kanala (6), tu bi najbolje bilo MX16 koristiti..ili prepraviti neku stanicu sa barem 8 kanala sa jeti tu2 modulom pa koristi jeti RMK2 RX...gde bi sa malim jetiboxom imali i telemetrijske podatke-jednostavno i elegantno!
Uzgred ako nekom bas treba imam glanc nov jeti duplex tu2 modul za u ugradnju u bilo kakvu stanicu... kao i jeti duplex rmk2 prijmnik pravljen bas za mikrokopter :)
Cena na PM :)
(<--)
Danijel:
Ne razumem ja ovo oko dometa ja letim jedrilicu sa jednim satelitom na 1500m i nisam izgubio domet. Drugo ti kod spektruma mozes vezati i 10 Satelita ako hoces, ja na ikim letilicama stavljam 2 kom. Ranije sam leteo i sa 4 al vidim da to nema neku svrhu 2 su sasvim dovoljna.
Na spektrumu imam Voltazu glavne baterije, min i max parametre bat.
voltazu rx i min i max napon ako dolazi do padanja napona
temperaturu, visinu i udaljenost letilie od mene.
Meni jedino sto treba od telemetrije je min i max napon na RX i min i max napon na bat ukoliko je losa da je zamenim.
Sve to imas u samoj stanici na velikom lepom ekranu.
nedbojsa:
Spektrum sa svojom dsm/dsm2 modulacijom je inferioran što se tiče kvaliteta i pouzdanosti radio linka, u odnosu na većinu drugih proizvođača i njiovih modulacija. Sa DSMX modulacijom donekle su poravili stvari, ali su i dalje gotovo svi ispred njih. Pa tako ti čuveni sateliti nisu neka napredna tajna space tehnologija, već su konstruisani iz nužde kako bi probali da osiguraju koliko toliko pouzdan radio link, i to su kroz marketnig uspeli da naplate debelo i ako to nije neki extra future, već sprava koja pegla nedostatke i nesavršenosti njihovog radio linka. Da nije tako odavno bi svi igrači na tržištu izbacili svoje prijemnike sa satelitima.
cakra:
Ok Danijele razumem ja sve to, ali jedno je leteti parkflajer ili vec sta sa tim satelitom...ali sasvim nesto drugo karbonski oktokopter sa kameretinom ... a sve tesko 5-6Kg...pa jos u naseljenom mestu ( a uglavnom se tamo leti ).
Na DJI fc kontorlere rx mozes spajati tako kao sto si i rekao na klasican nacin svaki kanal ponaosob- uzmes recimo ar10000, spojis jedan ili dva satelita i miran si...
ili ako imas futabu lepo sve odradis preko sbus-a :)...a dji podrazava i cppm...
Ja sam prvom prilikom bio njima dao i jedan ppm encoder-e tako mogu da koriste i klasicne risivere -pa i spectrum sa mikrokopterom...
ali ja to nikad nisam koristio i ne znam recimo kako radi faisafe i sl.
--- Quote from: Danijel on November 25, 2014, 02:01:26 PM ---
Na spektrumu imam Voltazu glavne baterije, min i max parametre bat.
voltazu rx i min i max napon ako dolazi do padanja napona
temperaturu, visinu i udaljenost letilie od mene.
Meni jedino sto treba od telemetrije je min i max napon na RX i min i max napon na bat ukoliko je losa da je zamenim.
Sve to imas u samoj stanici na velikom lepom ekranu.
--- End quote ---
I to je sve ok, ali onda nisi video mikrokoper telemetriju na delu...bilo preko jetiboxa ili preko hott stanice...i ne treba ti nista od dodatne elektronike-sve to flight kontroler salje preko povratnog kanala na stanicu/jetibox...
Mislim, meni je to apsolutno nebitno...sva ta telemetrija i slicni bakraci...ja kad letim ionako samo gledam gde letim i osluskujem audio alarma za bateriju sa krajickom oka na timeru-vremenu leta...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version