RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI
Sbach 342
coka:
coka:
Nekoliko puta od kada se bavim ovim projektom, nailazio sam na ponude slicnih aviona, konkretno Goldwingovog Yak-a I Sbach-a za 30cc motore.
Na ebay-u su prodati za 200-ak e, potpuno novi arf kitevi.
Pre nekoliko dana mi je stigao mail jedne americke firme koja je 30cc Sbach nudila za 220usd. Sa shippingom, taj avion bi ovde, bez haraca mile nam carine, kostao 310usd.
Troskovnik ovog projekta ,osim beskonacno potrosenih sati razmisljanja, crtanja, mozganja, telefoniranja, trcanja, sto se objektivno I ne moze sracunati, izgleda ovako:
Kabina I kapotaz 70e
Sper 30e
Balza (do sada ) 30e
Stajni trap 15e
Repni stajni trap 7e
Lepak 5e
Karbonske cevi 25 e
Lasersko secenje 20e
Motor 120e
Dva servoa 50e
Rezervoar I pull pull za ruder sam dobio na poklon- hvala Miso.
Na najboljem sam putu da me ovaj avion kosta oko 1000e dok prvi put vidi livadu.
Pri tom cenu malog Sbach-a ne uzimam u obzir jer cu taj avion prodati, I nadam se izvuci makar deo ulozenih para u njega.
Ipak zadovoljstvo I satisfakcija izrade aviona na ovaj nacin, nemaju cenu.
coka:
Takodje, male rukice koje vam do sitnih sati pomazu, vredne su svakog truda ili ulozenog eura.
Kako ce se sve ovo pretopiti u komercijalnu pricu, videcemo.
Avion je atipicne konstrukcije I samo pojedini ce pozeleti da imaju nesto takvo.
Short kit koliko god bio interesantan, morace da sadrzi gomilu karbonskih cevi I laserom isecenih elemenata, a to kosta.
Same fajlove, ako bih ikada ponudio ikome za neke novce, verovatno bih bio anatemisan.
Za sada ne razmisljamn o tome suvise.
Imam drugih preokupacija, npr, kako izvest hrbat, obrtne ose kormila,….
Kada sve poleti, proradi, pa ga testiraju I drugi piloti, pa daju svoj sud,…videcemo da li je predivan dizajn Phillipa Steinbacha, pretocen od strane jednog Srpskog inzenjera u model ¼ skale spreman za dalju, komercijalnu, pricu.
Nemam nameru da ovaj topic vodim u formi dnevnika radova, a nemam ni vremena za takav nacin pisanja.
Ono sto mogu da vam predocim je u nekoliko nastavaka kako sam zamislio I izveo jedan od aviona koji volim a za koji smatram da je interesantno da se prikaze.
coka:
IVAN3D:
--- Quote from: coka on December 23, 2014, 01:53:31 AM ---
--- End quote ---
FANTAZIJA!
Konstrukcija plankirana geodetika!!! Pa to nema ni da šušne a kamo li da mrdne...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version