RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI
Ekip 2.deo
coka:
Motor je radio savrseno.
Na dinamometru se pokazalo da imamo svega oko 4kg potiska, medjutim letelica koja je sad imala oko 7.5 kg je ubrzavala kao I svaki normalan model.
Ocigledno da je fen velikog precnika ubrzavao dovoljnu kolicinu vazduha da sve, napokon, profunkcionise kako treba.
Upravljivost je bila odlicna I nakon promene geometrije nosnih nogu, na kraju prvog dana dobili smo da letelica uspeva da predje citavu betonsku pistu od 90m bez vidljive tendencije za skretanjem.
Cinilo mi se da bi vec nakon 30-ak metar bez problema mogao da poletim ali sam zeleo da jos malo razradim motor I ispitam celu stvar.
Po prvi put nismo bili ograniceni kratkim vremenom rada baterija I uzivao sam u testovima koje smo radili.
Usled smanjenja debljine trupa, skinuli smo jedan od dva spojlera, I ugradili dva mala fena koja su kroz posebno profilisan kanal uduvavali struju vazduha na gornjaku, iza preostalog spojlera.
Jedan test je bacio ponovo mracnu senku na celu pricu.
Nakon predjenih pola piste pod punim gasom, gde se letelica propisno zaletela, smanjio sam gas, u nameri da se zaustravim pre kraja piste.
Nakon sto sam smanjio gas, letelica je poletela, propela se poptpuno vertikalno, izvela pravo pravcato zvono I pala na nos.
Sve se desilo polako I iako sam cak uspeo da ponovo dodam gas, nikako nisam shvatao kako je moguce da avion poleti u trenutku kada sam smanjio gas.
coka:
coka:
coka:
Iz razloga daljih proba, gde nisam zeleo da budem sputan cak ni velicinom aerodrome, sve naredne probe izvrsene su na aerodromu u Kovinu.
Betonska pista od 2km, I na njoj samo Trisa, ja I snimatelj, nas drugar Toma.
Tako smo otisli 7 ili 8 puta.
Prvi put,nakon dugih zaletanja, gde smo nakon ugradnje ziroskopa koji je bio zaduzen za upravljanje nosnom nogom, dobili savrseno ravna zatrcavanja, posle naglog oduzimanja gasa, letelica opet skace u vazduh I pada na nos.
Nakon celovecernjeg razmatranja razloga ove pojave, ustanovili smo da se nakon ugradje glow fena koji ima veci precnik od edf-ova, potkrao mali ugao izduvne cevi na dole, koji je verovatno pri vecim potiscima obarao nos na dole.
Pri naglom smanjivanju gasa, gubila se ta komponenta sile, pa je letelica, sa vec postignutom brzinom, poletala.
Posle svakog odlaska I probe, desavala su se ostecenja koja smo sanirali.
Svaki put je letelica bila dovedena u savrseno ispravno stanje I vec poodavno Trisa je insistirao na aerodinamickoj glatkosti trupa, pa je ovlas gitovao stirodurnu konstrukciju I polirao je.
Nisam licno bio za to, ali nisam bas smeo da tvrdim zasigurno da to nije ona kap u casi koja ce razdvojiti uspeh od neuspeha na kraju.
Samo doterivanje je uvek trajalo nekoliko sati, I s obzirom da je on cesto ostajao u radionici do jutra, prihvatio sam to kao rutinu.
coka:
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version