RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Fokker DR1
coka:
Donje malo krilo, koje se nalazi izmedju tockova stajnog trapa, izradio sam do faze plankiranja sa gornje strane.
coka:
Zeleo sam da u daljem radu jos razmislim o varijante izrade nekakvih amortizera stajnog trapa. Tockovi koje sam ugradio na ovaj avion su od firme „du-bro vintage wheels“, precnika 160mm.
Pneumatik je veoma malog preseka, tako da bas i ne mogu racunati na histerezis gume. Posto se po planu trap izradjuje kao kruta konstrukcija, za ocekivati je velika tendencija odskakivanja modela prilikom naletanja na neravnine na terenu.
Kod pravog aviona, cela osovina tockova je bila vezana preko gumenih kanapa za ostatak konstrukcije, tako da je kakva-takva amortizacija bila prisutna.
Kao sto rekoh, zeleo bih sebi da dam jos malo vremena da razmislim o celoj ideji.
coka:
Srednje krilo sam odlucio da modifikujem u odnosu na plan. Po planu ono je iz jednog dela ali kao sto sam vec rekao, nije mi se dopa-la ideja da se na trupu vidi linija preseka dela iznad krila.
Krila sam zato izradio tako da je srednji deo permanentno fiksiran na trup, a leva i desna polutka krila se bajonetima fiksiraju za njega.
Posle puno razmisljanja, odlucio sam se za sper bajonete koji ulaze u otvor izmedju gornje i donje ramenjace.
coka:
coka:
Fokker osim sto leti veoma sporo. Moze izvoditi samo po neku pozitivnu akrobaciju, tako da krila nisu narocito opterecena. Uz to, nosaci na kraju krila koji povezuju sva tri krila u jednu celinu, rasterecuju konstrukciju.
Sledeca modifikacija je usek na izlaznoj ivici srednjeg krila, do trupa, koji je pilotu omogucavao laksi ulazak u kokpit kao i bolju preglednost.
Na planu, ovaj usek nije postojao, a predstavlja lep detalj.
Rebra centroplana sam skratio, dok sam poslednje rebro krila izradio po potrebnom obliku.
Za kraj proslogodisnjeg pisanja, meni najdraza slika
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version