RC DRUŽENJE > SKUPOVI / TAKMIČENJA / OKUPLJANJA
Novi Sad, modelarska sezona 2015.
trivajuve:
Ajbg piše Marko,Igore.Gabor i Mirče vidim spominju nekih 11-12 sati što je ispostavilo se prošli put pravo vreme .A Zajko kao čovek koji IMA pistu -objasnio,što se bacanja tiče to je normalno...
mirce:
Bilo je ranije priča o svemu tome.
To što Marko priča je takvo lupetanje da ne vredi ni komentarisati.
Molim te Marko, poštedi nas...
Pliz...
Ko nije imao prilike da vidi, za velike modele pista mora biti prilično dugačka.
Gabor se sada i sam uverio u to, jer se iznenadio da je skoro svaki put Thunderbolt otišao dalje od košenog prostora.
Za jet modele treba još duži prostor.
Na Čeneju se kosi oko 80 - 100 x 25 metara. Sa siriške strane, u produžetku piste, je onaj betonski krug.
Kako god, Čenejska pista je prilično dobra, nije savršena, jer je "talasasta", pa kad se model zaleti, zna vrlo često da odskoči pre vremena. Ovo pogotovo važi za jet, jer taj ne poleće dok "ne nakupi" veliku brzinu.
Kod velike brzine mnogo trpe trapovi, jer primaju udarce od neravne podloge.
Recimo, Galeba smo konstruisali da ima veoma jaka krila, pošto nose trapove, a znamo gde letimo.
G2 ima i veće točkove.
Najveća prednost ovog modela, u odnosu na Panthera koji je takodje leteo na Čeneju, je što G2 ima "normalna" krila i smatramo da će brzina na poletanju, ali i na sletanju biti manja nego recimo na Pantheru. I opterećenje po dm površine će biti manje, što ide u prilog manjoj brzini.
Sve je to teorija... Videćemo na proleće...
Ako se vratimo na samu pistu, ona je pre par godina valjana valjkom od 16 tona, ali se nije mnogo dobilo, jer su "talasi" ostali. Jedini način da se oni eliminišu je greder, gradjevinska mašina, no te zemljane radove nema ko da plati, niti bi nam dali da to radimo na aerodromu, niti to baš treba.
Krtičnjake, manje pukotine i oštećenja ćemo "krpiti" kao i do sada, a za neravnine nemamo rešenje.
Sve u svemu, gde smo - tu smo, aerodrom je skroz OK, dogodine će se češće kositi, verovatno napravimo opet akciju da očistimo krug i "vozi Miško"...
(pijemo)
marko.jovanovic:
Ne govorim ja ovde o pisti za velike modele koji i onako mogu da polete i sa oranja ako treba jer imaju jake trapove, stabilni su.....
Ja govorim o većini koja verovatno dolazi sa modelima tipa raspona krila oko 1-1.5 kojima nije baš svejedno sa čega poleću.
Pola zajkove piste bi bilo sasvim ok kada bi vam neko dao da to uradite. Ne bi vas to koštalo ni puno ako bi ste napravili radnu akciju.
Ne kažem da treba pola džaka cemanta i malo šodera ali recimo da ti mali modeli koje uglavnom mnogi lete trba ima pista od 10 metara dužine, i recimo 2 metra širine. Ako za to treba bogatstvo da se izbetonira onda stvarno. Bez obzira na sve da ne bude sada kojekavo lupetanje i od strane mene i od strane vas i da se ne bi zaletali u neku temu očigleno je skuplja pita od tepsije i skuplje vam je da se organizujete i zatražite tu uslugu od grada ili vlasnika aerodroma. mislim koliko je zemlje u pitanju problem bi pravilo tih 10-15 metara dužine. Ipak mislim da je poletanje mnogo kritičnije od sletanja po tako neravnoj podlozi...
Svejedno nadam se da ću uspeti da osposobim f4-u do nedelje pa se vidimo. Jel mogu klinci da dođu da gledaju?
marko.jovanovic:
A što se računice tiče ona je sledeća:
za plato od 15x3 metra debljine betona 10 cm jer vam više i ne treba treba vam 4,5 kubika betona
Kubik šljunka prirodnog vam je oko 1000 dinara neka uzmete 5 kubika zbog tampona i posipanje betona sa strane..
Džak cemanta vam je 650 dinara treba vam 25 džakova recimo
ostaje vam armatura odnoso 4 mreže od po recimo 1700 dinara komad
Malo vode
Računica izađe negde oko 36000 neka je i 400 eura
Kada to podelite sa 20 eura to vam dođe oko 20 košenja.
E sada pitanje ostaje samo radne akcije, malo struje i vode i volje a ono glavno je da li će vam vlasnik aerodroma dozvoliti tako nešto.
Ovo sam samo ugrubo postavio da vidite da nije to neki bauk.
A ta pista od 15x3 metra bi bila dovoljna za veliku većinu modela za poletanje a bogami i sletanje....
Svejedno zaboravite na predlog...
mirce:
To već imamo, kad se očisti okrugla betonska pista. Jedan njen deo se može i neki su ga koristili za poletanje manjih modela.
Da li si bio na Čenejskom aerodromu?
Ako nisi pogledaj slike na prvoj strani ovog topika. Tako je nekad bilo i tako stalno treba da izgleda modelarski deo Čenejskog aerodroma.
Zar nije lepo?
(pijemo)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version