ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

ELKTRO ZAVERA

(1/10) > >>

igorpl:

Ja lično mislim da u svetu postoji debela zavera oko elktro pogona bilo koje vrste.
Tehnologija izrade baterija nije ništa bitnije napredovala čitavih 15-20 godina jer sve je to postojalo i ranije samo Kinezi nisu bili vredni pa nije bilo toliko jeftino. Da li to ima veze sa naftnim lobijem ili sa nečim drugim nemam pojma, ali analizirajući sve to ja sam došao do ovog zaključka koliko god on možda bio smešan.
Sva ta tehnologija izrade mobilnih telefona, tableta, prenosivih računara i ostalih uređaja je toliko napredovala a da niko nije bacio akcenat na baterije. Mislim sramota je da nov telefon ne može da izdrži trajanje baterije duže od godinu dana.
Sramota je da baterije toliko budu teške a da im je kapacitet mali....
Tehnologija izrade elektroautomobila je odavno savladana čak i tesla može odavno da parira svim benzinskim superautomobilima ali BATERIJE ČABAR. 100% sam siguran da tehnologija postoji i da se odavno koristi samo za neke svemirske programe a takođe i da nije skupa samo neko očigledno koči.
Šta vi mislite o svemu tome?

Ilijak:
Pozdrav!Pa eto druze spomenuo si benzinske automobile.Pa tu je odgovor.Monopol naftnih kompanija.Pa sta bi oni zaradili????

LazarStan:
Ja sam siguran da vec postoji prenos elektricne energije bezicno,samo ne sme se otkriti propade sve,slazem se sa @Iljak.

tibeteagle:
AKo uzmemo elektro temu vezano samo za RC modelarstvo, može se reći da je u ovome u potpunosti napravio brzu i uspešnu karijeru. Još nigde nije toliko dobro razrađen sistem pogona, a da se sve može i kupiti kao proizvod.

Iz aspekta akumulatora, ovaj nivo je već zadovoljavajuću, a uskoro se može očekivati da se specifična energija ćelija znatno poveća. Ako dodamo da će se ujedno moći puniti i za nekoliko minuta, onda će to biti veliki adut za ubeđivanje onih, koji su i dalje još skeptični u perfektan rad ovog vida pogona u svimm kategorijama modelarstva, a koji se baš uz pomoć njih širi i razvija nove grane, u do sada ne zamislivim pravcima.

Što se štetnog uticaja elektro pogona tiče na naftni lobi i korisnog za globalna energeska i tehnološka zbivanja, mislim da je to teška tema za ovaj forum, jer nemamo nikakav uvid u dešavanja iza kulisa razih ineresnih sfera u svetu, koji mogu da unaprede ili koče popularizaciju i širenje starijeg vida pogona od većine vrsta oto motora današnjice.

Vaci:
Ja mislim da ne treba to nazvati zaverom vec borbom za trziste. Sem toga, baterije nisu imale neke kvantne skokove, povecanje kapaciteta nekom revolucionarnom tehnologijom odjednom 3, 5, 10 puta. Vec je to bio konstantni postepeni napredak od njihovog nastanka, sa manjim trzajima. Onog trenutka kada njihove prednosti budu nesumnjivo vece nad naftom, i kada ostali benefiti budu bili veci, tada ce i preuzeti primat u svetu.

Ne zaboravite, elektro motor mozda iskoriscava 90% energije (bicu darezljiv), od recimo 85% efikasnosti ciklusa punjenja/praznjenja ako cemo biti realni, od (bicu darezljiv) nekih 45% efikasnosti termo elektrana. Opet cu biti darezljiv (lenj) pa necu uzeti efikasnosti prenosa elektricne energije, raznih pod stanica, efikasnost napajanja punjaca za baterije... Dakle, kada sve sracunamo uz toliku darezljivost, ispada da je efikasnost elektricnog pogona 35%, a ako budemo manje darezljivi a vise realni... katastrofa! Mozda nekih 25%, mrzi me sad da nagadjam ili nesto kao racunam dalje. Tako da, nije gorivo tako lose. Efikasnost motora u automobilu ide cak do 30%, a sa novim materijalima, gorivima i tehnologijom verovatno ce ici i mnogo vise. Ne sahranjujte tu tehnologiju prerano. A koliko para i industrije je potrebno samo da se sagradi termo elektrana... Nemojte dovoditi sebe u zabludu. Znanje i informacije nikad nisu bile dostupnije, samo treba malo volje i elana.

Ne verujem da ima neke zavere, kada nesto bude bolje i isplatljivije, verujte da ce to oplemeniti svet. Kada oni momci i cure u ITER projektu budu zavrsili svoj posao, i ako nas sve ne dignu u vazduh do tada, mozda  SUS motori odu u zaborav... samo mozda.  ()-()

Dopuna: A da, i sama proizvodnja baterija je puna zeznutih hemikalija samo tako, ako cemo o ekologiji, i ako prica o efikasnosti nije dovoljna.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version