ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

ELKTRO ZAVERA

<< < (8/10) > >>

Vaci:
Audiofili... priznajem, ima neceg umetnickog, emotivnog, polako vec i nostalgicnog oko sus motora, vece kubikaze, lepo nastelovanih. Sva ta mehanika, stelovanja, motor koji dise vazduh, ima svoju cud, zvuk koji proizvodi, vibracije, mozda cak i miris... kao da je ziv. Ali ako emocije sacuvamo za nase cure, sudbina mu je da kad tad izgubi bitku sa strujom. Emocije ce ostati, ali ce sus motor nestati. Bar ja tako mislim. Budimo realni, brushless motor je sledeca generacija napakovana steroidima, samo sto jos ne mozemo da nahranimo te zveri koje smo napravili. Dok ne budemo proizveli "hranu" za njih, sus motori ce nas sasvim lepo i verno sluziti. Izgleda da ce biti manje emocija prema nasim ljubimcima na tockovima u nekoj biducnosti.  :)

coka:
Tacno Vaci.
 Polemika se povela na hobi forumu, a hobi je nesto sto bi trebalo da podrazumeva nasu ljubav prema pomenutim stvarima.
 Nismo pricali o tome da ako bi nam se ponudilo ekonomicno resenje ( a to jos u sirim komercijalnim krugovima nije slucaj) elektricnog automobila,ne bi presli sa nasih sadasnjih automobila na njih.
 U slucaju hobija, koji je tu da nas zabavi i generalno u zivotima svih nas ispuni prazninu koja nastaje radom, nerviranjem, trkom, guzvom...i svime sto zivot nosi, ipak nam je ostavljena opcija da biramo nacin pogona nasih ljubimaca.
 Odavno se peca svaki post o sus motorima sa stalnim potenciranjem elektro pogona.
 Pri tome, konstantno se insistira na nizoj ceni i vecoj pouzdanosti.
 O pouzdanosti bi mogli da povedemo poprilicno tesku i konfliktnu raspravu, jer koliko god neki smatrali da je elektro pogon pouzdaniji, u odredjenim domenima, navodicu drugacije argumente.
 Po pitanju cene, dokle god mi tog dana kada idem na letenje veci trosak predstavlja put i pice nakon letenja, od onoga sto sam potrosio u rezervoaru svog modela, o tome je apsurdno pricati.
 Bilo da je to alkohol, nitro metan, kerozin ili benzin.

Svaka ideja i "preferecija" je potpuno u redu, ali iskljucivost je vec odavno pocela da para usi.

igorpl:

ili ovo

Neki dan postave Teslu i neke likove koje su vozil uzgred sasvim obični ljudi i počnu samanijačkim ubrzavanjem od 0-100 za 3.2 seknde.
To me odmah dovelo na to kada sam prob ao mercedes ML63 AMG 6.3 litre atmosferac bez bilo kakvog kompresovanog vazduha....
ubrznje od 0-100 4.8s jeste sporiji ali brate osećaj kada krene DŽIP je mislim bolji nego da si vozio formulu.
Zalediš se kad kene a još više kada krene da koči. Osim njega probao sam i bentli kontinental s od čini mi se 640 konja ili tako nešto ali AMG je lepši osećaj.
A što se tiče obnovljivih izvora energije nije to loša stvar samo konstantnost istih u davanju struje je dikutabilna odnosno isplativi su to stoji ali trenutno isplativi samo onima koji ih imaju pa prodaju državi jer ih svugde država subvencioniše. I više ti se isplati da prodaš svu svoju struju koju npraviš državi a da od nje kupiš nego da je koristiš. Do nedavno kod nas je bilo subvencija samo za velike projekte a od nedavno mogu se postavljati i male elktrane na primer na kuću od recimo 30KW i dobito subvencije. Mislim na solarne panele.
E sada investicija se po ovim cenama isplati ali čim se zavrnu subvencije što ne bi trebaloda da bude jer EU to zahteva ona nema smisla.
Meni lično trenutno najzanimljiviji sistem jeste toplotna pumpa koju planiram da ugradim što pre kod mene jer je dosta isplativo za grejanje. A priča kako će nestati nfte na zemlji odavno se pokazala kao čista izmišljotina ne bi li se što lakše izmanipulisalo sa cenama i monopolom. Gde god zabodu cev poteče nafta. Čak i tamo gde ne bi ni pomislili da je ima. Ali cela priča bi pala u vodu kada bi izmislili fuzioni reaktor koji je trenutno sveti gral energije na našoj planeti (pre svega skoro beskonačan a onda i savršeno čist).

Vaci:

--- Quote from: igorpl on January 31, 2015, 08:25:09 AM ---...Ali cela priča bi pala u vodu kada bi izmislili fuzioni reaktor koji je trenutno sveti gral energije na našoj planeti (pre svega skoro beskonačan a onda i savršeno čist).

--- End quote ---

Pomenuti ITER projekat, ako nekog zanima najbolje je na wiki, mada naravno projekat ima svoj sajt

http://en.wikipedia.org/wiki/ITER

Pitanje je dali cemo doziveti mi tu fuzionu struju. To je mozda najveci poduhvat covecanstva, i potrajace, kao i obicno, duze nego sto iko predvidja. Posto je vec kostao 3 puta vise nego sto je predvidjano :)

igorpl:
ks ks VACI (tiho šaptući govorim da me samo ti čuješ) napisao si "dali" zajedno a piše se odvojeno   (nono) odmah ispravi da ne prođeš kao ja i da te ne spale na lomači zbog toga. Lova na veštice je počeo na ovom forumu zato pripazite šta pišete....
 :big smile

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version