RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
CMP Cessna 182 Skyline
srpska posla:
Lep model bio jedan takav isti plavi na Jarku, napravio je svoje prve letove kad i moj Pajper Španac,a taj dečko čiji je model, zove se isto kao ja Nikola ( čudi me da već nije ušlo u ukrštenice, kao ono- 3uspravno: muško ime, modelar )
Nije problem sa snagom (u radnji možeš prstom da izabereš kakav god motor želiš)- kod tog modela problem je sa viškom kilograma.
Šta treba da uradiš:
1. da izabereš što lakši motor, npr osmax LA iThunder tiger gp 42 su motori koji imaju masu sa sve auspuhom ispod 400g! tTT42 je težak 375g
- Četvorotaktni Magnum, asp 61,(što je bio i slučaj na gorepomenutom modelu) oni su negde oko ~420 gr
2. Svuda stavi mini servoe od 18-22g osim možda na vetikalac- zbog nosnog točka, tu može i standardni( da uštediš pare) idealno bi bilo
vertikalac:hitec hs 225bb
horizontalac: hitec hs 225bb ili hitec hs 82mg ili hs 85 ili hs 81, ili neki sporiji i jeftiniji ekvivalent iz UH
ostalo: hs 85, hs 81, ili neki sporiji i jeftiniji ekvivalent iz UH
gas: može i mikro servo 9g
3. lagana rx baterija isopd 100g: 800-1000mAh 2c lipo + switcing bec ima da traaajeee, ili 4c Nimh aa
4. neke scale detalje (npr wheel pants) koji nisu konstruktivni izostavi dok se na navikneš na model , pa tek posle nekoliko letova ih nakači
5. manji rezervoar, npr 200g, ne zvuči kao ušteda ali ako si sve prethodne tačke ispoštovao model će da leti sa manje gasa neće da pada ako plaica gasa nije iznada polovine
6. NULA GRAMA OLOVA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
balans postiži pametnim rasporedom korisnog tereta, bateriju što više napred ako treba zakači je za požarni zid (pretpostavljam da će biti repat)
Ako sve dosledno sprovedeš možeš da uštediš preko 500g a možda 600-700.
P.S. Obrati pažnju na to kako su rešili vezu servoa u trupu sa repnim površinama- tu ima mesta za poboljšanja, pre svega u smislu bezbednosti i normalnog rada uopšte.
misha:
posto sam pregledao podosta postova i video da je model prilicno repat,
odlucio sam se za nesto tezi motor. sa guranjem svega i svacega napred vec su probali
i opet je bilo potrebno dosta olova.
cak je tip koji je napravio gore pomenuti elektro setup gurnuo baterije skroz napred (ispred tezista)
a to je 6s 5000 sto znaci sigurno nekih 500-600gr i jos je morao da stavi 100-tinak grama olova
napred.
dakle konstatacija stoji da je model prilicno tezak, da mu treba dugacka pista da se odlepi i sl.
"gacice" ce sigurno biti skinute jer ce se verovatno poletati i sletati sa i na travu.
sto se tice komandi koje idu ka repu pomoc bi dobro dosla jer se ni meni nije svidela veza preko karbonske cevi,
gumenih cepova i zicica stegnutih crvicima. ako imas neko pismenije resenje rado bih ga cuo.
sutra cu okaciti slike da i drugima bude jasnije o cemu se radi.
inace model je prelep ali sa prilicno losom podrskom u sitnim delovima potrebnim za izradu
sarkice su katastrofalne (male, kratke, sa losim osovinama, prave kineske) komande koje idu ka repu
prilicno sumnjivo resene, kacenje krila mmmm (dosta njih je slepilo sva tri dela za svaki slucaj)
prednji tocak katastrofa (nikome nije izdrzao prvo sletanje a desavalo se da je pucao vec i kod
rulanja.
dakle prelepo izgleda ali bice posla. posto takodje kazu da model uopste nije pocetnicki i da zahteva prilicno scale
letenje, necu zuriti sa poletanjem dok jos malo ne ovladam tehnikom tako da imam vremena na pretek da ga sklopim .
misha:
ovo je jedan od razloga zasto sam se odlucio za tezi motor.
"CG location was with 46ax / pitts muffler 1100mah battery under the tank and 200g strapped to the battery. 65-67mm from leading edge.
Will be adding an extra 200 g under the tank. so in total 500g strapped to the battery under the tank with 46ax/pitts muffler cg at 65-67mm.
I think I have figured out the cmpro dodggy Cg locations.
In my opinion, after testing they must messure the CG after they have a full tank of fuel.??
also with the nose LG I put a spring btween the mount and the bootom colar to give it some "suspension.
AUW is 3.8 kg "
misha:
Evo slika kao bi model trebao da izgleda kada se zavrsi
misha:
A evo jos lika delova iz kutije pre pocetka sastavljanja
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version