RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > TRENAŽNI MODELI

Projekat Zvezdica

<< < (4/12) > >>

Anakin:
Gonzo, ako treba neki savet u vezi SW-a, tu sam. Evo sta sam ja koristio. https://www.youtube.com/channel/UCtwaWPOXEBysZLh1rrPzwFw. Nacices deo za pocetnike, ima 65 tutorijala. Liku koji je "instruktor" engleski je, verovatno, treci jezik ali je razumljiv. Tutoriajali su ok, ide redom od opcije do opcije. Konfuzan je i mrzi ga da pravi novo telo za svaku vezbu pa moze da se desi da se pogubis ali uglavnom sve prodjes sto treba.

Bjanko, hvala na linku. I ja imam u glavi nesto relativno slicno.

Sto se tice projekta, trup je skoro gotov. Bar je gotovo sve gde cu sper koristiti. Evo i preseka da se bolje vidi.

Potrudio sam se da konstrukcija bude sto jednostavnija. Sve je od 3mm spera (ne racunam bocnu stranicu), a firewall i deo gde se srafi krilo ce biti od 6mm (spojicu 2 od 3mm). Na istom poprecnom rebru ce ici i servoi i baterija za koju ima vise nego dovoljno mesta. Na dnu sam ubacio jedno polurebro da bih ojacao deo gde ide trap a i dao bolju potporu poprecnom rebru. U sledecih par dana planiram da zavrsim ceo model a, posto sav materijal imam, uskoro krenem i sa izgradnjom.

p.s. Sada videh da sam zaboravio da dodam jedno tanko rebro izmedju firewalla i sledeceg rebra a koje ce sluziti kao nosac poklopca... Nebitno, dodacu ga sutra.

Dr.Gonzo:

--- Quote from: Anakin on March 15, 2015, 01:03:23 AM ---Gonzo, ako treba neki savet u vezi SW-a, tu sam. Evo sta sam ja koristio. https://www.youtube.com/channel/UCtwaWPOXEBysZLh1rrPzwFw. Nacices deo za pocetnike, ima 65 tutorijala. Liku koji je "instruktor" engleski je, verovatno, treci jezik ali je razumljiv. Tutoriajali su ok, ide redom od opcije do opcije. Konfuzan je i mrzi ga da pravi novo telo za svaku vezbu pa moze da se desi da se pogubis ali uglavnom sve prodjes sto treba.

--- End quote ---

Hvala puno vec si mi puno pomogao sa korisnim linkom pogledacu ih sve! Savetuju me da kombinujem Solidworks sa Autocad-om jer se u Cad-u lakse crta u 2d pa u Solidu sklapa no videcemo kako ce ici. Pratim i ovu temu naravno, svidja mi se kako to sve izgleda i gde ide :)

Puno pozdrava

pnedic:

--- Quote from: Dr.Gonzo on March 14, 2015, 02:34:31 AM ---Sjajno :)

Bas sam pre nedelju dana instalirao Solidworks da krenem da ga ucim. Koristim Google sketchup i zavrsava mi posao u 2D za neke moje potrebe mada sam dosta puta imao potrebu da nesto vidim u 3D da bi lakse vizualizovao sta hocu da napravim.

Telemaster je sjajan avion btw :)

--- End quote ---

I ja sam se bavio neko vreme Google sketchup-om. Medjutim vec dugo vremena ne. Da li je sketckup uznapredovao po pitanju eksporta u neke druge programe ? I da li od 3D modela mozes da izvuces preseke - npr nacrtas trupa a onda ga "iseckas" popreko da dobijes rebra ?

Anakin:

--- Quote from: Dr.Gonzo on March 15, 2015, 01:39:47 AM ---
Hvala puno vec si mi puno pomogao sa korisnim linkom pogledacu ih sve! Savetuju me da kombinujem Solidworks sa Autocad-om jer se u Cad-u lakse crta u 2d pa u Solidu sklapa no videcemo kako ce ici. Pratim i ovu temu naravno, svidja mi se kako to sve izgleda i gde ide :)

Puno pozdrava

--- End quote ---

Mislim da je ta kombinacija crtanja u Cad-u pa izvlacenja tela u Solidu suluda. Ja sam dosta crtao u Corelu, jos vise u Ilustratoru i mogu ti reci da sam bio odusevljen kakvo je crtanje u Solidu. U svakom slucaju probaj prvo da crtas u njemu.

Dr.Gonzo:

--- Quote from: pnedic on March 16, 2015, 01:02:33 PM ---I ja sam se bavio neko vreme Google sketchup-om. Medjutim vec dugo vremena ne. Da li je sketckup uznapredovao po pitanju eksporta u neke druge programe ? I da li od 3D modela mozes da izvuces preseke - npr nacrtas trupa a onda ga "iseckas" popreko da dobijes rebra ?

--- End quote ---

Tacno znam sta me pitas jer je to ono sto i meni treba  :big smile
Verovatno je moguce s tim da je verovatno komplikovano i previse je posla cak i za ljude koji jako dobro barataju sa sketchup-om. Ja nikako ne spadam u tu grupu ali kako ucim shvatam da mi nece raditi posao bas za to. Mislim da ce Solidworks biti fantastican za te radove, bar koliko sam uspeo da vidim po youtube-u. Sketchup je jos uvek komplikovan za export... bar meni. Ja sam prvo radio export u sliku pa odatle u pdf. Bio je problem trefiti sve u 1:1 i linije su bile lose. Sada radim u dxf format pa otvorim iz nekog besplatnog CAD programa odakle uradim "print" sa CutePdf u pdf. Linije su cistije i nema cinculiranja da sve bude u 1:1. Znam da si video moj plan, to je radjeno tako. Verovatno moze i bolje ali je meni sasvim ok.

--- Quote from: Anakin on March 16, 2015, 01:12:38 PM ---Mislim da je ta kombinacija crtanja u Cad-u pa izvlacenja tela u Solidu suluda. Ja sam dosta crtao u Corelu, jos vise u Ilustratoru i mogu ti reci da sam bio odusevljen kakvo je crtanje u Solidu. U svakom slucaju probaj prvo da crtas u njemu.

--- End quote ---

Probacu definitivno samo Solidworks. Nisam siguran zasto su mi preporucili da koristim oba. Video sam bas jedan youtube video na kojem covek koristi CAD da izvuce centralnu liniju trupa i onda crta vertikale gde dolaze preseci o kojima pnedic govori. Onda to ubacuje u Solid pa modeluje i onda opet vraca u CAD pa radi plan u 2D za print... Malo komplikovano ali finalni proizvod izgleda sjajno i stvarno bi voleo da mogu tako da radim. Doduse covek je inzenjer sa 15 godina iskustva u CAD-u... Poceo sam da gledam tutorijale koje si mi preporucio :)

Izvinjavam se sto sam otisao u offtopic u tvojoj temi

Pozdrav 

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version