RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > TRENAŽNI MODELI
Projekat Zvezdica
Anakin:
Zvezdica je tamo gde je i bila na poslednjim slikama. Iskrsla mi je selidba, more... nemam bas preterano vremena. U svakom slucaju, bice gotova na jesen.
Anakin:
Mali update, cisto da ne pomisli neko da sam odustao od ovog projekta. Od poslednjeg rada na modelu proslo je poprilicno. U medjuvremenu sam se selio pa je modelarstvo bilo daleko na listi prioriteta. Usled celog haosa sa selidbom, krilo sam ostavio tamo gde nikome nije smetalo. To je bilo u septembru. Nisam ni primetio, niti je to tada nesto menjalo, da je na metar od krila, iza zavesa, radijator. Kad je krenula grejna sezona, a na Novom Beogradu inace greju kao nenormalni, krilo je ostalo pored radijatora. Epilog, dobio sam vitopereno krilo. :sljus Posto sam se prilicno smorio i iznervirao, a i u medjuvremenu su u razgovoru sa Nikolom (Saburom) i Nenadom iz Skoplja pale neke nove ideje i opcije, resio sam da necu ponovo da pravim isto krilo (a i mrzi me) vec cu se vratiti pocetnoj idejii pojuriti Mitrovacki kombinat da mi skroji jedno sendvic krilo, ali ovaj put sa flapsovima. Zvezdica ce, zbog profila koji ima, biti koriscena za vucu laksih jedrilica do 3m razmaha. Verovatno ce zato dobiti jaci motor od ovog za koji je predvidjena ali za to ima vremena.
()-()
marko.jovanovic:
Pošto vidim da si odfikario taj višak sedla za horizontalac. i koliko sam na brzinu shvatio model praviš sam od nule.
Da li si možda pogledao pod kojim će ti uglom biti krilo odnosu na horizontalac i da li je taj višak sedla upravo bio tu da anulira ugao pod kojim ti se trup spušta od krila u odnosu na samo krilo. Ako shvataš šta hoću da kažem.
Obzirom da je model trener i obzirom da mu je rep nešto duži gledajući odnos položaja krila i horizontalca na trupu gledaj da ga nazad što više olakšeš jer ti je velika poluga koja će ti kasnije tražiti mnogo olova napred. Tkođe nemoj da preteruješ sa uglom na krilu jer koliko vidim model će imati ailerone pa da ne bude posle problem u letu. Inače (res) za poduhat
Anakin:
Hvala za (res)
Taj "otfikareni" deo, tacnije negativ profila, sluzi da krilo jednostavno sedne. Napadni ugao krila je u granicama preporucenog za korisceni profil. Ne secam se tacno, mislim 2%. Horizontalac takodje nije u nuli. Da li mu je rep duzi, ne znam. Model je prekopirani Telemaster, konstruktivno resen tako da mi olaksa gradnju i bude olaksan jer je predvidjen iskljucivo za elektro setap, za razliku od originala koji je bio predvidjen za glow. O olovu nema ni govora, lepota elektro setapa je u tome sto se tezinom i pomeranjem baterije moze jako lepo nivelisati teziste. Sto se tice izbora materijala, sve jeispostovano kako treba, pa cisto sumnjam da moze da se desi da mi zafali pola kile i da moram da dodajem olovo. Posto iskustva sa pravljenjem/projektovanjem nemam, ostavio sam prostora da model moze da leti sa baterijama od 3 do 5 celija. Motor od G32 do G60, u zavisnosti od zelja i potreba. Za bateriju ima mesta da se montira od servoa koji su iza tezista pa sve do samog firewalla, tako da ima dovoljno mogucnosti da sav teret u modelu bude koristan. U principu, sve sto sam radio pise, sa sve objasnjenjem zasto sam radio, da bi ljudi lakse intervenisali, ako je bilo potrebe. Ako pod "ugao krila" mislis na dihedral, njega nema. I to pise, sa sve opisom zbog cega. U principu, sve pise.
()-()
marko.jovanovic:
Onda samo napred. ()-() (<--)
Proleće samo što nije :big smile.
Meni je jako krivo što sam došao u situaciju da nema gde da radim modele iz nekih ličnih razloga.
Nadam se da ću u februaru ući u svoju radionicu pa do proleća uraditi ono što sam zacrtao a čeka me gomila modela....
Zato ne mogu da nastavim ni onaj model koji sam počeo od karton pene... :'(
Navigation
[0] Message Index
[*] Previous page
Go to full version