RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO

Phantom 3 - revolucija

<< < (8/8)

tibeteagle:

--- Quote --- Pa ako tako gledas da stoji, dok nije u upotrebi... onda ti ne treba ni letelica...
--- End quote ---
Ne razumem. Ako se uzme veoma frekventna eksploatacija za snimanje kod hobista od recimo prosečno jedan sat na dan, što je jako puno, 23 sata se ne koristi ništa na letelici kada je dole. Na tabletu se u tih 23 sata može raditi recimo editivanje snimljenog ili bilo šta drugo.
Baš iz istog razloga se na DJI Inspire 1 omogućilo i to da se može skinuti kamera sa gimbalom zajedno i koristiti za ručno snimanje. Mislim da je to omogućeno i kod nekih konkuretnih modela sada već, a što će verovatno postati uobičajeno. Kod Phantoma 3 se to ne može, a bilo bi dobro.

Svaki proizvod je dobro uporediti sa konkurentnim modelima. Pa hajde samo malo.
Horizon Chroma sa 4K kamericom i ugrađenim dispejom, kao i Yuneec Q500 su veoma blizu Phantom 3 mogućnosti. Meni se sviđa izgled kamere i gimbala, imaju dobru kameru i dobar rezultat snimaka, ali mislim da su u malom zaostatku sa nekim detaljim. Ne želim da ih navodim sada ovde, jer ima da se pogledaju uporedni testovi u raznim media formatima, a ne netu se takmiče ko će brže i bolji da napravi, a i pare dobiju za to. A ko mene plaća da ih hvalim?  :big smile
 (pijemo)

tibeteagle:
Ovo je moj komentar od pre:
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,14063.msg99931.html#msg99931

--- Quote ---Zar niko nije primetio jednu kardinalno veliku grašku? Mikrokopreti imaju toliko malo aerodinamičkih zahteva, ali ni to ova konstrukcija nije zadovoljila. Elisa je toliko blizu širokom telu, da se sa time unose štetne vibracije u telo sa "lupkanjem" strujanja od elise i gubi se dragovena energija. Elisa diže letelicu a strujanje sa nje "duva" telo na dole. Na debelim kracima se dešava isto. Rezultat je manja stabilnost u letu i kraći let.
--- End quote ---
Evo sada i dokaza za to.  (yay)

Izvor: https://www.nasa.gov/image-feature/ames/exploring-drone-aerodynamics-with-computers

Kompjuterska aerodinamička vizualna simulacija pokazuje strujanje vazduha oko Phantoma 3, koju generiše elisa. Sve ono što zasvetli sa crvenim, znači polje nepoželjog pritiska na telo i druge delove u tom trenutku, što rezultira gubitak energije. Znači kvari na faktoru efikasnosti letelice. Ta mesta su ujedno mesta pobude vibracije celog tela, jer se elise ne susreću sa telom i krakom u isto vreme, pa je vibracija izraženija oko horizontalnih osa.

Interesantno je zapaziti plavi prsten vrtloženja koji se stvara na krajevima elise kada lebdi u mestu. Taj prsten se povlači ispod elise i tamo ispoljava štetno dejstvo. Razbija laminarno strujanje oko manjeg dela elise prema kraju, što može da izazove dalje vibracije na telu mikrokoptera. Dakle ma koliko smo elisu dobro izbalansirali ona i dalje vibrira.

Svi ostali sivi crvići na animaciji su štetna vrtloženja, a ima ih jako puno na sve strane. Oni se uglavnom definišu kao potpritisak, pa ako ih ima ispod tela, to znači da povlače telo na dole, kao dodatni teret. To je zapravo otpor (drag) ove vrte letelice, bez obzira što ne leti.

Ova simulacija se nikako ne može izvesti u klasičnom aero tunelu, pa je virtualna simulacija opet dobila veliki plus,  (thumb)  a što je osnovna alatka sadašnjica i budućnost razvoja letelica svake vrste.

Animacija se može pogledati više puta, jer sadrži veoma puno informacija, pogotovo za one koji malo više kuže aerodinamiku. Ja sam već bezbroj puta video i uvek zapazim nešto interesatno. Beautiful.  ::)

Konstruktori u DJI su uvideli ovu grešku, pa je na Phantom 4 elisa već višlje od tela. Naravno, zbog ovoga Phantom 3 ne traba baciti i slobodno se može kupovati.

;namig

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version