ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

Nove baterije

(1/4) > >>

zevs59:
Pozdrav svima na forumu.Potrebna mi je pomoc oko baterije i njenog punjenja.Skoro sam dobio bat. 3s,11.1V,2200mAh,za stanicu Turnigy r9x.Koliko sam shvatio,bat.dolazi u takozvanom uspavanom modu,3.75V(3.85V) po celiji.Da li bat. treba dopuniti do 100%, 12.6V,puniti u balans modu na punjacu.Imam punjac iCharger 1010B+.Imam i napajanje za iCha.od lap-top. univerzalan sa naponom od 12-24 V,strujom max. 5A. i 120W.Mozeli neko ko je iz BGD. i dobro zna o ovom prethodno napisanom,dosao bih kod njega da bolje naucim.U napred puno hvala.

magic:
Dodji sutra na aerodom 13. Maj ponesi to sto imas i sve cemo dileme razresiti. Ja sam tamo od 11:30.

poz

marko.jovanovic:
Bateriju slobodno možeš da napuniš pre praženjenja a možeš i obrnuto sasvim je svejedno. Ono što bih ti savetovao jeste da je dok je budeš punio nikako ne puniš preko 1C odnosno u tvom slučaju 2.2A ja bih čak uzep 2A (C broj ti je onaj broj koji kaže 2200 mAh gde je C broj iznosi 2200 mA ili ti 2.2 A kako na bateriji piše maksimaan broj C za praženjenje pomnožš taj broj sa brojem C i dobiješ koliko baterija može da izdrži struje pri konstatnom pražnjenju. onaj drugi veći C broj znači samo da baterija može da u kratkim vremenskim intervalima izdrži i više. u tvom slučaju je to nebitno jer bateriju koristiš za stanicu koja vuče jako malo struje). Znači prvo bateriju spojiš sa glavnim + i - izlazom na punjaču, zatim spojiš balans kabal od baterije to ti je onaj mali sa 4 žice, na punjaču odabereš balans mod, staviš da baterija bude 3S i staviš da ti struja punjenja bude 2A. Vreme tog prvog punjenja bi trebalo da bude oko 40 minuta a posle kada je isprazniš skroz punjenje će sa ti  postavkama da traje oko 1h i nešto možda malo više u zavisnosti koliko su ti ćelije izbalansirane kod pražnjenja. I naravno nikada ne ostavljaj bateriju samu dok se puni uvek budi pored!!!!!!

zevs59:
Magic,upravo sam dosao kuci sposla,napisao sam da radim po smenama,video odgovore na moju postavku,a obeco si da ce mo se cuti preko fona.Hvala Marko.J na odgovoru,nisam napisao da bat. ima 8C mak.a kon. ne pise.Prepostavljam da je kon. praznjenje 2A(ili 1C),ovo kazem zato sto na bateriji pise samo ono sto sam prethodno napiso,11.1V/2200mA i 3s.Pitam posto u postavci pocetka punjenja podesis struju punjenja,a ne mogu da podesim napon,pise AUT.Da li to znaci da ce punjac napuniti bat. do 12.6V(4.2V po celiji),da li stanic moze da radi na 12.6V.Pitao bih jos nesto,prilikom obicnog punjenja bat. moze se podesiti struja 1C,!,a napon pise 11.1V(3S),moze li se napon podesiti na recimo 12V,ili punjac uvek puni 4.2V po celiji.

marko.jovanovic:
Napon namestiš onako kako piše za 3S i to ne treba da te brine.
To 11.1 se dobije jer nominalan napon baterije po ćeliji je 3.7 pa kada pomnožiš 3.7 sa 3 koliko ima ćelija to znači da da dobiješ 11.1V
znači punjač podesiš na 2A ili 2.2 preko toga ne bih savetovao jer rizikuješ da ti baterija crkava dosta brže, ako imaš mogućnost na punjaču da biraš charge ili balance mod preporučujem da uvk puniš u balance modu jer on automatski puni i balansira svaku ćeliju da bude na istom naponu. 4.2V je maksimano koliko punjači pune lipo baterije po ćeliji. sve što radi na toj bateriji radiće na tih 12.6V bez problema. 8C je maksimalan konstantana broj a u kratkim vremenskim intervalima izdržava i više. Obzirom da je to baterija koju koristi stanica nema zime jer stanice ne vuku puno struje kao elektromotori....
Napon sa kojim punjač puni na nekim punjačima možeš da vidiš i on bude i veći od 12V i to ne treba da te brine jer je to prosto tako i to tako radi.
Znači bilo koju bateriju koju puniš sem ako niej 1S ubavezno puni u balance modu i naravno moraš priključiti balance kabal kao i glavni kabal sa + i -. Nikada nemoj puniti preko 1C i uvek odaberi napon da bude za tu bateriju koju puniš. Koji punjač imaš?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version