RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
[Hrvatska] Pravilnik za bespilotne letelice
jojkic:
Ja ću još ponoviti ono što sam ranije pisao. Ovde sam skapirao, da su svi po malo u panici, kad se spomene ova tema, i onda umesto složno da delujemo međusobno morališemo i polemišemo, i rasipamo energiju.
Predlog je,
1. Dajte ljudi da skupimo pare, mislim da osnivanje udruženja košta tipa 10.000 ili 20.000 dinara, i da registrujemo neko udruženje tipa korisnika multirotora.
2. Ja opet predlažem, iako nikada lično nisam upoznao čoveka, neka neko bude predsednik tipa Dragana Trifunovića
3. Udruženje treba da se izbori da njegovi članovi letove treba da prijavljuju lokalnom MUP-u a ne Agenciji za civilno vazduhoplostvo
Ovo je najveća glupost, multirotori ne lete na visinama vazduhoplova, da bi se agencija i njihova administracija petljala sa nama,a sa MUP-om bi se rešila evidencija i bezbednost, što valjda to država i pokušava da reguliše
Ako nekome smeta tačka broj 2, postoji osnivačka skupština gde se glasa predsednik. Ali neko mora za početak da pokrene stvar.
Ja sigurno niti sam kompetentan, niti ima ikakvu reputaciju da to pokrećem, samo bih ispao smešan
gizmo:
Nasao sam advokata koji se bavi registracijama udruzenja, pravljenjem statuta i sta vec treba oko toga. U toku sledece nedelje cu znati vise detalja.
Sa nekim clanovima uveliko pricam o problematici koja nas je snasla i sta nas tek ceka. U kontaktu smo sa nekim institucijama i za pocetak jedini nacin da
bilo gde mozemo da se pojavimo i trazimo bilo sta, moramo da nastupamo kao udruzenje RC modelara, snimaca iz vazduha, zaprasivaca njiva...ili sta god...
Ko ce biti "predsednik" tog udruzenja nije presudno, jer sigurno nece jedan covek o svemu odlucivati.
Novim izmenama zakona o vazdusnom saobracaju konretno nije nista odredjeno oko bespilotnih letelica, a veliko je pitanje kada ce Direktorat za vazdusni saobracaj, koji treba detaljnije da regulise tu oblast, to i u raditi.
Do tada moramo kao nekakvo udruzenje da pokusamo da resimo deo problema vakuuma u kojem smo se nasli izmedju nepostojece regulative i paranoicne policije.
r-xx:
Ja dobih licencu od vazduhoplovnog saveza srbije, broj licence je: F-601.
Zadnj put su mi doshli dva inspektora, ja izvadih licencu (izgleda kao kreditna kartica) oni fino pogledase, poklonise se i lagano me potapshali po ramneu sa velikim osmehom.
(pijemo) (pijemo) (pijemo)
jojkic:
--- Quote from: gizmo on June 07, 2015, 01:24:50 AM ---Do tada moramo kao nekakvo udruzenje da pokusamo da resimo deo problema vakuuma u kojem smo se nasli izmedju nepostojece regulative i paranoicne policije.
--- End quote ---
Pa izgleda Gizmo da ćeš morati da pokreneš situaciju. Ja pretpostavljam, da verovatno dobar deo profi letača i snimatelja, leti na foru, ono znam Peru, Žiku ili nekog drugog ,,vazduplohova,, i miran sam. Ali ako se ne reaguje na vreme, ako na primer bude donet zakon ko u Rumuniji, ni Žike , ni ,,vazduplohovi,, im tada neće pomoći , već će se za svaki let petljati sa našom državnom administracijom, i plaćaće skupo dozvole i polaganja kod nekih stranačkih firmi, koje nemaju veze sa rc letenjem. Tako da se nadam, da će ti se pridružiti još profi letača, i da će svatiti da je to u njihovom interesu.
Ja se nadam r - xx , da nisi ironično napisao, već da ti je pomogla licenca, iz nekog mog iskustva, u zemlji birokratije pomaže svaki papir i legitimacije, što više to bolje, čak i od vizit karte pa nadalje kada te legitimišu
r-xx:
Naravno da je pomoglo, verovatno bi me priveli na informaqtivno razgovor... U ovom zakonskom vakumu ovo je svakako vrlo legalan i validan dokument + provereno... ()-()
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version