RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO

[Hrvatska] Pravilnik za bespilotne letelice

<< < (9/13) > >>

danko:

--- Quote from: mirce on June 07, 2015, 11:46:41 AM ---Kada će i da li će takav ili neki sličan zakon stupiti kod nas na snagu, to niko pojma nema...

Medjutim, kad jednog dana stupi, ako stupi uopšte, onda ćemo videti šta ćemo i kako ćemo. Do tada (fiu)
--- End quote ---
To je vrlo pogrešan stav.

Naime taj zakon/uredbu će pisati neki stručnjak ili 'stručnjak' sasvim svejedno... Čak i da je vrstan stručnjak u polju avijacije, ne mora da znači da ima pojma o modelima. Taj neki državi službenik će tu uredbu sastaviti onako kako najbolje zna i ume i dati predlog uredbe u ostala ministarstva na usaglašavanje pre nego što uđe u vladu... E sad, čekajući da se pojavi taj predlog zakona, da bi se reagovalo neće postići ništa osim kontra efekta. Jer taj neko ko napiše tu uredbu, on svojom stručnošću stoji iza toga. Ukoliko je uredba katastrofalno loša po modelare, taj neko bi morao da prizna svoju nestručnost i popije politički penal kad bi to izmenio. Iz nekog mog skromnog iskustva sa državnim organima, takvi likovi neće da priznaju grešku čak ni kad su time ugrozili milionske investicije i hiljade radnih mesta, a kamoli zbog nekih tamo likova koji po livadama zuje sa igračkama...

Dakle, najbolje vreme za reagovanje je upravo sada, dok je sve to tek na početku i dok ništa još uvek nije na papiru, jer je sada najveća šansa da modelari dođu do normalnih podzakonski akata sa kojima će biti zadovoljni.

gizmo:

--- Quote from: danko on June 07, 2015, 07:52:06 PM ---Dakle, najbolje vreme za reagovanje je upravo sada, dok je sve to tek na početku i dok ništa još uvek nije na papiru, jer je sada najveća šansa da modelari dođu do normalnih podzakonski akata sa kojima će biti zadovoljni.
--- End quote ---
(:good)

marko.jovanovic:
Ja to već rekao!
Nego kada ćemo u akciju?

miticmiroslav:
Pre nekoliko dana sam pozvao policijsku upravu Vranje da bih prijavio let i snimanje objekta iz vazduha. Snimao sam u Presevu i iz razumljivih razloga sam zeleo to da prijavim. Nisam zeleo da dodjem u situaciju da neko moj posao shvati kao provokaciju, a jos manje da mi pisu prijavu za firmu.
U policijskoj upravi naravno nisu imali poima ko je nadlezan i sta je potrebno. Nakon nekoliko prebacivanja sa broja na broj dobio sam broj nekog ljubaznog inspektora iz odeljenja za koje sada nemam poima kako se zove ali nije tehnoloski kriminal. U svakom slucaju covek mi je rekao sledece:
Da bi policija dala dozvolu tj da ne bi reagovala na eventualnu prijavu potrebno je let prijaviti Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, zatim dozvolu skenirati i poslati je nadleznoj policijskoj upravi za teritoriju gde se snimanje odnosno let izvodi i obavestiti ih kada stignete na lokaciju. Original dozvole obavezno ponesete sa sobom.
Zaista nemam predstavu sta treba da pise u dozvoli ali s obzirom na to da imate papir u rukama, procedura verovatno traje par dana + dan-dva da stigne postom ako niste iz BGa sto je moj slucaj.
Naravno posto je sve bilo danas za prekosutra, islo se precicom,  prijavili smo let PU, dobili pratnju lokalnog vodica i zavrsili posao.

Ovih dana planiram da pozovem agenciju i informisem se o proceduri. Pisem kada dobijem info.

Inace, zakon o izmenama i dopunama zakona o civilnom vazduhoplovstvu je dostupan na sajtu skupstine R Srbije i sem clana 10 koji je izmenjen i u koga je ubacena rec bespilotni vazduhoplov sto se nas tice nema znacajnijih izmena. On upucuje na pravilnik o letu b. Vazduhoplova koga donosi agencija.
Na sajtu agencije taj pravilnik nije bio objavljen pre nekoliko dana kada sam proveravao.
Sto se tice zakona, moje misljenje je da treba da postoji i da ce da zastiti one koji se ozbiljno bave snimanjem i da ce biti nepovoljniji za divljake koji ubijaju cenu.

Jedino se bojim da kod nas to nece moci da bude bez neke republicke administrativne takse i placanje nadoknade za papir, istroseno mastilo, tonere, struju i ostalog u agenciji + dnevnica nekome ko ima 10x vecu platu nego sto mi mozemo da zaradimo, jer treba da radi svoj posao i otkuca tj popuni dozvolu. to ce naravno uticati na krajnju cenu prema klijentima i naravno smanjiti posao.

Sto se Hrvatskog zakona tice ne vidim nista lose u njemu. samo ce snimanja morati da se planiraju malo unapred zbog pribavljanja dokumentacije i to je to. I onako neka snimanja planiramo po 3+ meseca. Zar ne?

jojkic:

--- Quote from: miticmiroslav on June 07, 2015, 10:14:31 PM ---Sto se Hrvatskog zakona tice ne vidim nista lose u njemu. samo ce snimanja morati da se planiraju malo unapred zbog pribavljanja dokumentacije i to je to. I onako neka snimanja planiramo po 3+ meseca. Zar ne?

--- End quote ---

Osim jedne sitnice, na koju treba obratiti pažnju, možda su manje rc letilice podložnije tome, ali ni veće nisu imune... Planiraš snimanje, dobiješ dozvolu i taj dan bude kiša, jak vetar ili bilo šta drugo što se često dešava i cela snimateljska ekipa i organizator pomeri snimanje za sutra, a tebi dozvola ne važi za sutrašnji dan , niti možeš brzo da je izvadiš , niti ti se ponovo plaća taksa ....

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version