RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
[Hrvatska] Pravilnik za bespilotne letelice
jojkic:
Pa civilno vazduhoplostvo će praviti problem, a ne MUP.
civilno vazduhoplostvo tvoju rc letilicu izjednačava sa vazduhoplovima ....
evo sad mi dečko koji je probao da kupi kinesku rc letilicu odgovorio . Model je JJRC H12 LED , igračka sa chain kamerom:
Moje pitanje, jel si uspeo da preuzmeš sa carine ?
Njegove reči , citat
,,
Nisam uspeo... Doneta je nova uredba po kojoj mi treba potvrda da mogu da to uveyem i doyvola ministarstva trgovine
,,
,,necu ja uopste leteti sudeci po novom zakonu... treba da se plati i registracija od 18000 godisnje,,
,, pa sve sto leti preko 100m i ima 4 elise i sta znam.... sve je to ista kategorija
nema tu - igracka ili ne.... za njih je to isto.,,
Eto cvrc, naše tumačenje zakona i birokratija kojoj se vi nadate da će vam pospešiti biznis , a u suštini će zakopati sve
marko.jovanovic:
Po pitanju dozvole za letenje u urbanim sredinama kao i snimanje po meni je pametnije izdavati dozvole jednom godišnje u vidu licenci ili na neki veći period a posle samo prijavljivati let kao i ostali sa manjim letelicama u vidu izjave ili kako već, popunjenog formulara na netu (što je malo verovatno da će biti) ili sličnog načina..... Juče smo supruga, deca i ja bili u Sremskoj Mitrovici gde se održava neki festival vatrometa na hipodromu. Između ostalog veliki luna park, dece gomila, roditelja, policija zatvorila ulice, čitav vašar ali u velikom obimu, bina ko na egzitu i tako svašta nešto. I naravno nađe se neki konj da leti "ŠIPTAROM" ili ti fantomom (svaka čast na izrazu). I sada aj što je leteo ali je leteo i snimao tačno iznad dečijeg dela gde su oni zamkovi na naduvavanje.... Odem ja kod policajca i pitam izvinite jel može taj da leti slobodno ovako iznad glava svih nas a posebno male dece. Jeste vi svesni šta će da se dogodi ako mu recimo otpadne elisa nekim slučajem, strada elektronika, crkne motor,esc.... A policajac samo gleda BELO kao u ŠARENA VRATA i pita a kako prijatelju ja njega da nađem ovoj gužvi. Pa brate lepo rekoh ja njemu negde mora sleteti, pratiš letelicu i nađeš rukovaoca... A on samo gleda još BELJE i malo je falilo da i mene privedu jer ih je tu bilo nekoliko...
Samo se čeka neki incident tipa razbio nekom neko glavu, auto, crep, prozor.... Onda smo ga ugasili samo zbog takvih IDIJOTA....
Prvo ja bih uveo u zakonu jednu jako bitnu stvar pored padobrana i dual FC..... A to je ako se leti u urbanim sredinama zbog snimanja minimum konfiguracija 6 ili 8 elisa. Jel dobro znate šta se dešava sa quadom kada izgubi jednu elisu, motor, esc, a šta sa heksom ili oktom. Pa sad ko ima novaca neka kupi, plati dozvolu i leti i zarađuje. Meni ta grana nije interesantna i nemam nameru da zarađujem nego samo da se i dalje bavim ovim hobijem ali ni proti snimanja nemam ništa ako ljudi imaju neki profit i tržište. Snimati budalaštine i svoju zgradu sa "ŠIPTAROM" strogo zabraniti.
danko:
--- Quote from: marko.jovanovic on June 08, 2015, 05:54:35 AM ---...posle samo prijavljivati let kao i ostali sa manjim letelicama u vidu izjave ili kako već, popunjenog formulara na netu (što je malo verovatno da će biti) ili sličnog načina.....
--- End quote ---
Uzgred rečeno, ako bude funkcionisalo kao odobrenje leta za regularne avione to će biti super jednostavno i brzo... Mailom (ranije faksom) se kontroli šalje plan leta, oni su nekad čak i slali nazad odobrenje (dok se to radilo faksom, sada ne šalju), ti eventualno nakon 15-20 minuta možeš da ih pozoveš da vidiš da li je sve ok, ali to mahom niko ni ne radi, jer da ima neki problem zvali bi oni tebe.
Za letove van kontrolisanog prostora (klasa G, 900m AMSL/300m AGL) prethodno odobrenje leta nije ni potrebno, dovoljno je radio stanicom na info kanalu neposredno pre poletanja obavestiti druge učesnike o letu (lokacija, i smer kretanja) i to je to... MEĐUTIM, klasa G ne važi svuda... Ne važi iznad nekih gradova (npr. Bajčetine), u zonama aerodroma, u posebnim zonama gde je zabranjeno letenje itd... Tako da za letenje u tim oblastima treba posebna dozvola kontrole leta.
djordjevicaca:
Mislim da bi trebali da lobiramo za model kanadskog zakona?
Sve lepo u detalje rečeno, odvojen hobi od profesionalnog korišćenja.
http://www.tc.gc.ca/eng/civilaviation/standards/general-recavi-uav-2265.htm?WT.mc_id=1zfhj#safety
jojkic:
Pozvao sam agenciju za Civilnu vazduhoplovstvo, ljubazno i prijatno su mi objasnili:
- Pravilnik o letenju bespilotnih letilica još nije donet
- Za sva snimanja iz vazduha dozvolu daje Ministarstvo odbrane na teritoriji R. Srbije
Suma sumarum, nije šija nego vrat , još uvek su stari propisi na snazi, i nije mi samo jasno zašto MUP upućuje na agenciju za civilno vazduhoplostvo za dozvolu, kad oni ne daju dozvolu ...
A još više mi nije jasno, zašto onda zezaju onog dečka na carini koji je kupio preko net-a igračku od 60-tak evra ...
Ništa što reče r - xxx , idemo po pilotsku licencu za sada, pa opet na foru dok neko ne najb...
Dodato kasnije: Ajd nekog drugog malo zezajte sa ovom licencom od 2000 dinara, i članstvom u klubu od 6000 dinara .....
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version