RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
[Hrvatska] Pravilnik za bespilotne letelice
miticmiroslav:
--- Quote from: jojkic on June 08, 2015, 12:25:36 AM ---Pa civilno vazduhoplostvo će praviti problem, a ne MUP.
civilno vazduhoplostvo tvoju rc letilicu izjednačava sa vazduhoplovima ....
evo sad mi dečko koji je probao da kupi kinesku rc letilicu odgovorio . Model je JJRC H12 LED , igračka sa chain kamerom:
Moje pitanje, jel si uspeo da preuzmeš sa carine ?
Njegove reči , citat
,,
Nisam uspeo... Doneta je nova uredba po kojoj mi treba potvrda da mogu da to uveyem i doyvola ministarstva trgovine
,,
,,necu ja uopste leteti sudeci po novom zakonu... treba da se plati i registracija od 18000 godisnje,,
,, pa sve sto leti preko 100m i ima 4 elise i sta znam.... sve je to ista kategorija
nema tu - igracka ili ne.... za njih je to isto.,,
Eto cvrc, naše tumačenje zakona i birokratija kojoj se vi nadate da će vam pospešiti biznis , a u suštini će zakopati sve
--- End quote ---
Sve letelice koje imaju na sebi kameru smatraju se robom dvostruke namene. Za uvoz robe dvostruke namene potrebna je dozvola ministarstva trgovine RS koja se placa pojedinacno za svaku fakturu i izdaje se na odredjeni vremenski period. Obrazac zahteva je kao da uvozis oruzije ili nesto sl. navodi se bukvalno sve od proizvodjaca, uviznuka krajnjeg korisnika........ bukvalno sve. ako uvozis to za firmu i namenis daljoj prodaji nn licima onda si duzan da svaku letelicu evidentiras po s broju, da uzmes licne podatke kupca i u roku od 10 dana prijais promenu vlasnistva Ministarstvu trgovine RS. ukoliko to lice koje je kupilo letelicu u prodavnici otudji letelicu duzno je da sacini kupoprodajni ugovor u kemo ce da budu podaci lica koje kupuje letelicu.
Ovo je sasvim normalno jer drzava na taj nacin hoce da stavi pod kontrolu tj ima evidenciju ljudi koji imaju bespilotne letelice. jedino sto nije normalno su takse i cene dozvola koje bi trebalo da budu jeftinije i koje nenormalno podizu cene letelica.
Definicija B letelica iz pravilnika o uvozu naoruznja:
"Bespilotna letelica" ("UAV") (10.)
Svaki "vazduhoplov" koji može da poleti i da održava kontrolisan let i navigaciju bez ljudskog prisustva.
Izvod iz nacionalne liste robe dvostruke namene:
9A012
Bespilotne letelice koje imaju bilo šta od sledećeg:
a. Autonomnu kontrolu leta i mogućnost navigacije (na primer autopilota sa inercionim
navigacionim sistemom); ili
b. Mogućnost kontrolisanog leta van direktnog vidnog dometa uz pomoć ljudskog operatera
(na primer televizuelni daljinski upravljač).
Sto znaci, da je zeleo da uveze "DRON" koji nema kameru na sebi, ne bi imao nikakvih problema. Alternativa je da trazi saglasnost ministarstva koje je jeftinije ali ne znaci da ce da bude pozitivno, pa mu opet treba dozvola. :)
Tako funkcionise biznis u Srbiji sta da radimo.
djordjevicaca:
... Obrazac zahteva je kao da uvozis oruzije ili nesto sl. navodi se bukvalno sve od proizvodjaca, uviznuka krajnjeg korisnika...
Što po logici naših tumača zakona znači da ćemo morati da imamo oružni list ili nešto slično njemu za svaku letelicu, bez obzira da li ima kameru ili ne. A onda dolazi najlepši deo - kontrola od strane ovlašćenog lica koje ne zna ni šta je daljinski upravljač, a kamoli nešto sofisticiranije... :-\
djbojan:
Ja sam jako retko imao potrebu da predjem visinu od 100m da bih nesto snimio, znaci da ovo nema veze sa mozgom da direktorat za bilo kakvo vazduhoplovstvo ima veze sa nama. Jedini avioni koji lete nisko su ovi sto rade zaprasivanje useva i komaraca. :_D
Veci problem je bezbednost gradjana i objekata na zemlji nego u vazduhu, mada ima bolida koji lete i iznad aerodroma kao onaj turcin od pre par meseci sto se pohvalio snimkom na youtube.
Prvo cemo mi lepo udruzenje osnovati i primati validne clanove koji lete komercijalno po ljudski dogovorenim pravilima a za dalje ce drzava da uredi bar nesto blize onome sto nam bude islo prilog.
shone:
Mislim da će priča sa Direktoratom da ode u sledećem pravcu:
-Toliko smo brojni da ne ulazimo ni u statističku grešku
-Niko ne želi probleme, a mi smo jako rizična grupa tako da će svi da beže od nas to znači sledeće Direktorat donosi sledeću uredbu:
Prvo da dobiješ dozvolu od Vojske pa Policije pa sa tim papirima odeš u Direktorat što nema šanse da dobiješ ili da si ekstremno uporan jedno 2 meseca pa sledeći let opet, mada koliko znam od Vojske niko još nije dobio dozvolu
Ja sam da probamo kao organizacija tj pravno lice da se pojavimo sa predlozima ali...... Poznajući kako funkcioniše državni aparat teško je bilo šta uraditi
mirce:
Što se tiče licence VSS koju mi posedujemo, to je TAKMIČARSKA DOZVOLA, a ne licenca koja potvrdjuje da li neko zna ili ne zna da leti RC model...
Adam i ja smo je izvadili da bi mogli da učestvujemo na medjunarodnim takmičenjima.
Ovo treba naglasiti da ne bude zabune.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version