RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > TRENAŽNI MODELI

Izrada prvog trener modela

<< < (29/30) > >>

uros2002:
Pozdrav,

Poceo sam polako da presvlacim model folijom.

Da li moze ovaj lepak da se koristi za spajanje levog i desnog krila i horizontalca i vetikalca sa tupom.
Nasao sam ga kod mene u selu u jednoj radnji 145din
MOMENT REPAIR EPOXY 50GR
http://www.keramikajovanovic.rs/proizvodi/prodajni-program/lepak-i-mase-za-keramiku/moment-repair-epoxy-50gr/

Pozdrav.

tibeteagle:
Da, Momet Epoxy 3 min. je dobar, ali previše je brz za radioničke radove. Posle mešanja komponenti od 30 sekundi, može da se radi samo 3 minute sa njim. Posle toga počinje intenzivna kristalizacija. Ako je to dovoljno vreme da se konkretni spojevi namažu, spoje i fiksiraju, može da se primeni.

Ako još nemate iskustva sa radom sa dvokomponentnima, nemojte odmah da lepite model. Prvo napravite probno lepljenje sa spojem sličnim za koji se planira lepljenje. Dobro je tanko namazati obe dodirne površine, ali kod ovog tipa lepka to nije obavezno. To zavisi i od geometrije spoja i načina spajanja. Na manjoj temperaturi od sobne se malo sporije kristališe i obratno. Za radioničke radove treba najmanje 15 minutni epoksi, a samo za manje terenske popravne može manje.

Naslikajte dotične površine, detalje u visokoj rezoluciji. Najvažnije je videti tip spoja krila u korenu. Možda može nešto od njih da se zalepi i sa kvalitetnim belim lepkom. Slabiji je lepak, ali je lakše raditi sa njim. Onda ovaj brzi epoksi koristiti samo za neki brzi spoj u radionici ili na terenu, pa i u kući.
 ;namig

uros2002:
Pozdrav,

Hvala na brzom odgovoru.
Evo slika povrsina koje treba da lepim.

Znaci epoksin dvokoponentni 15min moze da mi zavrsi posao. Posto sam pocetnik i nisam nesto vest sa lepljenjem i tim stvarima. Treba mi vise vremena svakako.

Kompletna gradnja modela u slikama na ovoj adresi
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1688476898032021.1073741827.1688376258042085&type=3

Evo jos jednog modela koji radim (nije leteci ali meni zanimljivo)
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1698386440374400.1073741832.1688376258042085&type=3

tibeteagle:
Lepiti repne površine do trupa može i sa gustim belim lepkom. Lepi se balza na velikoj površini i to će tako biti sasvim dovoljno.

Sastav krila nije urađen kako treba. Ovako čeono ništa neće moći da slepi ramenjače, a koji trpe najveće opterećenje na istezanje i pritisak baš u preseku na sredini. Kako plan nije dao rešenje za neki pravilan sastav krila, ovde se može dati dobar primer kako siromašni planovi ne valjaju, pogotovo ako neko ima skromno predzannje.

Jedino ostaje da se naknadno ubace dve pločice od bukovog špera 1.5 -2mm, tako da oni spajaju letvice ramenjače sa njihovih bokova.
Za to treba otvoriti prvo rebro na sredini u širini 2.5-3mm odmah pored ramenjače, gde se oni mogu ugurati komotno i zalepiti do njih. Zatim napraviti rupu na donjem planku toliko da se može namazati lepkom dodirna površina ramenjače i postaviti štiplajka. Prvo se ulepe u jedno krilo, a drugi dan se sastavi sa drugim krilom.
Posle se donje rupe zatvore. Sastav krila na sredini treba da je što bolji sa predviđenim uglom, a zazore kasnije ispuniti sa belim lepkom izmešan sa prahom od grubog šmirglanja balze.
Sa ovim načinom će biti dovoljno lepiti sa gustim belim lepkom. Neki vid štipaljki za pritisak je jako bitno primeniti.

Nadam se da je sa slike dole jesnije i da za ovakvu veoma važnu operaciju već ima dovoljno iskustva.

uros2002:
Pozdrav,

Hvala na brzom odgovoru.

Otvoricu rebra na krilima i napraviti letvice za spajanje kao na slici koju ste mi poslali.
Prosecu rupe u donjem planktu da mogu stipaljkama da stegnem.
Takodje kada budem lepio oba krila cu namazati bemim lepkom za drvo i sastaviti.
Nadam se da ce biti sve u redu.

Sto se tice repa nije mi problem da sastavim vertikalac i horizontalac to mogu isto sa belim lepkom.
Samo sam malo skeptican po pitanju sastava horizontalca sa trupom. tu mi se cini da je slabo sa belim lepkom da lepim.
Najverovatnije cu tu koristiti epox 15min da bih imao dovoljno vremena da podesim horizontalac.

Hvala na pomoci javicu rezultate.

Jos jedno pitanje u vezi ovog modela.

Po planu je predvidjeno da se krilo prcvrsti za trup pomocu gumica i dve sipkice na trupu.

Sta mi predlazete posto vec otvaram plankt krila sa donje strane da li da uradim nosace u trupu i ojacam krilo na mestima gde cu busiti rue za srafove. Pa da srafim krilo za trup.

Koje srafove mi predlazete za trup?

Najlonske srafove m6 ili ne?

jos jednom hvala na odgovorima.

Dejan

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version