RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > TRENAŽNI MODELI

Izrada prvog trener modela

<< < (9/30) > >>

alzo:
Zalemi tu koja je bila,antena mora da bude proracunata tako da tu bas ne pije vodu ono sto duze to bolje....za elerone i ruder nadji celicnu zicu od 1 mm a pogledaj neki video pogotovo ovih sa Flite testa , sve lepo objasne oko izrade a racunaj da imas od mene 9x5 propelu GWS,
radila kod mene, radice i kod tebe posao, skoro su isti motori...pozzz

LazarStan:
Za spajanje serva i pokretnih povrsina koristim zicu sa kisobrana,na kraju samo stavim neku tanju zicu,na primer onu u obliku opruge sa kalendara,pa to pricvrstim heat shrink-om,ili kako se to vec zove,kreditne kartice kao i obicno za rucice,ima tu po forumu takodje kako rentgen film koristiti kao spojnice,@tibeteagle je najbolje objasnio.Imam slican motor za takve najbolje ide 9x6,8x6 nisam neki ljubitelj GWS-a,mi smo danas leteli i sa 7x4 i to za gasne motore,super smo prosli,dok ne stignu bolje. Eto toliko od mene,svasta moze da se koristi samo sto kreativnije.

marko.jovanovic:
Sa žicama za antenu se nemoj igrati jer je ta koja treba i ne sme se čačkati da ne bi bilo smetnji i gubitka signala.
Ako kupuješ punjač za baterije moj ti je savet da kupuješ one koji mogu da se koriste na automobilu tj 12V jer će ti trebati nekada i na livadi pa onda samo zakačiš na akumulator od kola.
A napajanje od 12V se napravi vrlo lako od PC napajanja. Imaš ovde gomilu tema o tome a i na netu tutorijale.

uros2002:
Pozdrav,

Znam za napajanje koje se pravi od PC napajanja.

--- Quote ---Ako kupuješ punjač za baterije moj ti je savet da kupuješ one koji mogu da se koriste na automobilu tj 12V jer će ti trebati nekada i na livadi pa onda samo zakačiš na akumulator od kola.
--- End quote ---
Bas sam pitao za taj koji moze da se ukljuci u upaljac u automobil ili da se poveze direktno na akumulator.
Da li moze neko da mi kaze koji treba. Ovaj koji imam a prikazao sam na slikama nemoze posto ima izlaz od 5.4V i 500mA. Na punjacu za bateriju pise ulaz od 9V do 15V cini mi se .
Kolike snage treba da bude recimo 12V i koliko mA?

marko.jovanovic:
Šta znam koliko vidim ovaj svi hvale jer je dosta kvalitetan
http://hobbyking.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7028
Mada po meni bar neka verzija sličnog od 80W nije za bacanje.
Što više w to ćeš moći da puniš za kraće vreme veće baterije sa više ćelija.
Ili možeš paralelno puniti više baterija za kraće vreme.
Jačina struje kojom puniš zavisi koje baterije puniš pa tako maksimalna jačina struje z ovaj gornji punjač je 6A ali to zavisi od napona.
On može da puni 6A bateriju sa jednom ćelijom ali ne onu od 6 ćelija.
Uglavnom se uzima za maksimalan napon po ćeliji 4.2V
Pa kada puniš bateriju koja ima 1 ćeliju podeliš 50w koje ima punjač sa 4.2 i vidiš sa kojom maksimalnom strujom možeš da puniš.
Ali tu treba gledati kapacitet baterije pa tako ne bi trebao da puniš bateriju preko 1C ili ti preko 1Xkapacitet baterije. Što će reći ako imaš bateriju 1S od na primer 800 mAh znači da je ne bi trebao puniti sa strujom većom od 0.8A. Svaki taj punjač ima mogućnost podešavanja napona i maksimalne struje u stupnjevima od po 0.1A
Naravno ako imaš 3S bateriju sa 3 ćelije to znači da 50W deliš sa 12.6V i dobijaš maksimalnu struju punjenja na tom naponu. Ali opet gledaš bateriju i njen kapacitet pa vidiš koliko stvarno možeš da puniš.
Kada imaš dodatak za paralelno punjenje više baterija koji je oko 15 eura onda je napon isti ali se kapacitet svih baterija sabira pa tako možeš puniti sa većim strujama. Na taj način napuniš recimo 6 baterija za vreme za koje bi ti trebalo da napuniš recimo jednu ili 2 baterije što opet zavisi od mogućnosti tj jačine punjača. Zato kažem za početak je sasvim dovoljno 80W mada i onaj od 50 radi posao...
Nadam se da ti je malo jasnije.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version