RAZNO > PLANOVI / NACRTI MODELA

Horten/Prandtl letece krilo, pitanje

<< < (2/4) > >>

Vaci:
Ja sam poceo i lepo radio kompozitna krila od pene. Na CNC sekacu pene mozes da izvuces sta hoces, a dosta ljudi ima tu spravicu. Upotrebom kompozita mozes dobiti neverovatno cvrsto i izdrzljivo krilo. Ne znam koliko si upoznat sa tim nacinom izrade. Ja imam jedan DLG cije krilo jednostavno odbija da se slomi. Trenutno je trece karbonsko telo na njima, drugo telo je stradalo udarcem u stenu na planini pri brzini preko 100kmh po slobodnoj proceni. Krila sam samo skinuo i stavio na sledece telo...

Tako da toplo preporucujem taj nacin izrade, pena kompozit i vakuum tehnika, jer je relativno jeftino i daje dobre rezultate. Model od 2m apsolutno nije problem za tu tehniku. Malo karbona na napadnoj ivici, malo kevlara blizu sarki, ramenjaca moze i ne mora (zavisi sta ti treba, ali moze samo karbon ojacanja kroz koricu krila), staklo preko svega, i imas solidno jeftino krilo za neke normalne brzine. Za vece brzina samo full carbon sto se mene tice.  (<--)

Imao sam neka krila viska, pa sam izgubio volju za radom, pa sam krenuo od njih da napravim letece krilo. Da bih izbegao pravljenje trupa, a zao mi bilo samo da ih ostavim. Ali ne znam mnogo o letecim krilima, i sve je manje vremena da se majem time, i tako su ostala da stoje.... A imam i karbonsku tkaninu, i sve, samo nemam vremena i volje vise :) Sta ces, menjaju se vremena i prioriteti, a i ljudi.

Skyracer:
Nisam siguran kako funkcionise CNC sekac pene na koji mislis.

Ako se radi o sekacu sa toplom zicom koji prati koordinate zadatog profila u korenu i na kraju krila onda on ne moze da se koristi za ovakvo krilo. Takav sekac moze da izvede jedino linearno vitoperenje. Ovde je vitoperenje znatno slozenije. Moguce resenje je da se krilo radi iz puno delova, recimo 10 za polu-razmah. Ali i onda bi krilo bilo" iseckano" a ne kontinualno.

Kompozitno krilo je ok, ali je problem dobiti "jezgro" od pene :(

LazarStan:
Ovo je dosta interesantno,nateralo me je na razmisljanje kada je govorio o tome da su ljudi mozda krenuli drugacije,jer je konstrukcija aviona drugacija od ptice,ptica ne koristi stabilizatore,mozda rep kao horizontalni stabilizator ali ptica na primeru ga uopste i nema,zanimljivo je ovo.

Daki:
Pozdrav,
Prvo želim da pozdravim ovu temu, obožavam teme na kojima možemo nešto i da naučimo, pogotovo o teoriji.
Lično ne vladam dovoljno teorijama aerodinamike da bih mogao aktivno da učestvujem u tom delu.
Što se tiče izrade modela. Vaci je upravo mislio na takav sekač, pravilno složeno vitoperenje je nemoguće tako dobiti. Neki su radili na taj način elipsasta krila iz po desetak delova, i opet to nije bilo to...Ukoliko bi se krilo radilo konstruktivno, prvo priprema u nekom od 3D programa, pa se onda ti profili složili u "vazduhu" tj. svaki profil na svom držaču pa presvuklo tanjom balzom pa onda slojem kompozita, moglo bi se dobiti složenije vitoperenje ali ne 100%.

Skyracer:
Daki, tako nesto je i bila moja prvobitna ideja. Nije problem sve to odraditi u CAD programu, spreimiti za secenje na laseru recimo i posle sloziti ko lego kockice :)

U tom slucaju krilo bi moralo da ima D-tube, verovatno od balze. Ono sto nisam siguran je da li bi balza mogla da isprati takav oblik. Kakvo je vase iskustvo? Mogla bi recimo linija oko koje se vrsi vitoperenje da bude napadna ivica. Onda bi sama napadna bila prava linija, to bi verovatno olaksalo postavljanje balze. Ljudi su pravili modele po tom principu, tako da sigurno postoji neka varijanta da se to moze odraditi, ali bi bilo dobro prikupiti iskustva pre dizajniranja :)

Koliko se secam bila je neka varijants da se balza naprska vodom tako da postane savitljivija pre postavljanja ili sam nesto pomesao?

Preko D-box-a bi moglo staklo kao ojacanje, ako ima potrebe....

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version