RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Novi pravilnik za dronove u Srbiji
gizmo:
Ilija i Djura Čvorović su pravi amateri za ove paranoidne zahteve koji su došli iz vojske (___)
--- Quote ---Оператер беспилотног ваздухоплова подноси, за сваки лет, захтев за алокацију
ваздушног простора јединици за цивилно-војну кооординацију у оквиру Контроле летења
Србије и Црне Горе SMATSA доо Београд.
Захтев из става 2. овог члана подноси се најкасније пет радних дана пре намераваног
лета беспилотног ваздухоплова.
Захтев из става 2. овог члана подноси се писаним путем, поштом, факсом или
електронском поштом, на обрасцу из Прилога 1, који је одштампан уз овај правилник и чини
његов саставни део.
--- End quote ---
petarboj:
iako sam nov, ajde da se ukljucim :) zanimljivo da nigde ne pise nikakvo upustvo kako se prijaviti za polaganje ispita, nema spiska pitanja, nema cene ispita. takodje nigde nema informacije o registraciji letelice i koliko ce to da kosta. ako nista drugo, papire treba spremiti do 1. maja, pa se moze reci da ima vremena. i da, ko ce da izvrsava primenu ovih pravila? policija, komunalna policija? ajd ti njima nesto objasni :) dobro je sto je za lekarski dovoljna vozacka dozvola. licno, nisam nikada imao problema sa ljudima, da se neko ljuti ili buni kada se vozikam i snimam za svoju dusu. do duse, pazim i nikada ne idem iznad niti blizu ljudi. cesce ljudi dodju do mene da vide sta je to i kako izgleda nego sto ja njima pridjem letelicom... napominjem, pazim, ne letim iznad kuca, zgrada, ljudi...
marko.jovanovic:
Voleo bih da znam samo koji je mozak pisao ovo?
Voleo bih takvog čoveka da upoznam da čisto budem siguran da ovo nije neka šala ili šta već.
Ok je zabraniti ljudima da lete iznad ljudi, vaznih objekata....
Ali brate što kaže GIZMO paranoja najgorih mogućih razmera i to paranoja verovatno stigla od nekog ko još uvek nije u penziji a odgajan je od strane TITOVE vojske u stiliu NEPRIJATELJ NIKADA NE SPAVA.....
Inače sećate se mojih reči i rasprave zbog koje sam bio više puta i banovan i ispao ovakav i onakav, sećate se poziva na okupljanje i neku slogu u odbrani RC modelarskih stavova, sećate se mojih reči kada sam rekao da u ovoj DRŽAVI pravilnike donose oni koji znaju samo formu kako on treba da izgleda a suština i logika je negde u zemlji ŠTRUMFOVA...
E pa izgleda da će se sve što sam rekao vrlo brzo obistiniti čak možda i u gorem obliku nego što sam navodio. Ljudi u ovoj zmelji nisu izgleda svesni sa kakvom DRŽAVOM IMAJU POSLA.....
Voleo bih da znam i to kako će sprečiti ovim propisima da neko ako želi napravi neki teroristički akt....
Ko hoće napraviće ga kako sam rekao i sa DRŠKOM OD METLE a ne sa quadom i sličnim mmultirotorima i letelicama.
Tako da gospodo modelari, snimatelji i ostali koji se okupljate ovde počnite na vrmem da kupujete ČMACE i AUTOMOBILE dok se ne sete da nam i to ZABRANE!!!!!!
batans:
Ovo sam napisao pre vise od pola godine:
Po ko zna koji put. Izgleda da se to samo nama desava. Negde se desi nekakva neprilika, oni tamo negde, pokusaju da razrese tu svoju muku. Nikada to nije na opste zadovoljstvo. Kod nas fala bogu nema problema ili i ako ima mali su i veoma daleko od ociju onih koji bi mogli da uvedu kojekakve restrikcije. I evo mi naivci, procitamo to nesto negde, razvijemo debatu, pocnemo da se nadgornjavamo ne shvatajuci da budimo nase uvodioce zabrana i restrikcija. Secemo granu na kojoj sedimo. A mudrost vrlo cesto nalaze da se precute neke stvari, to je bar lako shvatiti.
Tek je onda nastalo pisanije, mudrovanje, ko vise zna i ko sve to bolje vidi a u stvari se iz sveg glasa prizivali ovi nasi zakonodavci koji sede u kancelariji srezkog kapetana iz Sumnjivog lica B.Nusica. A ti majstori vlasti na mogu ni kilogram farbe da kupe i obnove natpis na hangaru na Ceneju ili poprave sasrke na kapiji ali su kraljevi u zagrejanom "skupstinskom domu". RC modelari svoje motorne modele i helikoptere nikada nisu letelu u tim zonama koje se ovde pominju (centri naseljenih mesta), "dronadzije" jesu, oni su i najvise graktali i evo sada svi u paketu dobismo zakonsko gusenje avio modelarstva u Srbiji.
batans:
A moglo je mudrije. Uz ozbiljnu nasu prisutnost u donosenju propisa.
U Engleskoj arheolozi-amateri, ovi sa metal-detektorima, mogu da "vrsljaju' gde hoce i kako hoce ali se svaki nalaz mora prijaviti najblezem muzeju, ono sto nadju cuvaju kod seba ali je to muzejsko. Kada muzeju zatreba, dolazi muzeolog i nosi. Postenje kao imperativ.
Propis koji regulise letenje dronovima je mogao da bude slican ovom gore. Prijava lokalnoj samoupravi obavezna. Vlasnik drona je u obavezi da na poziv lokalne samouprave odradi bez nadoknade potrebna snimanja, poplave, pozari, saobracajne guzve i nesrece, susa, lokaliteti za investicionu ponudu, gradske manifestacije, i sl.
Ta dogadjanja su relativno retka pa oni koji se time "profi" bave ne bi imali neku veliku stetu ali bi zato dobili na marketingu jer bi svako snimanje za opstinu njima bila referenca kod ugovaranja drugih poslova.
Eventualno nasatala steta kod pada letilice. U ovoj zemlji zakonodavstvo postoji vec dugo vremena, nije valjda da steta nastala od drugug lica pa makar i da upravlja dronom nije vec negde regulisana.
Majstori smo da zakomplikujemo stvar.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version