RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Novi pravilnik za dronove u Srbiji
marko.jovanovic:
ovo se zove ZBOGOM MODELARSTVO u SRBIJI.
Pitam se samo kako će da se pribavi uputstvo proizvođača kada sami napravite bilo šta?
Zbogom pameti.
firebird:
--- Quote from: marko.jovanovic on January 04, 2016, 08:30:16 PM ---ovo se zove ZBOGOM MODELARSTVO u SRBIJI.
Pitam se samo kako će da se pribavi uputstvo proizvođača kada sami napravite bilo šta?
Zbogom pameti.
--- End quote ---
Pa to je bar prosto, ako si sam napravio letelicu to znači da si je ti lično proizveo tj. ti si proizvođač, onda uzmeš i sam sebi napraviš uputstvo koje onda tutneš pod nos onome ko ti uputstvo traži :hehe
marko.jovanovic:
Pa da bi bio proizvođač po pravilu prvo treba da imaš neku regisrovanu firmu pa onda sve to ide svojim redom....
Da vidim da mi neko zabrani letenje na sporskom aerodromu ili nekoj livadi u prirodi van ljudi isvega...
paja011:
Pozdrav svima,
ja sam potpuni novajlija, kako u ovom hobiju, tako i na forumu. Pročitao sam novi pravilnik i sada mi se čini kao da neću dugo uživati u svom novom hobiju - pomenuti dokument pretvara zabavu u robiju. Neko je ispred lepo napisao da prosečnom modelaru sasvim sigurno ne pada na pamet da se zavitlava sa tamo nekim birokratama. U takvu grupu ljudi spadam i ja, pa mi čak i samo registrovanje letelice zvuči sasvim besmisleno. Posebno u svetlu modelara, onih koji imaju možda i desetine letelica - pitam se hoće li morati da registruju (i plate) za svaku od njih, ili je dovoljno da sami budu evidentirani kod "braće Čvorović".
U hobi sam ušao kroz kvadkoptere i delim mišljenje da je upravo ovaj segment najviše kumovao nastalim ograničenjima. Ipak, ovaj nesrećni pravilnik je "pucanj" u sve što leti, dakle i avione i helikoptere i multikoptere. Takođe, ni ja ne vidim kako će se ovim sprečiti eventualna zloupotreba - to ne može učiniti nikakva registracija letelice (letača), određivanje zabranjenih i manje zabranjenih zona, kategorizacija letelica i ostalo.
Meni lično je najgnusniji onaj stav 6 (Član 2.) "оператeр беспилотног ваздухоплова је свако физичко или правно лице које користи или намерава да користи један или више беспилотних ваздухоплова или система беспилотних ваздухоплова;". Nadam se da nisam u pravu, ali ovo nam na mala vrata uvodi mnoge probleme. Šta znači "namerava da koristi", ko i na osnovu čega će to zaključiti. Konačno, u čemu je razlika između pojmova: "оператер беспилотног ваздухоплова" i "лице које управља беспилотним ваздухопловом". Nisam pravnik, ali ovde mi nešto baš ne štima :jaki:
Ajd' živeli (pijemo)
kole_niš:
Praktično ko god od sad pa nadalje okači neki snimak iz vazduha, rizikuje robiju ili sudski postupak sa prekršajnom prijavom, sa dokaznim materijalnom koji je okačio na netu, radi nekog hobija ili šta već radi... Ako sam dobro skapirao celu priču.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version