RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Novi pravilnik za dronove u Srbiji
zajko:
Opet ista i bezpredmetna prica, kako se ono kaze pisanje uz vetar.... Novine objave nekakav predlog neke uredbe ili cega god vec, a vi odmah udarite po tome...
Po meni... bez razloga... ali posto razni ljudi citaju ovaj forum, onda im negde i podgrevate mastu, mozda...
Ja, licno, ne znam da je neko, negde, igde, iko dirao modelare, ako su leteli svoje ljubimce na mestima koliko toliko prihvatljivim za bezbednu igru modelima...
Van objekata, van grada, van ljudi i van bilo kakve mogucnosti nanosenja povreda ili stete...
Ako svi ovde slobodno misleci misle da lete u centru grada, na aerodromu ili vec nekim "nezgodnim" i "atraktivnim" mestima, onda je prihvatljivo da budu zabrinuti...
AKo se desi neki novi AL dron ili neka tako slicna provokacija ili ne regularno letenje, sigurno je da ce biti posledica, za primer da se to NE radi i da NE treba da se radi, sto je opet negde u redu....
Ako ste zaista hobista i letite svoje modele na nekoj svojoj izolovanoj i pustoj livadi, gde je to za javnost ne primetno i ne moze da ugrozi druge, niko za Vas nece ni znati, niti ce Vas dirati, sto je opet negde u redu.... Jel !?
Ne secam se i ne znam da je iko dirao letace na Ceneju, na 13.maju, iako je tu malo diskutabilno zbog prave avijacije, kad se izmakne kontroli, ili na bilo kom drugom mestu gde se ne moze niko sa strane ugroziti, niti napraviti neka steta, osim letelice...
Treba prihvatiti i nazvati stvari pravim imenom... problem je samo ljudima koji se profi bave letenjem/snimanjem iz vazduha, a to se obicno dogadja na "skakljivim lokacijama" jer narucilac posla to tako trazi, zeli i placa... Takve snimajuce lokacije su zajebane i opasnost vreba naokolo, vlast zeli da se obezbedi da ne dodje do sranja, mozda ne bas na najbezbolniji nacin, ali to je ipak birokratija i zakon treba da izgleda jednako prihvatljiv za sve, koji se sada bave time i koji ce mozda pozeleti ili doci na ideju da se istim bave...pa verovatno treba biti sveobuhvatan... i koliko znam, cujem i vidim, predstavnici tog esnafa su nekako i ukljuceni u celu pricu sa birokratijom, a posto je interes negde obostran da se to uveze u neku pricu, ne sumnjam da ce se na kraju i naci kakav-takav nacin za sve to....
Ali to se NE odnosi ni na 5% ovde prisutnih Hobby-Rekreativnih-Sportskih i ne znam vec kakvih "letaca" .... tako da nema prostora za brigu, i taj neki gnev ili vec ne znam sta dok god su namere sportsko-rekreativne za svoju dusu i dok se klonite "skakljivih lokacija"....
Ako cete svi koji se bunite ici u centar grada, da snimate iz vazduha objekte, koncerte i masu ljudi... onda se izvinjavam... imate pravo na brigu i treba da brigate, jer zelite da se bavite poslom, koji moze potencijalno biti opasan po ljude i imovinu i drzavu *mozda u nekom slucaju*
Ostali, misliim da mogu slobodno na svoju livadicu i "UDRI BRIGU NA VESELJE"
Uzdravlje ()-() (<--)
Asterix:
kole_niš upravu si za zone 2, 3, 4. Za zonu 1 nebi trebalo da ima problema sto se tice letenja (ne treba odobrenje), mada videcemo opet. E sad glupo je sto se mora registrovati svaka letilica preko 500g bez obzira gde letis, tj i ako ne letis a posedujes je i planiras da letis (nesto kao auto registracija). Vecina nas hobista leti u zoni 1 (mislim pre svega na modelare i trkace sa quad250) ali ako stavimo neku kamericu za snimanje i malo vecu bateriju quad250 prelazi 500g i tu smo vec u problemu jer je potrebna registracija i ako stalno letimo u zoni 1.
Polaganje ispita (licno u BG), odobrenje letova, zdravstveno osiguranje, korisnicko uputstvo... Ovim pravilnikom su jos vise napravili problem, u stratu je trebalo napraviti razliku izmedju onih koji lete iz zabave (oni uglavnom lete na livadama, aerodromima... znaci zona 1) i onih koji se bave snimanjem (oni lete u zonama 3-4, njima nisu zanimljive livade aerodromi za snimanje), ovo govorim zbog te registracije, ispade da i ako samo letimo u svom dvoristu moramo registrovati letilicu, polozen ispit, traziti odobrenje letova, imati zdravstveno osiguranje, korisnicko uputstvo, da smo punoletni, postovati ogranicenja visine daljine leta...
gizmo:
Mislim da malko preterujete :)
Registracija letelica je uvedena u vecini zemalja, a i tamo gde jos nije bice ubrzo. To je ocigledno nesto sto je postalo neminovnost.
Kao i kod motornih vozila, registracija i dozvola nisu zastita da neko nece zloupotrebiti svoje ili tudje vozilo, ali odrzava red u sistemu i pruza neku sigurnost
i svim ucesnicima u saobracaju. Isti princip je i sa letelicama koje sve masovnije ulaze u upotrebu, sto hobi, sto profi. Drzavni organi koji se bave vazdusnim saobracajem
ce imati evidenciju broja i tipova letelica. Mi cemo sa druge strane imati nekakav vid sigurnosti da ako neko napravi sranje sa svojom letelicom (slucajno ili namerno), nece nadrljati
neki letac koji nema veze sa tim ili mi svi kolektivno. Znam da grozno zvuci i deluje uvodjenje obaveznih registracija i ogranicenja za nesto sto smo do juce smatrali hobijem i zabavom,
ali takak je "trend" u celom svetu i tu nista ne mozemo uciniti.
Deo koji se odnosi na obavezno podnosenje zahteva 5 dana ranije je samo za snimanje iz vazduha. Taj deo je potpuno besmislen i to ce se skoro sigurno ubrzo menjati.
Ako sam dobro razume za sada je ta uredba pustena najvise zbog snimanja iz vazduha, a oko registracije, dozvola itd. ce ubrzo biti poznato vise detalja.
dusan.milenkovic:
A za to vreme u nekom tamo belom svetu...
http://www.forbes.com/sites/johngoglia/2016/01/04/faa-sued-in-federal-court-over-drone-registration-rules/
marko.jovanovic:
@GIZMO.
Tebi to registrovanje letelica nije problem jer se baviš tim poslom, zarađuješ, živiš od toga....
Zamisli ti sada da Čvorovići krenu sa represijom i doslednim primenama zakona, pravilnika ili šta već koji je opet kažem IDIJOTSKI NAPISAN, i zamisli da se kojim slučajem pojave recimo na nekom sportskom aerodromu gde letimo svi mi!
1. Zabranjeno je letenje u zoni aerodroma.
2. Koliko registrovanih letelica ima?
3. FPV se nekada leti i preko određene daljine.
4. Niko nema uputstvo za upotrebi.
5. Koliko je letelica koje su lakše od 500 gr na recimo 13. Maju?
.......
Za tu registraciju se slažem sa tobom ali to je trebalo da važi po meni samo za letelice koje lete u OPASNIM ZONAMA (uključujući i naseljena mesta...) koje su naveli a ovako važi za sve pa makar ih i ne leteli, i naravno sve vas koji se bavite komercijalnim načinom primene letelica što je u neku ruku i logično.
Nadamo se da mozgovi gore pomenutih nisu toliko baš opterećeni pa se neće baviti sa gore pomenutim i sličnim primerima, ali pravni akt je napisan tako da APSOLUTNO ostavlja i takvu mogućnost ako se nekom digne znate već šta ili se nekim slučajem posvađa sa nekim od recimo modelara(mislim za one koji sprovode zakonska pravila).....
@Zajko Ono što je problem jeste što će izgleda takav predlog na žalost biti usvojen u POTPUNOSTI, a kada se usvoji džaba nam sva priča kao što je i dosada džaba. Ali dobro zima je pa mora da se malo filozofira, šta nam fali malo se ugreju prsti, pokrenu vijuge, sinu nove ideje... A osim toga onda ćeš morati da budeš jako dobar sa komšilukom da se neko ko je iole edukovan ili ćita novine ne seti da prijavi letove u Ivanči MO-u ili kome već. Kada krene paranoja ruralne sredine biće gusto, ili na daj bože da recimo dođe neko ko je tamnoput na neko okupljanje.... :big smile
Nemojte sada da krene opet svađa jer stvarno nisam mislio nipta loše samo sam konstatovao neke stvari...
Ne dam ni dinara RTS-u
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version