RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Novi pravilnik za dronove u Srbiji
pnedic:
--- Quote from: firebird on January 04, 2016, 08:52:23 PM ---
--- Quote from: marko.jovanovic on January 04, 2016, 08:30:16 PM ---ovo se zove ZBOGOM MODELARSTVO u SRBIJI.
Pitam se samo kako će da se pribavi uputstvo proizvođača kada sami napravite bilo šta?
Zbogom pameti.
--- End quote ---
Pa to je bar prosto, ako si sam napravio letelicu to znači da si je ti lično proizveo tj. ti si proizvođač, onda uzmeš i sam sebi napraviš uputstvo koje onda tutneš pod nos onome ko ti uputstvo traži :hehe
--- End quote ---
Za modele koji se tipa samogradnje (rucni rad) ne treba uputstvo - tako pise u predlogu zakona ! Osim ako ja nisam nesto pogresno protumacio :).
Dalje, ako mora, ja jesam za registraciju modela - kud svi Turci tu i mali Mujo, ako tako mora i ako ce to ovu drzavu da uvede u red "uredjenih drzava" po tom pitanju. I u US se digla prasina oko registracije modela, i tamo su cak uveli zabrane letenja u 26 distrikta dok se ne zavrsi registracija. Nisam citao njihov (predlog) zakon(a) o tome, ali nakon citanja naseg predloga zakona, bar sto se tice registracije letelica, ne vidim neki veliki problem niti potrebu da se dize prasina. Velika vecina nasih modela spada u drugu grupu - modela od 0.5 do 2kg i vizuelnim letenjem do 500m i visine do 150m. Realno je tako. OSIM ako haraclije ne odrape cifru, ali onda ce zakon doziviti istu sudbinu kao i gomila drugih zakona u ovoj drzavi. Da zakon postoji ali ga niko ne postuje. Eto ovih dana bugarske kamiondzije voze sa letnjim gumama po snegu - Bugarska clanica EU (yay)
@gizmo, ja ne procitah da se potreba prijava leta odnosi SAMO za snimanja (ili sam nesto prevideo) ? Ako je stvarno samo za snimanja, onda je to super. Ja sam shvatio (nakon dva citanja) da je u pitanju potreba prijave letenja bez izuzetka - sto je onda totalna nebuloza, potekla od neupucenih politicara/generala ko god da je.
@marko.jovanovic : cini mi se da si tek bacio pogled na predlog zakona/pravilnika obzirom na pitanja koja postavljas. Pazljivo procitaj (jos jednom) 4e
@Zajko, zakon sadrzi clan o registraciji LETELICA (i gore pomenutih), sa posebnim osvrtom na letelice koristene u komercijalne svrhe. Samo su pandurima i vojsci (koju ce ionako unistiti) dozvolili da lete kako i kad hoce. Dakle odnosi se i na nas koji se bave hobijem bez obzira gde leteli.
gizmo:
--- Quote from: pnedic on January 05, 2016, 10:49:13 AM ---@gizmo, ja ne procitah da se potreba prijava leta odnosi SAMO za snimanja (ili sam nesto prevideo) ? Ako je stvarno samo za snimanja, onda je to super. Ja sam shvatio (nakon dva citanja) da je u pitanju potreba prijave letenja bez izuzetka - sto je onda totalna nebuloza, potekla od neupucenih politicara/generala ko god da je.
--- End quote ---
Iz ovog clana ispada da svako letenje mora da im se najavi 5 dana ranije, ali ako sam dobro razumeo to se odnosi na snimanja.
--- Quote ---Оператер беспилотног ваздухоплова подноси, за сваки лет, захтев за алокацију ваздушног простора јединици за цивилно-војну кооординацију у оквиру Контроле летења Србије и Црне Горе SMATSA доо Београд.
--- End quote ---
To je potpuno besmisleno obzirom da sa motornim zmajem moze da se poleti bukvalno kad hoces.
Raspitao sam se kod svih kolega iz okruzenja i nigde se letovi ne najavljuju. Imas registrovanu letelicu i dozvolu direktorata, mozes da letis kad hoces, naravno postujuci pravila.
pnedic:
--- Quote from: gizmo on January 05, 2016, 11:33:15 AM ---...
--- Quote ---Оператер беспилотног ваздухоплова подноси, за сваки лет, захтев за алокацију ваздушног простора јединици за цивилно-војну кооординацију у оквиру Контроле летења Србије и Црне Горе SMATSA доо Београд.
--- End quote ---
To je potpuno besmisleno obzirom da sa motornim zmajem moze da se poleti bukvalno kad hoces.
Raspitao sam se kod svih kolega iz okruzenja i nigde se letovi ne najavljuju. Imas registrovanu letelicu i dozvolu direktorata, mozes da letis kad hoces, naravno postujuci pravila.
--- End quote ---
Nadam se da ce tako biti i kod nas !
petarboj:
--- Quote from: gizmo on January 05, 2016, 11:33:15 AM ---
--- Quote from: pnedic on January 05, 2016, 10:49:13 AM ---@gizmo, ja ne procitah da se potreba prijava leta odnosi SAMO za snimanja (ili sam nesto prevideo) ? Ako je stvarno samo za snimanja, onda je to super. Ja sam shvatio (nakon dva citanja) da je u pitanju potreba prijave letenja bez izuzetka - sto je onda totalna nebuloza, potekla od neupucenih politicara/generala ko god da je.
--- End quote ---
Iz ovog clana ispada da svako letenje mora da im se najavi 5 dana ranije, ali ako sam dobro razumeo to se odnosi na snimanja.
--- End quote ---
nigde se ne spominje snimanje u pravilniku... izgleda da svaki let treba da se najavi 5 dana ranije sto je apsolutno uzasno (cak i letovi letelicama iz 1. grupe). ovo je umobolno na toliko nivoa da me mrzi da uopste i navodim razloge... samo se bojim da policija ne krene da smara ljude i oduzima opremu pozivajuci se na pravilnik... debilizam. nadam se da ce se stosta uskoro promeniti. po meni, dovoljna je registracija letelice (tj povezivanje letelice i imena za slucaj neke nezgode da moze da se utvrdi ako je neko neogovorno upravljao letelicom), zdravstveno uverenje (vozacka dovoljna) a i ovaj ispit je ok da se polozi mada mi se ne svidja sto mora da se ide u beograd zbog toga. potvrde za zonu 4 i neke bitne lokacije. sve preko toga je cisto izivljavanje.
gizmo:
--- Quote ---Сви беспилотни ваздухоплови могу да се користе у рејону I или рејону II, док беспилотни ваздухоплови који се користе у привредне сврхе могу да се користе и у рејону III и рејону IV уз претходно одобрење Директората.
--- End quote ---
Pretpostavljam da se ta famozna 5-dana-unapred dozvola odnosi na "privredne svrhe" tj. snimanje u zonama 3 i 4.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version