RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Novi pravilnik za dronove u Srbiji
nedbojsa:
@misha Svaka ti je ka u NjegoĊĦa!
banbo:
Pa da su svi ovoliko pisali direktoratu i smarali ih, verovatno bi neko od njih odreagovao samo da nas skine sa vrata i razdvojio multikoptere i svrstali ih u bespilotne letelice a modelarstvo ostavili tamo gde mu je i mesto. Na zalost kod nas se sloga ni unaj tezim trenutcima ne moze videti, a kamoli u ovakvim kad treba da se organizujemo i uradimo nesto bitno za ovaj hobi.
Aj sad uzdravlje ()-(), odoh malo leteti dan je prelep (<--)
Decky:
Brate sad ste stvarno smorili vise sa ovom temom! Sve necu da se upustam u rasprave racunajuci da sam relativno nov u rc hobiju, valjda ima iskusnijih da o tome rasprave, ali raspravi nikad kraja.
<<Sta je zakljucak posle ovoliko istrosenih strana i izgubljenog vremena oko citanja istih?>>
Nemoze neko ko se bavi multikopterima znati za sve probleme nas koji se bavimo avionima, jedrilicama, autima, camcima...
Neletimo na istim mestima i cilj nam nije isti!
Zato se udruzite po gradovima, sekcijama i organizujte raspravu o tome sta nas ceka po novom zakonu i sta se moze promeniti
Pozdrav Decky
bora61:
--- Quote from: misha on January 12, 2016, 12:32:18 AM ---U principu ceo haos je nastao zahvaljujuci multicopterima.
Te letilice me ne interesuju i ne pratim desavanja vezana za njih na forumu.
Ali svakodnevno se pojavljuju snimci tipa ja snimio ovo, ja snimio ono.
Blago Vama. Drago mi je sto imate mogucnost da snimate ali sva ova ujdurma je upravo
zbog toga sto svako pokusava nesto da snima i to najcesce tamo gde ima ljudi, kuca, automobila, spomenika...
I jos se svi hvale time.
Posledica je da oni kojima je HOBI RC letenje ili modelarstvo bivaju kaznjeni.
Retko se cuje da je neko od RC modelara leteo model aviona iznad krovova u sred grada.
Mi smo koliko toliko uveli redi i letimo na mestima gde nikome ne smetamo a to su najcesce
aerodromi ili uredjena letilista, daleko od kuca i slucajnih prolaznika.
Cilj ovog pisanja nije da bilo koga vredjam. Oni koji sevbe pronadju u ovome sami su se prozvali.
Ovo je samo moje misljenje koje mi je smetalo i pre nego sto je bilo ko pomenuo izradu Zakona.
Samo je bilo pitanje dana kada ce nekom zasmetati da mu neko zuju preko glave nekom letilicom.
Pa to ni mi ne dozvoljavamo na aerodroilma a kamoli u gradu. Cim se preleti modelom preko
glava, automobila, taj neko bude odmah opomenut i ne hvali se svojim profesionalnim letenjem
vec se izvini ostalima.
Svi vi koji letite multikoptere, procitajte koliko je osude od strane RC zajednice imao jedan od zacetnika snimanja,
kada je snimao u centru Beograda i model mu je pao na automobil. Jeste, to je bilo u vreme kada neki od vas nisu ni znali da postoji ovaj hobi.
Svi su ga osudili. posle toga su oni koji moraju da snimaju u gradu radili to u kontrolisanim uslovima.
Sada, svako moze da kupi multikopter i misli da moze da leti gde hoce i kako hoce.
Pa zbog vas je neko morao da reaguje. Steta je sto ce ispastati ljudi koji vole ovaj hobi.
--- End quote ---
Delimicno se slazem sa iznetim Vasim misljenjem.
Drzava je dozvolila uvoz dronova, jer da nije, nebi se legalno prodavali, niti za amaterske , niti za Profi upotrebu.
Gledao sam da ne letim iznad automobila, mostova, reka i tamo gde ima ljudi.
Na srecu model je ok , nisam kacio gopro kameru i ukljucivao Wifi, pa da bi letelica pala ili zauvek otisla ..
Da ne bi doslo do loma elisa, kupio sam cnc adapter +APC elise.
Uvek moze baterija da otkaze , ali sam se stitio tako sto sam stavljao buzzer u letelicu i nisam leteo duze od 7 minuta, niti dalje od mene u precniku 50m.
Drzava bi trebala da mi dozvoli letenje na odredjenim teritorijama, koja ona odredi. Ali precizno i nedosmisleno, zar ne?
Ovde nista nije precizirano.
Gde da nadjem knjige iz kojih ce biti polaganje ? Nema.
Da ne pricamo o mogucoj zloupotrebi dronova.
Ista je kao i kod bilo koje druge letelice.
Zahvaljujem se na zauzetom prostoru i vremenu onih koji citaju.
mirce:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=911595795614795&id=235983643176017
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version