RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Novi pravilnik za dronove u Srbiji
Sava:
Da VSS postoji u svom pravom smislu i radi sigurno se nebi dogodilo da se jednim pravilnikom ugasi avio modelarstvo. Neko je iz nekiih razloga ( posle široke javne rasprave ?! ) doneo taj nakaradni pravilnik ne razmišljajući koliku štetu nanosi ne samo jednom prelepom hobiju nego i generacijama koje prva znanja o avijaciji stiču upravo preko modelarstva. Unuku od 12 godina sada mogu samo simulator da pustim, a modele aviona može da gleda na zidu i pita ministra zašto nesme da ih leti.
Ovo što sada radimo je verovatno poslednji vapaj da ispravimo što se ispraviti može. Živo me zanima koliko će članova ovog foruma koji broji 1800 članova pokušati da učini nešto, makar i svojom skromnom prijavom tek toliko da se vidi kako ovo nije ujdurma par "matoraca" kojima je eto dosadno pa prave aviončiće.
Mislim da je svim modelarima, bilo onima što samo leti, kao i onima što prave sami svoje modele sloboda da izađu na livadu i uživaju. Nisam čuo za neki ozbiljniji incident na livadama da je trebalo donositi pravilnik koji je više kazneni nego propis koji treba da unapredi modelarstvo.
Sve u svemu , zlo se piše, dobro biti neće.
An-2 colt:
1. Dejan Tutunovic (Decky) Cacak
2. Nebojša Blagojević (nedbojsa) Kruševac
3. Vladimir Stamenovic (Vaci) Nis
4. Stević Milan (stevapn) Paraćin
5. Nedovic Goran (Grebic) Cacak
6. Ico Zajko (Zajko) Beograd
7. Slobodan Bulovic (sloba_b) , Beograd
8. Aleksandar Đorđević (djordjevicaca), Beograd
9. Petar Nedic (pnedic), Beograd
10.Trivić Nebojša(trivajuve),Novi Sad
11. Slobodan Grujic (banbo), Loznica
12. Sava Užvar (Sava) Sremska Mitrovica
13. Igor Plazović (marko.jovanovic) Sremska Mitrovica
14. Bata Stepanovic (batans), Novi Sad
15. Darko Dimitrijevic (dakyle) Paracin
16. Dejan Ranisavljevic (uros2002) Beograd
17.Milorad Zorić (milzoric) Niš
18.Vass adam (adam) subotica
19.Anufrijev Zoran (azoran) Beograd
20. Majlat Laslo (tibeteagle) Subotica
21 Radisa Radic Mrcajevci
22.Slavoljub Milenković (sasa) Kruševac
23. Miloš Bajić (MilosB), Beograd
24. Petar Bojanić (petarboj) Novi Sad
25. Vladimir Marjanovic (relakso) Negotin
26. Predrag Krstić (Jedrilicar) Kruševac
27. Aleksandar Rakic (Viper) Leskovac
28. Nedović Dejan (dex) Valjevo
29. Dragan Trifunovic (gizmo), Beograd
30. Vladan Vojinovic (Belja) Kraljevo
31. Facara Mihajlo (mihajlo) Backa Palanka
32. Zoran Aleksic (Alzo), Beograd
33. Dejan Valek, Novi Sad
34.Milan Turkan (An- 2 colt), Vršac
rajevic:
1. Dejan Tutunovic (Decky) Cacak
2. Nebojša Blagojević (nedbojsa) Kruševac
3. Vladimir Stamenovic (Vaci) Nis
4. Stević Milan (stevapn) Paraćin
5. Nedovic Goran (Grebic) Cacak
6. Ico Zajko (Zajko) Beograd
7. Slobodan Bulovic (sloba_b) , Beograd
8. Aleksandar Đorđević (djordjevicaca), Beograd
9. Petar Nedic (pnedic), Beograd
10.Trivić Nebojša(trivajuve),Novi Sad
11. Slobodan Grujic (banbo), Loznica
12. Sava Užvar (Sava) Sremska Mitrovica
13. Igor Plazović (marko.jovanovic) Sremska Mitrovica
14. Bata Stepanovic (batans), Novi Sad
15. Darko Dimitrijevic (dakyle) Paracin
16. Dejan Ranisavljevic (uros2002) Beograd
17.Milorad Zorić (milzoric) Niš
18.Vass adam (adam) subotica
19.Anufrijev Zoran (azoran) Beograd
20. Majlat Laslo (tibeteagle) Subotica
21 Radisa Radic Mrcajevci
22.Slavoljub Milenković (sasa) Kruševac
23. Miloš Bajić (MilosB), Beograd
24. Petar Bojanić (petarboj) Novi Sad
25. Vladimir Marjanovic (relakso) Negotin
26. Predrag Krstić (Jedrilicar) Kruševac
27. Aleksandar Rakic (Viper) Leskovac
28. Nedović Dejan (dex) Valjevo
29. Dragan Trifunovic (gizmo), Beograd
30. Vladan Vojinovic (Belja) Kraljevo
31. Facara Mihajlo (mihajlo) Backa Palanka
32. Zoran Aleksic (Alzo), Beograd
33. Dejan Valek, Novi Sad
34.Milan Turkan (An- 2 colt), Vršac
35.Slobodan Rajević (rajevic), Valjevo
Dakyle:
--- Quote from: Sava on January 16, 2016, 01:35:33 PM ---Da VSS postoji u svom pravom smislu i radi sigurno se nebi dogodilo da se jednim pravilnikom ugasi avio modelarstvo. Neko je iz nekiih razloga ( posle široke javne rasprave ?! ) doneo taj nakaradni pravilnik ne razmišljajući koliku štetu nanosi ne samo jednom prelepom hobiju nego i generacijama koje prva znanja o avijaciji stiču upravo preko modelarstva. Unuku od 12 godina sada mogu samo simulator da pustim, a modele aviona može da gleda na zidu i pita ministra zašto nesme da ih leti.
Ovo što sada radimo je verovatno poslednji vapaj da ispravimo što se ispraviti može. Živo me zanima koliko će članova ovog foruma koji broji 1800 članova pokušati da učini nešto, makar i svojom skromnom prijavom tek toliko da se vidi kako ovo nije ujdurma par "matoraca" kojima je eto dosadno pa prave aviončiće.
Mislim da je svim modelarima, bilo onima što samo leti, kao i onima što prave sami svoje modele sloboda da izađu na livadu i uživaju. Nisam čuo za neki ozbiljniji incident na livadama da je trebalo donositi pravilnik koji je više kazneni nego propis koji treba da unapredi modelarstvo.
Sve u svemu , zlo se piše, dobro biti neće.
--- End quote ---
Ja se Savo slazem sa tobom u potpunosti, ali pitanje je koliko je i VSS imao pojma da se sve ovo radi i desava, generalno ja neznam niti jednog modelara ili RC hobistu da je clan bilo kog kluba to vazi i za mene, modelari nisu u klubovima najmanje 20 godina, druga je stvar sto nas nije niko dirao i koristili smo sportske aerodrome za nase modele po internim dogovorima i sa saglasnoscu ljudi sa sportskih aerodroma ali nismo bili clanovi kluba niti smo jos uvek..To je polazna tacka ako vec nije kasno za sve to. Ja sam sa Dekijem iz Cacka pricao bas o tome da klubovi moraju da budu polazna tacka za bilo koje dalje delovanje. Mozda sada nista ne mozemo da izmenimo ni sa clanstvom ali cemo bar clanstvom da budemo pravno vidljivi. Opet kazem mislim da nam je najrealnija opcija koju mozemo ovog trenutka da izvucemo za nas je da se uclanimo u klubove-lokalne..da ti klubovi imaju pretstavnike modelarske sekcije i pravno da probamo da delujem najbolje sto mozemo, mislim da mozemo da izvucemo a to pre svega apelujem na ljude koji su vec pregovarali i bili u kontaktu sa zvanicnicima da probaju da obnove kontakt a da mi modelari damo realni predlog naseg delovanja makar to sve podrazumevalo i neki vakum-neletenja od par meseci dok se sve to ne ustroji.
Moje konkretan predlog:
Da se po obnavljanju kontakta sa Direktoratom i zvanicnicima dostavi njima recimo dopis sa nasim potpisima i projekcijom okvirnog broja modelara kojih ima u Srbiji (tu bi bili modelari svih letnih kategorija). Da u dopisu navedemo da zelimo da se ustrojimo, da modelarstvo je zivelo i mnogo ranije pre nas ovde i da je bilo klubova-koji vise nisu u funkciji, da damo konkretan predlog da modelarski klubovi budu nosioci dela odgovornosti i da oni budu jedini pravni subjekt kako zastite tako i pomagalo u sprovodjenju zakona-pravilnika..da damo cak i predlog zakona koji je potpuno normalan-nediskriminisuci kao sto je sada. Ako treba da izvucemo neki evropski zakon neke drzave o avio modelima. Moja ideja je da oni koji mogu i koji su imali kontakta sa zvanicnicima probaju da ponovo ostvare kontakt sa idejom da se napravi kvalitetan dugorocan zakon i podzakonska akta, da damo nacrt da zelimo klubove i da kroz klubove delujemo i budemo evidentirani, makar postojao vakum neletenja izvesnog perioda dok mi ne odradimo nase i dok se sve to ne ustroji. (mislim da je to opcija sa vakumom neletenja od recimo 2-3 meseca na koju trebamo ici-da bi oni uopste razmisljali ponovo o svemu tome).
Vaci:
Ljudi ne upisujes e vise u ovoj temi nego u drugoj, molim vas upisite se gde treba
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version