RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO

Novi pravilnik za dronove u Srbiji

<< < (70/127) > >>

Dakyle:
Naravno da veza ovde sve zavrsava ili podmazivanje...trebamo svi da jurimo i ja gledam sve sto se moze. (ako bude bilo sta od informacija, bicete upoznati). Ali opet naglasavam da ljudi koji su imali kontakt u pregovorima trebaju bar da probaju da naprave novi kontakt sa nasim konkretni predlozima....Koju strategiju mi imamo sem sto se popipusjemo, jesmo li napravil mi nas predlog zakona (nismo), da li je neko od nas probao da napravi neki kontak sa nekim aero klubom (nije 100 posto). Da li je neko probao da nas problem progura u nekim medijima da se malo vise cuje o tome od izlaska pravilnika (nije ili ja neznam da jeste)....Ja sam pre par dana imao jedan intervju sa za jednu lokalno-regionalnu TV stanicu bili je reci o modelarstu ne o zakonu ali smo neformalno dosta pricali o zakonu van intervjua, ako ima smisla mogu da probam (ne obecavam nista) da se napravi neka emisija sa par ucesnika na toj televiziji-za tu priliku bi mi trebao neko recit i sto kompetentniji za razgovor-emisiju...

marko.jovanovic:
Ajmo prvo da krenemo od nečega odnosno od pitanja ŠTA NAMA MODELARIMA SMETA U OVOM PRAVILNIKU?
Iznesite redom svoje mišljenje pa da napravimo neki spisak zahteva uporedo sa onim potpisima koje će mo zajedno predati direktoratu.
Od toga da nas treba izuzeti iz pravilnika nema ništa jer moraju se pokriti ekstremni slučajevi da nekom od modelara padne na pamet da recimo leti pajpera od 2 metra po naselju... (znam da to neće biti ali treba da bude pokriveno da se ne bi zloupotrebilo)
Predlog br. 1 Za letenje u ne privredne svrhe u zonama 1 i 2 kao i na sportskim aerodromima nije potrebna najava leta  (osim dozvole od strane vlasnika sportskog aerodroma) i nije potrebna registracija letelica osim obaveze recimo polaganja ispita, uplate nekog osiguranja za rukovaoca ne za letelicu i obaveznih podataka na latelici o rukovaocu, i eventualno neka im ostane uputstvo za rukovanje stim da nam priznaju naše ako smo sami gradili letelicu.
Predlog br. 2 treba izbrisati onaj član ili deo člana koji kaže da je zabranjeno letenje bez da se vidi letelica. Ovim će ubiti FPV koji nije ni zaživeo kod nas. Naravno neka to bude samo  u zonama 1 i 2.

Od mene toliko ajmo dalje....
 Rasprava je lepo kostruktivno krenula u pravom pravcu počevši od potpisa što da je ne dovedemo do kraja?
Jer bez predloga džaba nam potpisi.

Asterix:

--- Quote ---Predlog br. 1 Za letenje u ne privredne svrhe u zonama 1 i 2 kao i na sportskim aerodromima nije potrebna najava leta  (osim dozvole od strane vlasnika sportskog aerodroma) i nije potrebna registracija letelica osim obaveze recimo polaganja ispita, uplate nekog osiguranja za rukovaoca ne za letelicu i obaveznih podataka na latelici o rukovaocu, i eventualno neka im ostane uputstvo za rukovanje stim da nam priznaju naše ako smo sami gradili letelicu.
Predlog br. 2 treba izbrisati onaj član ili deo člana koji kaže da je zabranjeno letenje bez da se vidi letelica. Ovim će ubiti FPV koji nije ni zaživeo kod nas. Naravno neka to bude samo  u zonama 1 i 2.
--- End quote ---

Po meni si ok predlozi, samo bez tog osiguranja, jer nema smisla osiguranje ako letis u zoni 1 samo.

Sustina po meni sto treba menjati u pravilniku jeste da se omoguci letenje u zoni 1 (aerodromi, livade...) i eventualno u zoni 2 (prioroda) bez ikakvih ogranicenja tipa visina leta, brzina... (jer to nema smisla u zoni 1) svim modelima (avioni, helikopteri, dronovi...) do recimo 2kg-5kg tezine letilice, i bez obaveze registrovanja modela, osiguranja, najave leta... Manje vise kao i sto je do sada bilo, jer ovaj pravilnik nije nastao zbog nekoga ko je leteo tamo negde na nekoj livadi radi zabave, nego zbog nekoga ko je leteo u centru grada, a ovaj pravilnik najvise pogadja bas one koji lete na livadama a tih je sigurno najvise, mnogo vise nego onih sto lete u zonama 3 i 4.

adam:
najbitnije bi bilo razdvojiti multikoptere od obicnih rc modela  znaci bezpilotne letelelice koje se lete pomocu GPS a i ili auto pilota, i ili video link a, i bezpilotni modeli koje lete pomocu daljinskog upravljaca sa direktnim upravjanjem od strane operatera, ako bi ovo moglo nekako da se pogura vec bi imali znatno manji problem, za multikoptere nek vazi sadasnji zakon jer i inace po meni se odnosi samo na njih ali gospoda koji su pisali zakon nemaju pojma sta je sta, a sto se tice rc modela nek se registruje svako  ko se time bavi  jer od toga nista lose ne moze da nam bude naprotiv

bora61:
Da li moze malo pojasnjenje od iskusnih pilota, molim Vas?
Sta je to sto se moze uraditi sa dronom klase 2, a nemoze letelicom klase 2 na ADF ili nitro pogon ?
Ne u smislu akrobacije, vec delatnosti, opasne po PUTNICKI saobracaj i osnovnog razloga donosenja ovog pravilnika ?

Mozda je, kao zastita ostalih modelara, jednostavniji ZABRANITI letenje dronova?
I ovako nas nema nesto mnogo.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version