RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Novi pravilnik za dronove u Srbiji
petarboj:
--- Quote from: petarboj on January 14, 2016, 11:58:02 AM ---kontaktirao sam dunav osiguranje pa cemo videti sta kazu.
--- End quote ---
"
Poštovani,
Odgovor na Vaše pitanje dostavićemo Vam u toku nedelje budući da je oblast osiguranja bespilotnih letelica neprecizno definisana Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju a i sam Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima je stupio na snagu od 01.01.2016. godine.
Pozdrav,
"
uzvarb:
Mene nema 100 god, citam ovo celo vece...slusam tata Savu danima kako se desava sto se desava....
Prosto, registracija svih modela ( iznad 0,5 kg ) je skroz na mestu, bez obzira gde se leti, jer model moze i da pobegne...desilo nam se 2 puta za 30tak godina.
Znaci evidencija i registracija je obavezna iz vise razloga, obestecenje trecih lica, lakseg nalazenja izgubljenih modela. To naravno ne bi trebalo da se placa, ali bi svakako trebala da postoji baza modela, sa sve slikama, tehnickim podacima...i svaki registrovani model adekvatno obelezen. Registracija online, ili klasicnom metodom za one koji ne vole tehnicke novotarije ( posta )
Sve ostale tacke vezane za ovaj pravilnik treba da se sprovode ukoliko se sa modelom bilo koje kategorije upravlja u urbanim zonama i razlozi za to su vrlo jasni. Iskljucivo sigurnost, inace ce za par godina nebo biti preplavljeno kineskim dronovima sigurnim ko vrbov ekser.
Naravno ovo je grubo receno, i trbalo bi razraditi sve valjano i napraviti lako dostupne mape zona, koje bi se na primer morale imati kod sebe za vreme letenja, a iste pri preuzimanju preuzimale potpisom...Tako da nema nisam znao da ovde ne moze...mapa moze biti i elekrtronska na pametnom telefonu ili tabletu...lap top...
Kakve sam sve idijotske ideje za mesta za letenje video od kad se bavim ovim hobijem cudi me da se nije desilo ista strasno, pogotovo sto ti koji lete na takvim mestima zapravo i nemaju pojma da lete niti su svesni kakva su opsanost i kavu stetu mogu naneti. Oni koji su svesni toga nikad ne bi ni dosli u situaciju da lete na mestima gde za to nema uslova i bezbednosti.
P.S. Ni camci nisu naivni i bezbedni...
r-xx:
Ovde bi svako sebi pisao pravilnik, po mogucstvu kako njmu prija a na pakost onim drugima.. Onaj ko ima maliciozne namere nece imati veze ni sa kakvim zakonom i sve moze lako i jeftino da uradi. Stete nastale od modelarstva prema drzavi su do sada samo jedan razbijen prozor.. Aje da vidimo koliko su lopte do sada razbile prozora, isto su leteci objekti bespilotni, treba li i njih registrovati??
Skoro se raspravljam sa jednim mojim pacientom inspektorom, i on me ubedjuje da je to opasno.. Ja mu kazem da su nozevi opasniji i ljudi se kolju svakodnevno pa ipak nisu zabranjeni niti treba registracija, a sta je sa sekirama i shrafcigerima..
Na kraju ce mo i lego kocke da registrujemo (one su najopasnije), a o deci i da ne govorimo, jer svako dete samo razmislja kakvu ce pakost i stetu da napravi pa bi ih trebalo preventivno pohapsiti sve...
Ovo je sve budalastina, desetostruko uvecanje kaznene prekrshajne politike i mera represije, standard sve gori, sve suprotno ljudskim slobodama..
Mrzi me da pisem, jer je sve cista glupost puta ubrzanje... (pijemo) (pijemo) (pijemo)
batans:
Zubo, Majstore! :)aplauz (pijemo)
mirce:
Radujem se onom spisku, samo zato što je na neki način isterana moja ideja da se modelari na ovom Forumu predstave imenom i prezimenom.
Kad je to bilo predlagano pričalo se da je to ugrožavanje privatnost, spominjale se razne stvari, itd...
Sada, kad je frka, može... Ako...
Druga (bolna) istina je da (aktivnih) modelara ovde ima KOLIKO? MANJE OD 100 KOMADA...
1800 članova Foruma...
Sada su svima puna usta klubova, a gde ste bili pre par godina?
Nikom to nije trebalo, pa vas bolela ona stvar. E, vidite, zbog takvog ponašanja i rezonovanja je ovakva situacija.
A što se tiče klubova, ima ih i rade, članarine su oko 2000,00 - 2500,00 dinara godišnje.
Klub može biti član VSS samo ako plati članarinu Savezu od 14000,00 din godišnje.
Razmislite gde ćete da se učlanite, ako to uopšte želite i da li klub nakon toga može da se prijavi u VSS.
Ni u VSS neće niko završavati poslove za modelare, nego se (predpostavljam) moraju naći predstavnici ovog segmenta vazduhoplovstva.
Coka i ja smo davno bili jednom na nekom sastanku gde nam je rečeno da su RC modelari, totalno neaktivni i bez ikakve želje da se priključe Savezu.
Nakon toga sam otvorio temu oko klubova ovde na Forumu.
Sve gore rečeno je istorija...
Što Adam napisa, klub u Subotici postoji, deca dolaze na sekciju, ali pitanje je šta će sada biti po novom zakonu i kako će se sve tretirati...
Ima članova kluba, ima i članova VSS, ali Pravilnik sve to na neki način poništava.
VSS može biti samo legalna institucija preko koje će se pokušati delovati.
Najverovatnije svi idemo u isti klub: "Partizanska eskadrila", kud koji po livadama i aerodromima, pa dok nas "ne navataju" i pohapse...
Što kaže čika Dule: "U ludog pope, luda i molitva"...
()-()
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version