RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO

Novi pravilnik za dronove u Srbiji

<< < (80/127) > >>

petarboj:

--- Quote from: marko.jovanovic on January 21, 2016, 02:13:26 PM ---A za nas najbitnije što je rečeno je OVO:

"Ko ima pravo da kontroliše i proverava da li je let koji je u toku prijavljen i da li operater poseduje dozvolu?

Nadzor na sprovođenjem odredbi Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima  („Službeni glasnik RS“, broj 108/15) je u nadležnosti Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije."

Prema tome DABOME.....

Pojavili se komunalna ili obična policija na livadi dok letite možete samo da im kažete da su DVOJKA....

--- End quote ---

:)aplauz

gizmo:

--- Quote from: misha on January 21, 2016, 05:50:55 PM ---Mozda sam ja mator i ne vidim dobro, ali me pamcenje sluzi jos dok si leteo Easy Stara u centru. To nisam video da je iko od modelara ikada radio.
--- End quote ---
Easy Star nikada nisam posedovao, a jos manje sa istim leteo po centru grada ;)
Od aviona sam imao jedino Grauper Elektro Rookie i sa njim leteo po sumama i gorama.

mirce:
Pošto su oni zvanična institucija i pošto se oni drže FAI-a, ja ću sutra nazvati Savez, dobio sam ime koga da tražim i probaću da popričam sa dotičnim gospodinom i da mu pojasnim situaciju.

Mislim da bi se cilj delovanja trebao prebaciti na klubove i Savez i molio bih da se napravi spisak aero klubova koji imaju modelarsku sekciju.
Tako bi preko Saveza i preko klubova možda mogli da probamo da idejstvujemo neka olakšanja, u smislu da se bar razdvoje kategorije multirotora od ostalih hobi i sportskih RC letilica.

Ubedjen sam da pisci Pravilnika ne znaju ni te osnovne podele i da je cela "ujdurma" i nastala zbog toga, jer su sve što je RC strpali u isti koš.

Sutra prepodne zovem VSS i izvestiću vas ovde šta sam saznao iz prve ruke.

Da bih imao podatke koliko ima aktivnih aero klubova sa RC sekcijama, još jednom vas molim da napišete to ovde na Forumu...

Pozdrav

Mirče

gizmo:
Danasnje "pojasnjenje" iz DCV-a nakon cega sam ostao  ") (___) (:sok:)

Recimo nas 10 se skupi na 13. maju da uzivamo u lepom danu i pomalo letuckamo, ali to letuckanje bilo koje RC letelice mora da se najavi 5 dana ranije i ako se leti samo u krugu od par stotina metara...
ALI...sa istog tog 13. maja (ili bilo kog sportskog aerodroma) motorni zmaj ili UL avion moze da poleti kad god hoce bez najave ako ce leteti u krugu aerodroma, sto je sigurno mnogo vislje i dalje nego nase RC letelice. Ako ce da leti recimo Beograd - Kraljevo onda je dovoljno 30-60min ranije da dostavi plan leta kontroli letenja i da uzleti!

Najava od 5 dana se odnosi na bilo kakvo RC letenje bilo gde!!!  ") (___)
Bilo kakvo snimanje iz vazduha je posebna prica i za to se trazi dozvola od vojske sa rokom odobravanja do 30 dana....

Posle ovoga ja sam iskreno ostao potpuno zbunjen, zatecen, sokiran, razocaran, posran....

SABURO:
Aerodromi imaju svoje zone letenja, ako se ne varam ULL avijaciji je visinski prag do 300m inace izlaze van zone aerodroma. Oni salju svaki mesec flight plan na odobravanje za zonu aerodroma, tako polecu po propisima i svaki let se upisuje u flight plan odnosno knjizicu. Za prelete traze odobrenje od DCV-a tog dana ili najkasnije nekoliko sati pre leta sa detaljnim flight planom.

Nazalost ovakvim pravilnikom ce se drasticno smanjiti broj rc modelara, iz razloga sto nemamo uredjena mesta na kojima mozemo da letimo, vec zavisimo od drugih i jos da 5 dana pre letenja znamo kakvi ce biti vremenski uslovi je dodatni faktor iznenadjenja.
S druge strane, znam kada sam se pripremao za takmicenja u F3A kategoriji, gledao sam da sa posla izadjem na vreme kako bih stigao da napravim 3 starta van aerodroma, jer u letnjem periodu od 18h pa do mraka na aerodromu je letenje u jeku, a pravilo je da kada je prava avijacija gore, mi sa modelima smo dole.
Sada realno ni ne znam da li cu za 5 dana moci da izadjem s posla na vreme (u slucaju ako nesto iskrsne) i pripremam se za neko takmicenje. Izgleda da sam dzabe ulagao novac u takmicarski avion, jer nemam gde da ga letim, a visinski prag od 100m se kosi sa pravilima FAI i kategoriju F3A...

Jedino preostaje da se reaguje preko VSS-a i da se posalje neka vrsta dopisa kao predlog da se dopuni postojeci pravilnik na nacin gde se sportske discipline koje su propisane FAI pravilima, kose sa aktuelnim pravilnikom i da se na taj nacin ugrozava dalje bavljenje ovim sportom, tj kategorijom. I u toj prici ima vise kategorija, kao sto su; F3A, F3M, F3K, F5j, F5j-400 itd.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version