RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO

Novi pravilnik za dronove u Srbiji

<< < (94/127) > >>

Daki:
"Лице које управља беспилотним ваздухопловом који се користи у привредне сврхе, као и лице које управља беспилотним ваздухопловом категорије 2, 3 и 4 може да буде само пунолетно лице које је здравствено способно и које је положило проверу знања из предмета ваздухопловни прописи."

Dakle, dozvola nas kači sve. Ivan je dobro primetio problem sa maloletnicima. Maloletnici mogu da lete isključivo pod nadzorom punoletnog lica i to samo prvu kategoriju modela. Za tu kategoriju se ne zahteva dozvola. Sve ostalo ih kači. To je naravno prilično truba, i nešto što sam eto potpuno zaboravio. Jer to znači da maloletnici uopšte ne mogu da se takmičene, jer većina takmičarskih modela prevazilazi 1. kategoriju. Razlog zbog kojeg su to uveli je prilično jednostavan, radi se o naknadi štete. U slučaju štete koju naprave maloletnici od 14-18 godina, praktično je nemoguće naplatiti tu štetu. Jer u tom periodu roditelji ne odgovaraju više za štetu koju naprave njihova deca (ima izuzetaka) a maloletnici nemaju ni prihoda ni imovine iz koje se ta šteta može naplatiti. Ista je priča sa uputstvom ili izavom da održavate vaš model u skladu sa "opšte prihvaćenim standardima", to vam je prosto rečeno pravni sigurnosti ventil preko kojeg sud može da vas uhvati za m*da. Npr. slupate model u nečija kola, prvo što će sudija u postupku da uradi je da pogleda to uputstvo, pa ako ste stavili recimo neodgovarajuću opremu u model, npr. duplo jači motor od preporučenog, bićete automatski odgovorni a osiguranje vas neće pokriti. Ista je priča i sa opšteprihvaćenim standardima u slučaju da ne postoji uputstvo za vaš model. S razlikom da sud onda mora da utvrdi te standarde preko veštaka, ali i vi možete da pozovete stručnog svedoka (npr. modelara koji ima FAI licencu), pa će on reći da vaš motor odgovara vašem modelu i slično...

Dodatna tačka:

8. Maloletna lica mogu da upravljaju bespilotnim vazduhoplovima kategorije  1 i 2 ako se nalazi pod neposrednim nadzorom punoletnog lica. Na taj način maloletnici mogu da lete većinu modela (pogotovo takmičarskih, tu mislim na f5j i f3a), i dalje im ne treba dozvala, a odgovorno je punoletno lice koje ih nadzire i to lice svakako mora da ima dozvolu. (Malo je nerealno očekivati da će dozvoliti da maloletnici upravljaju modelima od 20kg iz gore navedenih razloga, jer opet odgovorno lice odgovara za svoj nadzor pa i tu ima načina da se odgovorno lice oslobodi odgovornosti, pa je opet maloletnik odgovoran a od njega se šteta praktično ne može naplatiti, ali možemo tražiti i to, ništa nas ne košta). 

petar:
Daki iz tvojih usta u Bozije usi.

Samo, cisto sumnjam da ce to tako biti.

Ako bude, radovacu se i ja.

mirce:
Danas čujem da ipak svi moraju plaćati 75 evrića osiguranje i da svaka prijava za letenje košta 2600,00 din!!!!!

Pričao čovek koji je razgovarao sa nekim u DCV-u...

Jel' to istina, pošto na sajtu RC Srbije ne piše tako, ali ko zna, možda se nešto promenilo u medjuvremenu.

Zna li neko nešto o tome?

(pijemo)

Daki:
Možda se radi o prijavi leta u komercijalne svrhe ili snimanje? A osiguranje je problem i to veliki, pogoto ako u jednom kućnom budžetu ima više modelara...tenutno je dosta svega ovoga rekla kazala...Znam da je DCV pisao da je prijava leta za rekreativne svrhe besplatna...

zajko:

--- Quote from: gizmo on February 04, 2016, 04:13:13 PM ---Dobra ideja, jer su i neki ljudi iz DCV rekli da bi voleli da se upoznaju sa nama i nasim letelicama, da im demonstriramo kako i sta radi itd.

--- End quote ---

Eto prilike, mislim da je krajnje vreme da probamo da iskoristimo priliku, ako je već nekako dobijemo, mislim i to su ljudi, kao i mi, koji možda nisu zagrejani za celu nasu priču, ali rade na njoj i oko nje, profesionalno se bave NEBOM i sokoćalima, što velikim, što malim... verujem da nisu imali priliku da osete taj VIBE, a možda ih lično i ne zanima, ali verujem da ih profesionalno interesuje da vide kako i šta, a osetiće i zašto, nadam se....  ;namig Ali ću se ja svakako se potruditi, da eto prvi put najavim vazduhoplovne aktivnosti iznad Male Ivanče, reda radi, bar u usmenoj ili email formi, za taj dan... Welcome Esnaf Pro Snimatelja !!!!   Ja se vraćam u nedelju 21.feb.16, mozemo za sledeću nedelju 28.02.16 a rezerva neka bude ona sledeća nedelja 06.03.16, kako kaže republički hidrimeteorološki zavod, suvo bez padavina oko 16C, ako pogode ! ;namig

@PNEDIC
Ako možeš, pošalji mi taj fajl u PDF, ne znam gde da ga tražim, na email (zajko@malaivanca.com)

Pošto znaju da postojim, svakako ću ih pozvati kod mene u Malu Ivanču, on sad nema status RC Cluba, pravno (tu sam zajebanciju ugasio) iz razloga koji su nam poznati, to je sada privatno imanje sa RC aerodromom i ostalim zajebancijama... Izvini, ali na livadu ih svakako ne bih zvao, uostalom i to je livada, malo podsisana i sredjena u pravcu RC Hobija, ali nemam ništa protiv, ako hoće neko drugi da organizuje i na livadi...

"Smatram da treba da uzmes u obzir da je velika vecina nas VAN klubova, niti imamo zelju, potrebu, nameru da se uclanjujemo u klub(ove)*"
Šta god mislili, o meni i o mojim razmišljanjima, ona su vrlo jasna i decidna po ovom pitanju a prihvatam i da ću ih možda i promeniti, samo ukoliko me muka natera na takvo što.... recimo zakon, Pravilnik ili opšte prihvaće društvene okolnosti... do daljeg, ne bih rekao za sebe da sam štreber, ali ova RC priča je pored toga što je moj Hobby, ona je i moj trenutni posao, trenutno od toga živim, a generalno mi postaje i muka od svega ovoga, pa nekako nemam ni volje & želje da se z*******m sa celom pričom, puno sam muke, rada i sebe, a i para uložio u sve to, a i mator sam da bih eksperimentisao, a negde se trudim da budem i dosledan...
Držim do toga, da toplu vodu ne treba izmišljati, samo svako sebi treba da dotera temperaturu (kod tuširanja), kako mu odgovara, ako je u prilici...
Cela urbana planeta, je ovaj naš Hobby uterala u neki obor....Ne želim da previše obraćam pažnju na lošije od nas, već da posmatram bolje od nas....
XXX godina unazad, postoje PARKFLAYERI, kategorija po meni odlična za rekreaciju, upoznavanje Hobija, površinsko ispunjavanje naših dečačkih snova, za obuku i prve korake RC Hobija...
Bez naročitih ograničenja, svuda u svetu, pa i kod nas, osim upozorenja budite obazrivi, pažljivi kod ove igre, ne ugrožavajte ničiju bezbednost, privatnost, materijalna dobra, ne letite iznad ljudi i dece, i sve nešto normalno i uobičajeno, po meni... samo radi definicije PARKFLAYER, data je masa letelice i valjda max brzina, pošto današnja new tehnologija omogućava i veće brzine (pa onda bude zajebano relativno mala masa puta velika brzina, može biti opasno), u USA (najmoćnijoj RC Državi, sa valjda najviše RC korisnika) masa je 30 Oz, odnosno oko 850 Gr. mislim da je max. brzina 60 km/h, a kod nas masa do 500 Gr. a brzina nešto malo veća 20 m/s x 3.6 = 72 km/h. (da i kod nas nešto bude veće mmmm)....
Moje stanovište je da je sve to na mestu, mogli bi smo da probamo, da budemo kao i svi ostali i da se potrudimo i podignemo masu letelice na  Max. 850 Gr. za PARKFLAYERE, ne znam kako je u EUROPi, verovatno isto ili slično, nadam se iskreno, onda su argumenti na našoj strani... Idemo ka EU, a bratija sa RUS....  oo)) i ono što je bitnije, da se svojski potrudimo da pojasnimo, obrazložimo i argumentujemo je Max visina (10m) i Dolet (15m), jer to nije ni za Micro modele, dovoljno, pa čak ni za INDOOR modele, koji su negde ponekad i Mikro modeli...
Mislim da se ovde potkrala greška, na šta bi svakako trebalo ukazati, a mozžda i samo nepoznavanje i neiskustvo sa Mikro, INDOOR, ParkFlayer modelima, ali zato ćemo izmedju ostalog i napraviti pokaznu vežbu letenje, da bi se videlo, osetilo da je to neophodno izmeniti.. Uostalom zato i postoje ParkFlayer stanice (dometa 200/250 m) koje se sad lagano izbacuju iz proizvodnje jer je valjda neisplativo praviti iste, pošto većina država Pravilnicima i zakonima reguliše letenje po svom NEBU, to je moj neki zaključak, na prvu loptu dok kuckam....
Sem ovih tehničkih detalja mislim da je sve ostalo na mestu.... Ovde, koliko sam shvatio nema registracije, letačke dozvole, najave letenja... ako se ne varam...

Ostala RC Sokoćala (leteći objekti) u obor, odnosno RC klubove, (vremenom u futuru, dok se ne otvori više RC Klubova, a kad bude regulisano zakonom/Pravilnikom i kad to udje svima nama u glavu i naviku, otvaraće se, bar skromno, ogradjena livada sa pokosenom travom na poravnatoj oranici), a do tada i na sportskim aerodromima, koji bi trebalo to regulisati svojim Statutima i Kućnim Redom sa Kućnim Savetom.... Ovde smo sad malo možda, kontradiktorni licemeri, ako se pozivamo na USA, tamo to nikakako NEĆE DA BIDNE, to je kod njih zabranjeno, osim ako nije Ugovoreno za pojedine dogadjaje.. kod njih je mala avijacija brojna i jaka, i jeftina i široko rasprostanjena, ali onda možemo, kao jak argument, da okrenemo ka EU, gde je dozvoljeno mešati malu pravu sa hobističko/modelarskom avijacijom, ja sam pre par godina bio prisutan na AirMeet Show HorizonHobija (kao dokaz imam i slike i YouTube) na sportsko/akrobatskom aerodromu u Donauwörth Germany, tu inace vežba neka akrobatska ekipa RED BULL a i hobisti/modelari, asfaltna pista + trava sredjena sa strane i ništa posebno od objekata, mislim da ima jedan hangar i ništa više, ne sećam se bašššš)... Dodatni argument, kako i bi i trebalo da bidne, RC Hobby Klub (All in One) RC aerodrom, logistika, servis, skola letenja, obuka, doobuka, afirmativni skupovi za mlade i mladje i za nas starije i starce, pojedina takmičenja, a kroz celu priču kao u vreme Tita, edukacija novih naraštaja u oblastima aerodinamike, elektronike, fizike, avio modelarstva i ulazak u vazduhoplovne tajne na mala vrata, DROGA NE, Hobby DA itd..itd... Činjenica, koju većina ovde nikako da poželi i da prihvati kao normalnu je da NI KOD BABE, NEMA DŽABE, družba/letenje/zezanje u takvim klubovima košta neke parice, procenjujem iz nekog ličnog iskustva, na mesečnom nivoju oko 10 Eur, život košta... Ali i takvi modelii i oprema, koju treba da posedujete ili već posedujete, košta kud i kamo više, da ne kažem svaka šteta pa i najmanja na modelu nije ispod 10 Eur... Ovde napominjem da se radi o kako Pravilnik kaže VAZDUHOPLOVNIM MODELIMA, znači preko 0.5 Kg (ako dignemo na 0.85Kg Supišššš) pa do 20 Kg, tu su nas zakinuli za nekih 5Kg, jer u USA je 55 Lbs sto je oko 25 Kg..., što u ovom momentu nije ni toliko bitno, Pravilnik kad se donese jednom neće biti ukinut, ali će se sigurno vremenom menjati, kako naš broj raste, a tehnologije idu brzo napred svojim putem, bitno je da se pojavimo kao zainteresovana grupa u pregovorima/dogovorima, da nas priznaju da postojimo i da pregovaramo, bez FUS NOTE i da smo opštedruštveno prihvaćeni kao jedna od strana u pregovorima, društveno odgovorni i da želimo da se poštuju naša ljudska prava u korišćenju naših modela u miroljubive svrhe, da ne serem previše, da poštuju naš Hobby u zakonskim okvirima, jedne napredne, sutra EU države  ;namig
A sad zaista ozbiljno, ne mislim, nikad nisam ni mislio da je u redu da letimo avione ili sokoćala od 3/4/5 do 20 kg, gde nam se ćefne i gde nam se digne, 100 ljudi, 100 ćudi, neko bi ga možda poleteo i na Terazijama, a šta mu teško, nije zabranjeno, znači dozvoljeno je.... Imali smo slučajeve, gde je pojedincima jedino bilo zabavno da pored svekolike livade i prostora, doživljavaju glave i tela svoji kolega na livadi kao PILONE (air gates)....
A da to pogledamo i sa neke naše strane hobby/modelarsko/pilotske, mislim da će generalno korist na duže staze ići na našu vodenicu, ne moramo to da iznosimo kao argument i kao našu ćar da se neko ne osili previše, skupljajući se po oborima (RC Hobby Klubovima ili ti po sportskim aerodromima sa priznatom sekcijom HOBBY) u tim druženjima letenjima u komunikaciji medju istom /sličnom zanimacijom pašće neka razmena iskustva/IDEA, novi pristupi i načini letenja, održavanja letelica, izbora opreme... Letećete na sredjenim (bar koliko toliko pistama i aerodromima, te će štete biti i manje i manje će ih biti a u zavisnosti od ekipe koja se skuplja dobra družba i služba, a možda padne i po neko ladno pivo, zajednička proslava pojedinih ili opštih uspeha ili zajednička žal za olupanim modelom, dobronamerna i konstruktivna kritika/pohvala.... Pa možda i ove sulude prepirke i rasprave na forumu, postanu interesantne priče i iskustva iz raznih klubova širom lepe naše... domovine... Ako ništa više, morate priznati da lepo zvuči....

Kaže pravilnik Član 2  u jednom delu
1) алоцирани ваздушни простор је део ваздушног простора који је утврдио пружалац услуга контроле летења, у којем се одвија лет беспилотног ваздухоплова;
2) беспилотни ваздухоплов је ваздухоплов чији је лет контролисан од стране рачунара који се налази у ваздухоплову или чијим летом се даљински управља од стране оператера на земљи;
3) ваздухопловни модел је беспилотни ваздухоплов оперативне масе до 20 kg, не рачунајући гориво за лет, који се користи у спортске или рекреативне сврхе, а на који се не примењују одредбе Конвенције о међународном цивилном ваздухопловству, Чикаго 1944. године;
it'd...itd...

Ja bih nekako insistirao ka se spoji stav 1 i 2, da klubovi budu alocirani vazdušni prostori, koje je utvrdio pružalac usluge kontrole letenja, u kojem se odvija let bespilotnog vazduhoplova, operativne mase do 20/25 kg, ne racunajući gorivo za let, koji se koristi u sportske ili rekreativne ili hobby svrhe, a na koji se ne primenjuju odredbe bla..bla..bla... osim ParkFlayera, koji mogu svašta nešto...   i da se ovde pomenute letelice oslobode najave letova, kad lete alociranim vazdušnim prostorima i da u tom slučaju nema pojedinačnog osiguranja trećeg lica, već da klub osigurava svoje članove, za letenje u klubu, što je kud i kamo jefitije, jer ako ne mogu da lete, ne mogu ni da naprave štetu van kluba...

Eto toliko od mene.... Uzdravlje  ()-()

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version