RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO

Novi pravilnik za dronove u Srbiji

<< < (98/127) > >>

petar:
Ovo sam komentarisao jer je vec pocelo da me nervira da gomila clanova foruma ili ne zna sta je to maksimalan dolet ili se prave ludi. Ja mogu da se kladim da nije znanje u pitanju nego da se prave ludi (ali to ne pomaze)... Neki zakon i kad je najbolje srocen ovde kod nas ga interpretiraju nakaradno... organi koji ga "sprovode"... A ovako kako je srocen on ne moze da se ispostuje u realnosti nema sanse. Znaci ili zakon ili letenje modelara (iskljucivo ili).

Pa svako malo neko kaze nesto na racun modela u pravilniku koji imaju do pola kg. (u stilu do pola kg te zakon ne kaci mnogo.... e jeste al' za malo....).

Cutao sam, ali sad vise necu.

Jeste Nedicu tvoji komentari na zakon/uredbu imaju smisla, samo je pitanje ko to cita, ako cita neko kome nije stalo ni do cega osim sopstvene plate onda treba da se pripemimo da skinemo gace pa da nam.... ga....

Ako je neko napisao maksimalan dolet onda ne mogu da shvatim da se radi o maksimalnoj daljini od modela do modelara u toku leta, to bi bilo kao da neko ne zna sta je to "uzgon" recimo, ili ne zna kako mu je ime (moze i to da se desi, udari ga nesto po glavi pa zaboravi ko je).

Ako je greska u zakonu i ako je zakonodavac mislio na najvecu udaljenost od modelara do modela tokom leta... , a napisao maksimalan dolet onda nemam komentara............

pozdrav

Asterix:
Slazem se sa vecinom predloga, znaci da se izmeni kategorija jedan tezina modela do 850g, visina leta do 200m, dolet do 300m. Svakako je bezbednije leteti po samog operatera na odredjenoj udaljenosti modela od samog operatera, nego zujanje vise glave, ovde mislim na letenje na cistom prostoru, gde nema drugih lica ili objekata nego samo operater.

Sto se tice registracije osiguranja najave leta, to bi trebalo da se trazi da ne vazi za hobiste i njihove modela kategorije 1 i 2, koji samo lete u zonama 1 ili 2. Eventulano bi imalo smisla kao sto je neko napisao da se za hobiste koji lete iskljucivo u zonama 1 ili 2, uvede neka registracija/popis samih modelara a ne svih modela.

petar:
Asterix,

Koji to RC model ima dolet do 300m?

pozdrav

Asterix:
Ma to za brzinu dolet visinu leta modela nema smisla. Realno treba da se definise recimo u zoni 1 ili zoni 2, sme da se leti toliko i toliko, na to sam mislio. Svrstavanje modela po ovim parametrima visina brzina dolet leta je glupost, svakako vec postoji klasifikacija po nameni, hobi i privredne svrhe, kao i po tezini.

Pravilnik je toliko lose napisan da svakako onemogucuje dalje bavljenje ovim hobijem, juce nismo imali nista a danas vec imamo gomilu besmislenih propisa i udaranje po dzepu. Vremenom sigurno se ovaj pravilnik nece menjati na bolje sto se tice nas hobista, bice jos gorih propisa i vise udaranja po dzepu. Zivi bili pa videli.

Sava:
Ne želeći da se mešam u raspravu, zamolio bih nekog od umnih ljudi da mi odgovori konkretno koliko će da me košta letenje jednog modela težine 4 kg.
Moram da polažem ispit, a nisam iz Bgd. I to uračunati u cenu. Izaći ću realno dvadesetak puta u celoj ovoj godini. Model sam pravio sam, znači moraju i neke izjave i overe bez obzira što je ovaj model tehnički sigurniji od kineskih modela.
Ja nemogu da se snađem u sadašnje važećem pravilniku pa bih da vidim kolika mi je finansijska konstrukcija pošto vidim da se poredimo sa nekim stranim državama koje imaju više modelara nego mi stanovnika.
Pozdrav iz SM.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version