RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Novi pravilnik za dronove u Srbiji
Vaci:
Petar je u pravu, i cini mi se da ga ne kapiraju neki ljudi. Domet daljinskog, daljina vizuelnog kontakta, rastojanje modela od modelara, i maksimalni dolet su sve razlicite stvari.... Kad popnem obicnu jedrilicu na vise stotina metara i ima finesu od 15/1, moze da ima veeeeeeliki dolet... a jos ako je motorna... vec smo zakljucili da je zakon pisao dunster, nista novo. Prakticno sve sto ima krila je kategorija 4 i gotova prica. Vidim ja bice nas dosta u oglasima...
tibeteagle:
Baš je smešno čitati licite tipa 500g na 850g i dolete na milimetar. Ako se ne postigne da se avio modelrastvo u potpunosti izuzme iz pravilnika za "dronove", sve je uzaludno. Jednostavnim brisanjem čana 2.3) koji izjednačava vazduholplovni model sa pojmom bespilotna letelica, sve se može rešiti za čas. Kako je već više puta konstatovano, pravilnik je svakako pisan za "dronove" koji su do sada pravili nerede po gradovima i radi izbeljivanja njihove ilegalne privredne delatnosti. To je uredu, a mi klasični RC hobi modelari sa time nemamo nikakve veze.
Kanadski i evropski pravilnici za "dronove" ne regulišu ni na koji način kategoriju za sportske i rekreativne svrhe do 25-30kg, pa i da je to multikopter sa kamerom za rekreaciju ili sport, pa tako će se moći reći da je potpuno EU kompatibilan sa ovom malom promenom. Kako će se modelari organizovati radi bezbednijeg letenja na livadama sa ili bez osiguranja, je sasvim druga priča za drugi topik.
Nije zgodno spominjati američki FAA pravilnik kao ispravan. Pljuju ga svi Amerikanci pa i šire. On se rodio pod specifičnim okolnostima. Prvenstvano krive obaminu administraciju koja je pod pritiskom medija u izbornoj godini morala da postupi tako da sa strogim pravilnikom "skine" sve dronove sa neba, ne bi li slučajno za neki razbijeni prozor bi kriv baš Obama, koji inače kao nobelovac vodi rat sa RC dronovima daleko od svoje kuće. Apsurdno zar ne? Na vrh svega, boje se te...zma, jer koga je ujela zmija i guštera se boji, kaže se.
petar:
Cika Savo,
Niko ne moze odgovoriti sa sigurnoscu koliko ce to kostati.
Stvar nije jos gotova, jos uvek je rovita, kad bude dobro pecena onda ce moci tacno da se kaze toliko i toliko para....
pozdrav
sasa:
--- Quote from: Sava on February 05, 2016, 03:53:35 PM ---Ne želeći da se mešam u raspravu, zamolio bih nekog od umnih ljudi da mi odgovori konkretno koliko će da me košta letenje jednog modela težine 4 kg.
Moram da polažem ispit, a nisam iz Bgd. I to uračunati u cenu. Izaći ću realno dvadesetak puta u celoj ovoj godini. Model sam pravio sam, znači moraju i neke izjave i overe bez obzira što je ovaj model tehnički sigurniji od kineskih modela.
Ja nemogu da se snađem u sadašnje važećem pravilniku pa bih da vidim kolika mi je finansijska konstrukcija pošto vidim da se poredimo sa nekim stranim državama koje imaju više modelara nego mi stanovnika.
Pozdrav iz SM.
--- End quote ---
Kume !!!
Sa članarinom u nekom tvom najbližem klubu,izaći će 246872,54 din. (yay)
Nemoj da zaboraviš ČLANARINU..... :hehe
KUME....mnogi ne shvataju šta si hteo da kažeš ;namig ()-()
trivajuve:
Mirčetov potencijalni pravilnik je od juče jedini koji je neko od iskusnijih članova foruma predložio u kompletnoj formi obuhvativši sve kategorije letelica.Nema tu mnogo šta da se doda.Odličan deo sa kategorizacijom osiguranja kao uostalom i kod većine stvari obuhvaćenih oblašću osiguranja.
Lično letim dosta i parkflajere i ako dobijemo i 700g-puna kapa.
Prijava za registraciju modela bi mogla da obuhvati jedinstveno sve modele koje jedan modelar poseduje i jedna izjava o poreklu što bi smanjilo troškove.Ovo pišem iz razloga što dosta nas ima bar 5 do 10 modela iznad limita koji bi zahtevali registraciju.
Hajde da do kraja sledeće nedelje izdopunjijemo i damo konačnu formu ovog pravilnika,neka to bude naš zajednički predlog sa kojim će se nastupiti pred DCV.Potpisnici ovog predloga pravilnika bi trebalo da budu svi modelari potpisani proteklih nedelja a i oni koji se u međuvremenu dopišu.
Posle toga stupiti u kontakt sa predstavnicima DCV-a i VSS-a da se zakaže susret u nekoj od njhovih prostorija gde bi se mogao napraviti neki načelni dogovor za promenu ili dopunu pravilnika.Sa naše strane par starijih i rečitijih predstavnika i bilo bi dobro koja desetina a i po mogućstvu bar sto nas modelara da svojim pojavljivanjem doprinesemo uvid u profil ljudi koji se bave ovim hobijem.
Sezona se približava i treba da se organizujemo čim pre.
Kapiram da je ovo minimum uslova koji bi nam odgovarao i trebalo bi da ispoštujemo Mirčetovu volju za kucanjem ovog pravilnika i ne tražimo dlaku u jajetu.Ko ima bolji predlog pravilnika neka ga otkuca pa ćemo porediti.Zasad Mirče jedini ima komplet pravilnika koji smo imali priliku da vidimo.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version