RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO

Novi pravilnik za dronove u Srbiji

<< < (111/127) > >>

danko:
Kad je ljudima koji se bave ovim poslom bilo apsolutno svejedno kakva će uredba biti, zašto bi se neki državni službenik potresao oko toga?

Da li je neko ispred nekog udruženja modelara, rc snimača i sl. izašao sa zvaničnim stavom prema državnim organima? Naravno da nije. Prema tome uredba kakva je donešena je odlična, s obzirom na to kakva je mogla da bude.

Na promene uredbe/pravilnika u narednih 5-10 godina možete slobodno da zaboravite. Ja sam već pisao na temu donošenja uredbi i pravilnika i momenat pre nego što je bilo šta postojalo je bio momenat kada je trebalo lobirati za pravila. Sada da bi se nešto izmenilo, to je politički tolika komplikacija da se toga niko neće prihvatiti bez jako masne nadoknade (koja se meri u desetinama hiljada evra, a možda i više). Zašto? Pa zato što je u taj proces bila uključena gomila ljudi, koji jesu ili nisu kompetentni, i koji jesu ili nisu uopšte obraćali pažnju na to što potpisuju. Međutim da se nešto promeni sada, faktički odmah nakon donošenja, to je dokaz crno na belo da su svi ti koji su uredbu/pravilnik doneli potpuno nekompetentni i kako su ti ljudi svi profesionalne birokrate, njima ni najmanje ne odgovara da ihneko kroz godinu-dve-tri prozove zbog nekakvog glupog modelarskog pravilnika i da zbog toga ostanu bez aranžmana i pozicije.
Onaj ko to može da promeni je neko u vrhu tih struktura, koji će da kaže, da svi sve vi nekompetentni, ajmo nova komisija, novi pravilnik; međutim, u tim krugovima ruka ruku mije, i taj nadređeni koji bi to uradio bi se zamerio svim tima ispod i potencijalno bi izgubio podršku za neku drugu poziciju. E to je to što košta tipa 50-100 hiljada evra, jer ako neki baja treba da rizikuje svoju platu i poziciju sa koje može lepo da zarađuje sa strane, to onda košta.

A da je neko  na vreme stupio u kontakt sa činovnikom koji je pisao uredbu, ne samo da bi većina (razumnih) stvari mogla da bude prihvaćena, već bi bila prihvaćena sa zadovoljstvom jer bi onda taj činovnik dokazao ostalima da je on najpametniji i da se razume u materiju.

Zato kažem, to je sve politika i ako uopšte gajite neke iluzije da se tu nešto može promeniti - zaboravite na to.

sova:
Citam sve teme u vezi pravilnika i sve u vezi nas neprofesionalnih i profesionalnih ljubitelja ovog hobija i sporta kako god.
Googlao sam i nisam moga da nadjem pa postavljam pitanje!
Moje pitanje je sledece;
Gde se konkretno vidi tj pise nekome ko je totalni lajik naprimer  danas je otisao i kupio phantoma 3 recimo i hoce da ga provoza sa kamerom (komunalci verovatno nece pitati jel snimas ili ne) koje su njegove obaveze i prema kome? 
Postoji li negde da pise :
 Vlasnik bespilotne letelice je duzan:    1.- da ima dozvolu za letenje(koju polaze tu i tu  i kosta toliko i toliko),
                                                        2.- poseduje vlasnicki list za istu i sertifikat ispravnosti (saobracajnu dozvolu za letenje)
                                                        3.- placeno osiguranje na nju,
                                                        4.- pismeno odobrenje od direktorata za letenje i(za dobijanje iste se placa taksa kome?)
                                                        5.- pismeno odobrenje od vojeske za letenje! (za dobijanje iste se placa taksa kome?)

gizmo:

--- Quote from: danko on March 10, 2016, 08:22:55 PM ---Kad je ljudima koji se bave ovim poslom bilo apsolutno svejedno kakva će uredba biti, zašto bi se neki državni službenik potresao oko toga?

Da li je neko ispred nekog udruženja modelara, rc snimača i sl. izašao sa zvaničnim stavom prema državnim organima? Naravno da nije. Prema tome uredba kakva je donešena je odlična, s obzirom na to kakva je mogla da bude.

A da je neko  na vreme stupio u kontakt sa činovnikom koji je pisao uredbu, ne samo da bi većina (razumnih) stvari mogla da bude prihvaćena, već bi bila prihvaćena sa zadovoljstvom jer bi onda taj činovnik dokazao ostalima da je on najpametniji i da se razume u materiju.

Zato kažem, to je sve politika i ako uopšte gajite neke iluzije da se tu nešto može promeniti - zaboravite na to.
--- End quote ---
Sta pricas covece?!?  ")

Kao da si zaboravio da smo ti i ja kao aktivni "snimaci" i Gile kao stari iskusni modelar bili pocetkom septembra u DCV i uticali da se dosta stvari u predlogu pravilnika izmeni i na kraju svi bili srecni?
Tj. bili srecni dok se ubrzo nisu pojavili vojska, BIA, Ilija i Djura...i zahtevali sve ove stvari koje su nam sada svima glavni problem - najava 5 dana ranije i dozvole za snimanje od vojske?

Nakon toga sam nilazio na zid gde god da sam se obracao, jer su DCV-u bile prakticno vezane ruke od strane bezbednosnih sluzbi i pravilnik je iz nekog razloga otisao na usvajanje takav.

Zoran Ilic (zamenik min. za vazdusni saobracaj) je bio potpuno zbunjen i sokiran kada je ta uredba stigla kod njih.
Tadasnji min. odbrane Gasic i njegov pomocnik general Zrnic su mi isto rekli da im nije jasno zasto i kome je potreban takav besmislen pravilnik u 21. veku.
Predrag Jovanovic (pomocnik direktora DCV) je ogorcen sto su napravljene takve izmene pravilnika nakon sastanka koji smo imali.

Svi ti ljudi su rekli da cemo imati njihovu punu podrsku i pomoc u "borbi" da se pravilnik sto pre izmeni i svede na nesto razumno, prihvatljivo i uporedivo sa pravilnicima u drugim zemljama.

danko:

--- Quote from: sova on March 10, 2016, 08:56:32 PM ---Postoji li negde da pise :
 Vlasnik bespilotne letelice je duzan:    1.- da ima dozvolu za letenje(koju polaze tu i tu  i kosta toliko i toliko),
                                                        2.- poseduje vlasnicki list za istu i sertifikat ispravnosti (saobracajnu dozvolu za letenje)
                                                        3.- placeno osiguranje na nju,
                                                        4.- pismeno odobrenje od direktorata za letenje i(za dobijanje iste se placa taksa kome?)
                                                        5.- pismeno odobrenje od vojeske za letenje! (za dobijanje iste se placa taksa kome?)

--- End quote ---
Sve što si nabrojao osim stavke broj 3 piše u pravilniku:
http://www.cad.gov.rs/docs/regulativa/Pravilnik%20o%20bespilotnim%20vazduhoplovima%20(Sl%20glasnik%20RS,%20broj%20108-15).pdf

bora61:

--- Quote from: gizmo on March 10, 2016, 09:17:58 PM ---
--- Quote from: danko on March 10, 2016, 08:22:55 PM ---Kad je ljudima koji se bave ovim poslom bilo apsolutno svejedno kakva će uredba biti, zašto bi se neki državni službenik potresao oko toga?

--- End quote ---
Sta pricas covece?!?  ")

Kao da si zaboravio da smo ti i ja kao aktivni "snimaci" i Gile kao stari iskusni modelar bili pocetkom septembra u DCV i uticali da se dosta stvari u predlogu pravilnika izmeni i na kraju svi bili srecni?
Tj. bili srecni dok se ubrzo nisu pojavili vojska, BIA, Ilija i Djura...i zahtevali sve ove stvari koje su nam sada svima glavni problem - najava 5 dana ranije i dozvole za snimanje od vojske?

Nakon toga sam nilazio na zid gde god da sam se obracao, jer su DCV-u bile prakticno vezane ruke od strane bezbednosnih sluzbi i pravilnik je iz nekog razloga otisao na usvajanje takav.

Zoran Ilic (zamenik min. za vazdusni saobracaj) je bio potpuno zbunjen i sokiran kada je ta uredba stigla kod njih.
Tadasnji min. odbrane Gasic i njegov pomocnik general Zrnic su mi isto rekli da im nije jasno zasto i kome je potreban takav besmislen pravilnik u 21. veku.
Predrag Jovanovic (pomocnik direktora DCV) je ogorcen sto su napravljene takve izmene pravilnika nakon sastanka koji smo imali.

Svi ti ljudi su rekli da cemo imati njihovu punu podrsku i pomoc u "borbi" da se pravilnik sto pre izmeni i svede na nesto razumno, prihvatljivo i uporedivo sa pravilnicima u drugim zemljama.

--- End quote ---

Izvini, ali se neko u tom celom lancu posipa pepelom.
Pa nije tamo neki Djura potpisao pravilnik, vec neko pri vrhu drzave.

A sto se tice , rece neko, smene vlsti, nisam bas siguran da ce do iste doci.
Tradicija nas uci da je svako na vlasti minimum 8 godina.

Da li se neko od letaca prijavio za ispit do sada?
Koliko Vas je registrovalo opasnu spravu ?

Moze neka anketa ?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version