ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

F1A baterija

(1/10) > >>

nbatocanin:
Zamolio bih za savet oko izbora baterija. U pitanju je napajanje za elektroniku za F1A model (jedrilica). Originalna baterija je izgubljena i sad moram da "pogodim" napajanje. Sve što znam jeste da su verovatno bile u pitanju dve LiPo ćelije vezane paralelno, tako da je napon bio 3.7V. Baterija treba da napaja tajmer, mali zvučnik, jedan senzor, prijemnik za daljinsku determu i četiri servoa:

GWServo NARO HP/BB
CIRRUS p-cs101/std
Dymond d47 (x2)

Postoji i varijanta sa Hitec hs 65 hb servoom umesto jednog od nabrojanih. Potrošnja tajmera je verovatno mala, glavni potrošači su servoi. Servoi daleko manje rade nego kod RC modela, pa obično baterije izdrže i 20 startova bez punjenja.

E sad, ja sam izabrao ovu bateriju:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__32783__Turnigy_nano_tech_750mah_1S_35_70C_Lipo_Pack_Fits_Nine_Eagles_Solo_Pro_180_EU_Warehouse_.html

Nisam imao neki poseban razlog za to, nego mi ona deluje kvalitetno i dovoljno je mala za smeštanje u trup. Čitao sam tehničke specifikacije, ali na žalost dosta toga nisam razumeo. Vidim da je u pitanju specijalna baterija za neke helikoptere. Šta mislite? Ako neko ima savet/predlog, zahvaljujem unapred :)

NB

tibeteagle:

--- Quote --- Šta mislite? Ako neko ima savet/predlog, zahvaljujem unapred :)
--- End quote ---
Pošto svi navedeni servoi i starija elektronika tajmera rade samo na standardnom naponu od 5V, treba će 2 LiPo ćelije, za slučaj da elektronika ima stabilizator napona od 5V.  Ako je pre radio na 4 ćelije NiCd ili NiMH (4x1,2V=4.8V), onda verovatno nema stabilizator napona.
Da nije možda korišćena mala kockasta baterija od 9V? S obzirom na malu potrošnju i sa njim bi radio ceo dan.  mmmm
Najbolje je da se stavi slika dotične elektronike ili link ka proizvođaču ili trgovcu i na osnovu toga se može tačnije i sigurnije reći.

;namig

nbatocanin:
Stara baterija je skoro sigurno bila LiPo 3.7V. U pitanju je nešto ručno pravljeno, poslaću uskoro sliku jedne takve.

nbatocanin:
Evo slike, ali ne vidi se bog zna šta. Ne mogu da otvaram, jer baterija nije moja. Znam samo da je LiPo i da ima napon od 3.7V.

https://picasaweb.google.com/108138021638351453859/Razno#6183769700601707666

smel:
Da li pise igde na bateriji bilo sta? Jako je bitno da se utvrde svi ostali detalji kako ne bi doslo do greske u izboru nove baterije i spaljivanja elektronike. Baterija za relativno male struje moze da bude i LiOn. LiPo baterije imaju i drugi kablic sa konetkorom za balansiranje ali to nije obavezno za 1S baterije. Da li je taj napon od 3.7V izmeren napon voltmetrom na bateriji ili je neka druga informacija u pitanju i koja? Prijemnici obicno rade na 5V a servoi koje si naveo takodje rade na 5V tako da je stvar cudna. Pise li negde na elektronici napon napajanja? Ima li neki BEC izmedju baterije i prijemnika? Sve navodi da se radi o vecem naponu od 3.7V.

Baterija koji si izabrao je kvalitetna baterija i po datim podacima  moze da snabde potrosace strujom od 26A kontinualno a u kratkim vremenskim periodima (10-tak sekundi) i do 52A. Tebi treba baterija od 1-2C. Elektronika na jedrilici tesko da moze da povuce vise od 1A a maksimalno 2A. Za to je dovoljna i LiOn baterija od mobilnog telefona od 1000mAh.

Pozdrav

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version