ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
F1A baterija
tibeteagle:
--- Quote ---Planiram da nabavim neki regulator napona da povećam efikasnost, kako mi je objašnjeno.
--- End quote ---
Prvi snižava napon sa višeg na niži, a drugi podiže. Ni za jednim nem potrebe ako sada sve radi dobro.
Pretvarač napona, svejedno gore ili dole, radi sa gubitkom energije (oba se greju pri radu), pa se sa time dodatno kvari efikasnost sistema, a ne popravlja. Ne znam ko je to tako objasnio.
Sa većim naponom od sadašnjeg za 20-25% se podiže i potrošnja struje servoa pri radu, jer sa time mogu da vuku veću struju, a u sadašnjoj funkciji bez potrebe za većom mehaničkom snagom. Dakle to opet loše utiče na ukupnu potrošnju.
Zujanje servoa je verovartno od lošeg mehaničkog rešenja i na većem naponu će verovatno i dalje zujati. Može da se proba sa priključkom nekog preciznog izvora od 5V. To bi dao odgovor na moju predpostavku od pre da tako verovatno neće zujati, jer će imati više snage da dođe u nulti položaj pod opterećenjem.
Ali, ali, ali. Servo zapravo treba da ima funciju brave bez dugotrajnog velikog napinjanja pri držanju u ovom slučaju, odnosno da ne drži neku veliku silu na ruci, kako ne bi trošio uzaludno energiju u mirovanju. I tu se može ogledati umeće modelara, kako je to zapravo rešeno mehanički na modelu.
I još nešto za opšte razmilšljanje u elektrotehnici za svakog modelara. Suvišna elektronika je dodatna težina u manjim avio modelima i izvor kontaktne ili havarijske greške u strujnom kolu, te ih treba izbegavati, odnosno rešiti što jednostavnije sa minimalnim brojem komponenti!
;namig
nbatocanin:
--- Quote from: tibeteagle on August 30, 2015, 05:03:43 PM ---
--- Quote ---Planiram da nabavim neki regulator napona da povećam efikasnost, kako mi je objašnjeno.
--- End quote ---
Prvi snižava napon sa višeg na niži, a drugi podiže. Ni za jednim nem potrebe ako sada sve radi dobro.
Pretvarač napona, svejedno gore ili dole, radi sa gubitkom energije (oba se greju pri radu), pa se sa time dodatno kvari efikasnost sistema, a ne popravlja. Ne znam ko je to tako objasnio.
Sa većim naponom od sadašnjeg za 20-25% se podiže i potrošnja struje servoa pri radu, jer sa time mogu da vuku veću struju, a u sadašnjoj funkciji bez potrebe za većom mehaničkom snagom. Dakle to opet loše utiče na ukupnu potrošnju.
Zujanje servoa je verovartno od lošeg mehaničkog rešenja i na većem naponu će verovatno i dalje zujati. Može da se proba sa priključkom nekog preciznog izvora od 5V. To bi dao odgovor na moju predpostavku od pre da tako verovatno neće zujati, jer će imati više snage da dođe u nulti položaj pod opterećenjem.
Ali, ali, ali. Servo zapravo treba da ima funciju brave bez dugotrajnog velikog napinjanja pri držanju u ovom slučaju, odnosno da ne drži neku veliku silu na ruci, kako ne bi trošio uzaludno energiju u mirovanju. I tu se može ogledati umeće modelara, kako je to zapravo rešeno mehanički na modelu.
I još nešto za opšte razmilšljanje u elektrotehnici za svakog modelara. Suvišna elektronika je dodatna težina u manjim avio modelima i izvor kontaktne ili havarijske greške u strujnom kolu, te ih treba izbegavati, odnosno rešiti što jednostavnije sa minimalnim brojem komponenti!
--- End quote ---
Kako mi objasniše nekoliko poruka unazad, ako servoi rade na nižem naponu od predviđenog onda zuje i troše više energije. To mi je logično, a i poklapa sa mojim iskustvom - kada sam na ovom istom modelu koristio NiMh baterije od 5V zujanje je bilo mnogo slabije nego sada, na 3.7V. Ali sve radi kako treba, pa si verovatno u pravu da ne treba popravljati ispravnu stvar. Što se tiče tehničkog rešenja/opterećenja servoa, ne verujem da je to u pitanju jer servoi zuje i kada se otkače komande.
tibeteagle:
--- Quote ---...ne verujem da je to u pitanju jer servoi zuje i kada se otkače komande.
--- End quote ---
Onda je servo manje kvalitetan, što je podjednako rezultat manje pracinog potenciometra u njemu, elektronike, pa i delova prenosa sa velikim lokerom bez kugličnih ležajeva na izlaznoj osovini. Ono malo zujanje ne bi trebalo da vuče mnogo struje ako nije pod opterećenjem, ali svakako troši više nego da ne zuji motor u njemu. Kod RC modela servoi su stalno u radu i tamo ne smeta toliko da je u nultom položaju nešto malo nemiran servo, jer energije za njihovo napajanje obično ima na pretek. Da ima mogućnosti preprogramiranja, trebalo bi pomeriti vrednost signala za nulti položaj za nekoliko milisekundi dole ili gore. Na RC predajniku bi se to moglo sa trimer podešavanjem uraditi za čas i naći položaj gde ne zuji. Obično to radimo u ovakvim slučajevima, a u krajnjem slučaju menjamo servo, jer stalno zujanje može da bude predznak za eventualnu veću bolest odnosno veću histerezu u nekom trenutku. To se obično dešava samo na motornim modelima gde potenciometar servoa od vibracije brže odkaže.
Ako bolje pogledamo, u ovaj mali model treba samo jedan mikro prijemnik od 10 eura umesto tajmera i eto mini RC jedrilice, naravno ako na oba repna stabilizatora ima servo. Treba probati.
(pijemo)
nbatocanin:
--- Quote from: tibeteagle on August 31, 2015, 04:35:33 PM ---Ako bolje pogledamo, u ovaj mali model treba samo jedan mikro prijemnik od 10 eura umesto tajmera i eto mini RC jedrilice, naravno ako na oba repna stabilizatora ima servo. Treba probati.
--- End quote ---
Ovo nisam razumeo? Model baš i nije mali (raspon krila više od 2m), a glavni štos je u slobodnom letu, pa otpada kontrola sa zemlje, osim za determu. Elektronika na ovim modelima ima softversko podešavanje početnog položaja, brzine i koraka servoa. Promena brzine utiče na "zujanje", ali nisam znao da utiče i početni položaj - probaću.
tibeteagle:
--- Quote --- a glavni štos je u slobodnom letu
--- End quote ---
Naravno, model je i konstruisan samo za konstatno sporo jedrenje. Kao RC ledrilica bi bilia sa slabim dinamičkim karakteristikama, uglavnom zbog profila krila i horizontalca. Samo sam primetio da ima sve važne delove koje treba za proporcionalno RC upravljanje, a ipak sreća odlučuje o sudbini leta kada se odkači sa sajle. Mi RC letači volimo da imamo model pod kontrolom u letu i da učestvujemo u njegovom krstarenju, pronalaženju termike i navođenju na cilj. Nama je štos baš u tome. :)
--- Quote ---Elektronika na ovim modelima ima softversko podešavanje početnog položaja, brzine i koraka servoa.
--- End quote ---
Odlično. Tu mogućnost daje baš pametni mikrokontroler i njegov programer. :)
Interesantno je i to videti da taj sićušni mikrokontroler, koji sada služi samo kao merač vremena i još po nešto oko servoa, može potpuno automatski da upravlja sa celom letelicom kao bespilotni mozak. Trebaju mu samo nekoliko još sićušnijih delova od njega, kao razni senzori da "oseti" položaj i dimamiku kretanje modela u prostoru, a dobar softver bi mogao, ne samo da drži letelicu na određenoj ruti, već i da sam nalazi termiku i da sam sleti onda i tamo gde se to želi i svet to bez RC komandovanja sa zamlje.
Interesantno je i to primetiti, da je takva letelica i dalje slobodno leteća, ali ne kao "slepa" koja se naslanja na atmosflerke termodinamičke prilike i navijanje vlasnika sa zemlje, već kao samostalna inteligentna letelica koja zna šta i kako da radi za postizanje predprogramiranog cilja sa mnoštvo uslova, uz mogućnost slobodne volje da sam odluči kako će to izvesti.
Sve jeto već današnjica, ma kako da ga nazivamo. :)
--- Quote --- Promena brzine utiče na "zujanje", ali nisam znao da utiče i početni položaj - probaću.
--- End quote ---
Generalno, elektro motor u servou ne treba da radi kada stoji i ima da ćuti sve dok mu se drugačije ne kaže. :)
Oksidicija na površini pločice potenciometra ili na dodirnom kontaktoru može da prouzrokuje nejasnu i promenjljivu vrednost elektronici o položaju, a koji počne da daje struju na motor u impulsima i evo mikro vibracija, odnosno zujanje bez opterećenja.
Kontaktni potenciometri su veliki izvor greške i razlog pada mnogih RC modela. Dobri servoi današnjice rade sa beskontaktnim davačem položaja. Mehanički kontakti svake vrste u elektronici nose najveći stepen rizika za prestanak rada sistema. Zato i na priključke treda obratiti pažnju i štititi ih od vlage i prljavštine.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version