ELEKTRONIKA > RC SERVO

Zujanje i "drhtanje" servoa

<< < (5/6) > >>

tibeteagle:
Najpouzdaniji brendovi su japanski kao Futaba i JR, zatim, Spektrum i Graupner a čiji koreni vode opet do JR, i naravno Hitec.
Sa njima najverovatnije nećete imat problema ako je odabir tipa bio dobar i koristite ih u pravilnom okruženju.

Reći šta je dobro se može samo ako se isprobaju i testiraju svi ili barem masa servoa, da se vidi šta je kod kojeg dobro a šta manje. Za to trebaju godine i imaju ga samo oni stariji RC modelari na zapadu koji su od malena modelari i skoro sve su već isprobali.

Svalo može da bude zadovoljan sa svojim servom sve dok dobro radi u njegovom modelu ono što se očekuje od njega, a nekome baš neće odgovarati taj isti iz nekog specifičnog razloga, što ja jako teško može unapred sagledati.
Navedene stvari su samo blic slika koliko su stvari oko ove male elekotrmehaničke naprave složene.

Vaci:
Ne razumem se u kategoriju, ali sto se tice Dymond servoa, nisu losi. Samo ja bih uvek uzeo D60 pre nego D47, jer imam osecaj da je kvalitetnije odradjen.

Pre nekih 3 meseca valjda, uzeo sam ove servoe, 6 komada

https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8303

Prvo sto sam uradio je da ih otvorim i dodam litijumske masti, mnogo su nekako bili suvi, zvuk im je bio krestav. Medjutim sve ostalo, savrsenstvo za moje potrebe. O dugotrajnosti naravno ne mogu da govorim, ali fantasticno rade, bez nekih boljki, snaga je relativna stvar, ali imaju FANTASTICNU rezoluciju. Bukvalno svaki klik trima on odradi, i mrdne za malo. Luft je totalno nula, bar sada u pocetku. Za ove pare, od sveg srca preporucujem ovaj servo, kome odgovaraju generalne karakteristike. U radu trosi sa laganim opterecenjem i ludim mrdanjem palica oko 300ma, kada stoji skoro nista...

nbatocanin:

--- Quote from: Vaci on September 30, 2015, 11:21:48 PM ---Ne razumem se u kategoriju, ali sto se tice Dymond servoa, nisu losi. Samo ja bih uvek uzeo D60 pre nego D47, jer imam osecaj da je kvalitetnije odradjen.
--- End quote ---

Viđao sam da ga koriste, ali je malo veći od D47, pa ga ređe koristimo.

sova:
Nisam iz ove kategorije vazduhoplova tj ne razumem se u tu elektroniku koje daje komande servu.
Moje iskustvo sa servom (futaba s9254 koje ima izuzetne tt karekteristike)je sledece  nenormalno zuji kad je stavljeno na gyro komandu na repu helikoptera dok mu se ne odrede krajnje granice.Sta hocu ovim reci servo je normalan  hod naprimer levo desno po 45 stepeni (znam da ima i onih sa vecim hodom) al je mehanickom komandom ogranicen na naprimer 33 stepena i dok ga ja gyrom ne regulisem da mu je kraj komande na 33 stepena od zuji i greje se a posle podesavanja krajnjih tacaka prestaje da zuji ,prestaje da se greje i radi normalno!!!sto meni daje kao zakljucak dok mu ne odredim krajnje granice od je pod stalnim naponom i onda ime tu pojavu zujanja i grejanja a kad mu definisem hod on nema taj nepotrebni napon i radi extra super!

nbatocanin:

--- Quote from: sova on October 01, 2015, 10:39:07 AM ---Nisam iz ove kategorije vazduhoplova tj ne razumem se u tu elektroniku koje daje komande servu.
Moje iskustvo sa servom (futaba s9254 koje ima izuzetne tt karekteristike)je sledece  nenormalno zuji kad je stavljeno na gyro komandu na repu helikoptera dok mu se ne odrede krajnje granice.Sta hocu ovim reci servo je normalan  hod naprimer levo desno po 45 stepeni (znam da ima i onih sa vecim hodom) al je mehanickom komandom ogranicen na naprimer 33 stepena i dok ga ja gyrom ne regulisem da mu je kraj komande na 33 stepena od zuji i greje se a posle podesavanja krajnjih tacaka prestaje da zuji ,prestaje da se greje i radi normalno!!!sto meni daje kao zakljucak dok mu ne odredim krajnje granice od je pod stalnim naponom i onda ime tu pojavu zujanja i grejanja a kad mu definisem hod on nema taj nepotrebni napon i radi extra super!

--- End quote ---

Sličnu stvar sam i ja primetio, pa se uvek trudim da kretanje stavim "negde u sredinu". U krajevima sam nekoliko puta imao problema. Recimo ovaj GWS što je crkao je reagovao tako što ode do kraja, pa se posle male pauze vrati malo!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version