ELEKTRONIKA > RC SERVO

Zujanje i "drhtanje" servoa

<< < (2/6) > >>

alzo:
Meni se desilo da mi prolupaju oba repna analogna serva na jedrilici kad sam montirao prijemnik odmah pored serva. Poceli su da zuje i da drKcu.Pomerio sam prijemnik i to je prestalo.Definitivno mogu da pokupe neki signal koji im pravi smetnje u radu  mmmm

tibeteagle:

--- Quote ---Meni se desilo da mi prolupaju oba repna analogna serva na jedrilici kad sam montirao prijemnik odmah pored serva. Poceli su da zuje i da drKcu.Pomerio sam prijemnik i to je prestalo.Definitivno mogu da pokupe neki signal koji im pravi smetnje u radu  mmmm
--- End quote ---
Milsim da je u ovom slučaju  prijemnik pokupio smetnje od servoa i vratio servoima preko signala. mmmm
Prijemnik je veoma osetljiv na elektromagnetne talase i "oseća" ih od predajnika na vise stotina metara. Zašto ne bi pokupio i elektromagnetne talase od servoa koji je na nekoliko santimetara. Svi strujni vodovi a pogotovo namotaji u motoru servoa zrače elektromagnetne talase. U najboljem slučaju samo zuje jer još od njih može da "čuje" i dekodira signal od predajnika, a može i da potpuno poludi ili potpuno zanemi rad servoa. Zato antenu prijemnika treba staviti što danje od svake aktivne elektronike.

nbatocanin:

--- Quote from: rajevic on September 28, 2015, 10:04:05 PM ---Probaj da zamenis UBEC ili ESC (regler) to sto ti isporucuje 5v ka servoima pretpostavljam da je neravnomerna pa zato drhte. Zameni pa vidi onda sta se desava....

--- End quote ---

Ovo je F1A, nema ESC niti UBEC. Servoima upravlja kontroler/tajmer po određenom programu, ali na žalost njega trenutno ne mogu da menjam.

nbatocanin:

--- Quote from: tibeteagle on September 28, 2015, 10:33:05 PM ---Da li je servo dobar, treba ga izvaditi iz okruženja i može da se testira servo ispitivačem ili RC prijemnikom sa naravno predajnikom zajedno, za koje se sigurno zna da daju čist signal. Tako će se pokazati da li je servo grešan ili davač signala. Testiranje treba izvesti i pod barem malim opterećenjem na ruci servoa.
--- End quote ---

Servo je sigurno ispravan, jer je nemoguće da dva različita greše na identičan način. Osim toga, kada se taj servo stavi na drugu komandu (koja ne radi reverse), radi savršeno. Ostaje samo da tajmer dobro ne "računa" reverse mod ili tako nešto.

Vaci:
Meni je tako flesirao servo. Promenim ja Esc, isto. Promenim ja servo, isto. Promenim prijemnik, razne kombinacije, stavljam UBEC, ma isto. I naravno zakljucim da mi je riknuo kanal na Dx6i. Otvorim stanicu, otvorim potenciometar na tom kanalu, ocistim ga acetonom, i malo WD40 na stapicu za usi, i sad radi kao sat. Usput ocistim i sve ostale kanale. Oce i to da se desi....

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version