RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > TRENAŽNI MODELI

Piper J3 Cub 450 pogonski sklop

<< < (2/3) > >>

tibeteagle:

--- Quote ---Što se tiče motora koji može da se nabavi kod nas, "provukao" sam ga kroz kalkulator i jedina elisa koja koja ne pravi preopterećenje je 9x5. 9x6 i 10x4.5 prvatilaze maksimalnu snagu motora i tu, možda, rizikujem da oštetim motor. Oštećenje motora mi je najmanja briga, čak i njegova nabavka, ali ne bih voleo da olupam model samo zato što sam "škrtario" na izboru motora.
--- End quote ---
I ja sam letelo moj akrobatski model sa debelim simetričnim profilom sa motorom 3530-1400Kv, (potpuno isti kao Park 480) sa elisom Cam Prop 9x5" najbolje, a probao sam i sa raznim drugima. http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,338.0.html
Ne smeta da struja prelazi maksimume za malo. On kalkuliše za maksimum gas. Maks. gas se koristi samo na male periode pri ubrzanju modela, ili ni onda, a leteti se ovaj model tako konstatno ne može stabilno. Motoru ni ESC-u ne smeta preopterećenje za 10% do 15 sekundi pa i nešto više, sa time da se posle toga isto toliko vreme leti ispod 50% gasa da se ohladi motor. Dakle u ovim granicama sigurno ništa neće pregoreti. Naravno važno je da svakako motor, ESC i LiPo imaju dobro hlađenje, odnosno da je strujanje vazduha na njima što bolje.

--- Quote ---I ovaj kalkulator - ne znam koliko smem da se oslonim na njega
--- End quote ---
Sigurno tačno radi. Odstupanje može da bude toliko koliko vrednosti komponenti odstupaju od navedene vrednosti na njima. Recimo Kv može da bude +-5% jer on zavisi i od debjine žice koja se mota, a toleracija debljine žica je tu negde. Dakle za izbor je dovoljna potpora, ali svakako je dobro imati vatmetar i proveriti parametre pre letenja sa 2-3 različite elise koje je dobro imati. Tako se može proveriti i tačnost kalkulatora.

--- Quote ---Negde sam pročitao i da se prečnik elise bira po obrascu 1/3 raspona krila je optimalni prečnik elise.
--- End quote ---
Da može i to da bude neka preporuka, ali nije svaki avion isti sa istim rasponom krila, karakterom i brzinom letelnja kao ni sa istim motorima. Važniji su polazni uslovi za elisu kao vučna sile i brzina.

Ako se iole želi veći motor, sledeća kategorija veličine je 3536 sa težinom 105g i snagom od maks 500W, sa vučno silom od čak 1800g, ali je to apsolutno suvišno za ovaj model, kao i drugi veći spomenuti gore. Da model ima simetričan profil sa krilom u stredini trupa kao akrobate, onda ne bi smetalo za ovu težinu modela od samo 1000g
 ;namig

tibeteagle:

--- Quote ---Što se tiče motora koji može da se nabavi kod nas, "provukao" sam ga kroz kalkulator i jedina elisa koja koja ne pravi preopterećenje je 9x5. 9x6 i 10x4.5 prvatilaze maksimalnu snagu motora i tu, možda, rizikujem da oštetim motor.
--- End quote ---
...onda može da se bira motor iste veličine i snage ali sa manjim Kv, recimo probaj da ubaciš u kalk. ovaj motor,
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__37259__Turnigy_Aerodrive_SK3_3530_1150kv_Brushless_Outrunner_Motor_EU_Warehouse_.html
Pa da se vidi sa kojom elisom šta da je.  mmmm

relakso:

Ovaj motor dosta hvale po kvalitetu i snazi, uskoro mi stize za Parkzone Mustanga ali po njihovom testu moze da povuce 2140gr. sa propelerom 11X5.5 i na 3s bateriji.

https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idproduct=19019

djordjevicaca:
Hvala svima na pomoći i savetima!  (res) (pijemo)

Prelomio sam i rešio da uzmem Joker 3536-8 990KV. Ovaj motor i elisa 11x6 @ 3S bateriji daju odnos potisak-težina 1.68:1 (nekih 1682gr). Motor 3542 nije mogao da stane ispod kapotaža, a nisam hteo da ga razbušujem. Još jedna stvar je i da je ovaj motor približan preporučenom od strane proizvođača aviona, a ako ne bude valjao, lako ga je zameniti.
Naravno biće tu malo i igranja sa elisama, dok ne budem imao ukupnu težinu modela (čitaj: dok ne sakupim sve komponente na gomilu :D)

tibeteagle:

--- Quote ---daju odnos potisak-težina 1.68:1
--- End quote ---
Toliko ni 3D avionima ne treba. Pajperu i sličnim sportskim visokokrilcima treba 0.8-1 : 1

--- Quote ---Povećao bih težinu na nosu sa 80gr na 130gr, ali bih dobio mnogo više snage "za nedaj Bože"...
--- End quote ---
Ako se povećava težina nosa sa većim motorom i elisom, potrebna je dodatna težina na rep za kontra balans, pa će takvo povećanje težine modela biti još veće.
Ako se navodi preporučena klasa težine motora za navedeni Pajper od 75g, onda to tako treba uraditi. To su dosta precizno izračunali konstruktori modela. Ništa dobro se sa odstupanjem dole ili gore neće dobiti.
Za "nedaj Bože" situacije neće spasiti snaga motora. Spasiti može samo ona veština upravljanja koja je na čas zakazala.
Ako se želi više (nepotrebnog) potiska, za to treba veći motor, veći ESC i veći LiPo. Tako ćemo nesvesno preći u sledeću kategoriju veličine setapa. Dakle 1 je jedan, 2 je dva. Ako treba 1 onda traba staviti jedan.
Ovo sve navodim jer dosta često se primećuje da se misli da je prekomerna snaga važan cilj.
Džabe fabričke preporuke, kalkulator i savet za alternativne komponente, ako se odlučuje na osnovu subjektivnih faktora. Tehnika je čista objektivnost. Mislim da je ovo jasno kao sunce.
 ;namig

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version