RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

Sig Ryan STA

(1/57) > >>

coka:
                                                Ryan STA

80-ih godina proslog veka secam se i po jednom SIG-ovom katalogu koga sam godinama listao.
 Interneta nije bilo, tako da su katalozi bili jedini nacin da kako tako pratimo svetska desavanja i modu.
Naravno, potrebno je pomenuti  i poznati casopis RCM, na koji smo moj otac i ja bili preplaceni.
 Posto su se tada modeli iskljucivo pravili, t.j nije bilo arf-ova, ponuda kiteva firme Sig je bila veoma interesantna, jer su to bili dobri modeli,  a ne za tako velike pare.
  Neko iz te firme je uredno odgovarao na pisma, a novac koji smo slali u koverti, uvek je stizao na odrediste i uspesna kupovina je sledila.
 Kutije su slali za Evropu, dok ako je neka bila veca od maksimalnih dimenzija koje je njihova posta prihvatala, trudili su se da sve prepakuju, skrate ili podele u dve kutije.

coka:
 Prvi  SIG-ov avion koji smo imali, bio je Colt.

Krila tog modela bila su izradjena od stiropora, ekspandiranog u kalupu. Da bi mogli da posalju kutiju, u Sig-u su krila presekli na pola, a pakovanje 5-o minutnog epoksija, komad tvrde balze kao i rukom skiciranu ideju kako da se krila ponovo sastave, poslao je ,gratis, licno vlasnik firme.

coka:
 Nakon toga su usledili Cessna 150, Skybolt i  Kougar.

coka:
Uz to, modela ove firme bilo je podosta na nasim prostorima, tako da sam imao priliku da letim i Piper Cub, Piper Cub u varijanti “clipped wing”, kao i Smith Miniplane.

coka:
 Ipak, najlepsi avion koji su imali u ponudi, koji je takodje bio i najskuplji, bio je prelepi Ryan STA.

Taj model je izradjen kao potpuno verna kopija pravog aviona Ryan STA 200.
 Izradio ga je Maxey Hester, koji je u nekoliko godina nakon izrade ovog modela, sa Ryan-om osvojio nekoliko Americkih sampionata, kao i drugo mesto na Svetskom prvenstvu skala modela.
 Pravila koja su tada vazila su se odnosila na velicinu motora, koja je bila ogranicena na 10ccm, kao i na ukupnu masu do 5kg.
 Dimenzije ovog modela su u skladu sa time takve da je razmah krila 1800mm i sa masom koja se uklapa u ogranicenja.
 Nakon uspesne karijere ovog modela, Sig pocinje ponudu Ryan-a u kit formi i karakterise ga kao “builders” projekat, dakle nesto u sta treba uloziti poprilicno truda, rada i umesnosti.

Iako smo moj otac i  ja uvek mastali da kupimo Ryan, to se, tada, nije desilo.

Kako je vreme prolazilo, Ryan-a   nisam nikada video uzivo, tako da mi je zelja za njim polako bivala potisnuta u drugi plan.
  Stranica Sig -ovog kataloga, vec se odavno izlizala, a u novijim katalozima, nije ga vise bilo u ponudi.
 90 ih godina  otisao sam sa mojim, na zalost pokojnim, drugarom  Milanom Dostanicem na manje otvoreno i vise prijateljsko takmicenje skala modela u maleno seoce Dietersdorf, kod Gnasa u Austriji.
 Jedan Americki oficir, stacioniran u Nemackoj, takmicio se sa Ryan-om, pomenute firme.
 Pogon je bio Moki 60, dvotaktni glow motor.
 U drugom letu, doziveo je manji peh na poletanju , medjutim ono sto mi je ostalo u secanju je lepota ovoga modela.
 Njegov model bio je izradjen bas kao onaj koga sam pamtio sa slika u katalogu i jednom recju, bio je naj lepsi model koji sam ikada video.

Vreme je prolazilo.
 Internet je polako postajao i na kraju postao svakodnevica. 
Ebay, razne on line prodavnice….
 Ponekada sam trazio sta se jos moze naci od stare ponude Sig ovih modela, ali toga je bilo poprilicno malo.
 Ryan, kada god sam nailazio na njega, bio je papreno skup.
 Black Horse firma je pocela prodaju dva tipa Ryan-a, koji  iako su veoma lepi,  meni su bili bledi u odnosu na secanje na model  koji sam nekada video i  na onaj model  sa  odavno  izlizane stranice kataloga.
  Jednom prilikom sam cak  i  pobedio na ebay aukciji za nekompletnog  Black Horse-ovog  Ryan-a  sa 2400mm razmaha krila, ali se od nekoliko mogucih opcija  slanja, ni jedna nije ostvarila.
 Sigurno je samo, da sam ga i nabavio, i dalje bih ponekada tragao i mastao o Sig-ovom Ryan-u, tako da cela prica nije imala previse smisla.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version