RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

Sig Ryan STA

<< < (21/57) > >>

coka:

Koliko god da sam razmisljao i zeleo da ostanem dosledan  originalnom dizajnu, krhkost vertikalnog stabilizatora me je pomalo plasila.
 Svi delovi su izradjeni od balze.
 U izlaznoj ivici potrebno je izbusiti rupe za ugradnju sarki, a pri tome i okov zatege se postavlja malim srafom direktno u izlaznu ivicu.
 Dakle mesta za koncentraciju napona i lom….u izobilju.
 Avion je sa repnim tockom, preturanje je cesta pojava. Vertikalni stabilizator je prvi element koji se lomi pri tome.
 Izrada izlazne ivice od smrekove letvice resila bi mnoge probleme.
 Modelar sa RCU je laminirao sloj spera u napadnu ivicu…
 Sve ovo su interesantne ideje, ali za nekoga (mene) ko na raspolaganju ima samo male parcice balze, pojacavanje konstrukcije njima, bilo je jedino moguce resenje.

Napravio sam ugaonike na mestima gde je koncentracija napona najveca, kao i izmestio mesto nosaca zatege van izlazne ivice.

coka:
  Samo krmilo pravca, konstruktivno se ne razlikuje mnogo od stabilizatora.
 Napadna ivica je od balze a izlazna od laminiranih letvica.

U gornjem cosku izradio sam ugaonik, koji sam oblikovao da odgovara epohi iz koje je model-dakle “retro”.
 Radi povecanja krutosti, ugradio sam kosnike.
 Pojacanja na mestima gde se ugradjuju sarke su se podrazumevala.

Na donji deo krmila, postavlja se aerodinamicka oplata od abs plastike.
 Odlucio sam se da po svaku cenu sve komande sakrijem u unutrasnjost aviona.
 Kormilo vertikalnog stabilizatora ce biti pogonjeno pull-pull sistemom i hornovi ce biti sakriveni ispod abs oplate.
 Zbog toga, umesto pune balze koja se po planu ugradjuje u dno kormila, ugradio sam komad spera i dodatne dijagonale.
 Ideja mi je da na  sper,  sa obe strane, ugradim male hornove.

coka:

Konstrukcija nije maseno teska, a definitivno izgleda prelepo.

Daki:
Prelep projekat i fantastičan prikaz izgradnje, prava prilika za nas da se nauče neke cake od majstora.
Svaka čast.  ()-()

coka:
 Daki

Hvala na javljanju.
 Drago mi da ti se projekat svidja a pogotovu ako si video i naucio nesto novo.

Coka

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version